Στα 6,7 δισ. ευρώ η δόση του ESM προς την Ελλάδα

Αρχική » Ελλάδα » Στα 6,7 δισ. ευρώ η δόση του ESM προς την Ελλάδα

Μέσα σε 24 ώρες η κυβέρνηση αναθεώρησε το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης από τα 4,5 δισ. ευρώ στα 6,7 δισ. ευρώ.

Αυτό που μεσολάβησε ήταν το χθεσινοβραδινό EuroWorking Group στο οποίο αποφασίσθηκε η δόση να επαυξηθεί με τα χρήματα για το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την μετά το Μνημόνιο εποχή.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε δημοσιεύματα που ανέβαζαν το ποσό της εκταμίευσης στα 7,5 – 8 δισ. ευρώ αποσαφήνισε μέσω κύκλων ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που θα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ και σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ», ανέφεραν σχετικά.

Σήμερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η εκταμίευση δεν θα είναι 4,5 δισ. ευρώ, αλλά 6,7 δισ. ευρώ. Όπως αποσαφήνισαν από τα χρήματα αυτά θα διατεθούν 3,3 δισ. ευρώ για τις δανειακές ανάγκες της χώρας, 1,5 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για το αποθεματικό ασφαλείας.

Να σημειωθεί πως κοινοτική πηγή ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ πως η απόφαση για την εκταμίευση της εν λόγω δόσης αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, στο χθεσινό EuroWorking Group οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα.

Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια