Χαμηλής έντασης επεισόδιο στα Ίμια - OlaDeka

Χαμηλής έντασης επεισόδιο στα Ίμια

Μικρής έντασης επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στα Ίμια. Όλα ξεκίνησαν όταν στην περιοχή έφθασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς από την πτώση του ελικοπτέρου της φρεγάτας Ναυαρίνο τον Ιανουάριο του 1996.

Τι ακριβώς συνέβη

Η ελληνική κανονιοφόρος έγινε αντιληπτή και ένα τουρκικό σκάφος επιχείρησε να ανακόψει την πορεία της. Με έναν ελιγμό η ελληνική κανονιοφόρος εξουδετέρωσε την πρόθεση του τουρκικού σκάφους με αποτέλεσμα η ρίψη στεφάνου να γίνει κανονικά και ακριβώς στο σημείο που έπεσε το μοιραίο ελικόπτερο. Στη συνέχεια η κανονιοφόρος αποχώρησε.

Σύμφωνα με τα σήματα που είχαν φθάσει στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ φαίνεται πως σε μεγάλη απόσταση έπλεε μία τουρκική φρεγάτα η οποία όμως ποτέ δεν ενεπλάκη ούτε επιχείρησε να πλησιάσει.

Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο twitter (Ρίψη στεφάνου στο σημείο της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου)

Τι έγραψαν οι Τούρκοι

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet μετέδωσε αμέσως την είδηση ισχυριζόμενη ότι τουρκικά πλοία «κυνήγησαν» την κανονιοφόρο Νικηφόρος στην οποία επέβαινε ο υπουργός Άμυνας. Η εφημερίδα δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες αναφέροντας πως σε λίγο θα δημοσιευθούν νέα στοιχεία.

Λίγο αργότερα η ίδια εφημερίδα ανάρτησε τις εξής πληροφορίες: Όταν εμφανίστηκε η κανονιοφόρος ένα τουρκικό ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής και ένα τουρκικό σκάφος παρεμπόδισε το ελληνικό πλοίο. Κατά την τουρκική εφημερίδα η ένταση κράτησε μισή ώρα και στη συνέχεια το ελληνικό σκάφος αποχώρησε.

Η hurriyet έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό video

Στελέχη του ΓΕΕΘΑ μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν πως στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων παρατηρείται μία «ενεργητικότητα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, χωρίς να κάνουν λόγο για ένταση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού.

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Είμαστε σήμερα εδώ,για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια.

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.

Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο«ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοιόχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι».

Ο Πάνος Καμμένος στα Ίμια

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria