Με 153 ψήφους υπέρ και 144 κατά, υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2018. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός έδωσε διαβεβαίωση προς τους πολίτες ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την επόμενη μέρα για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και ταυτόχρονα άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αμφισβήτησε αυτήν την προοπτική.
Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει να ξημερώσει στον τόπο μας η μερα της δικαιοσύνης και της προκοπής
Σας καλώ να εγκρίνουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό της μνημονιακής περιόδου, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του σημειώνοντας « δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί η χώρα και ο λαός μας πέρασε πολλά. Άντεξε αυτά που ευχόμαστε να μην τύχει σε κανέναν άλλο λαό, να συμβούν» είπε. «Ο μεγάλος πλούτος αυτής της χώρας είναι οι άνθρωποί της ο κόσμος της δημιουργίας, του μόχθου, της προκοπής. Αυτή είναι η συλλογική μας δύναμη για την επόμενη μέρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα γράψουμε τίποτα στην άμμο. Αυτοί που έβαλαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια των μνημονίων, κρίθηκαν και θα κρίνονται πολιτικά διαρκώς για τις επιλογές τους. Διότι η μνήμη είναι πεισματάρα και δεν συγχωρεί, ειδικά αυτούς που συμπεριφέρθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως μάζα ή ως αδαή πλειοψηφία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Εμείς κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχουμε επιλέξει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Τους νέους μας που σε πείσμα των καιρών έμειναν Ελλάδα αλλά και αυτούς που σημερα είναι στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αμερική και όπου αλλού στον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής.
«Κανείς πια δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή τη μέρα να ξημερώσει στον τόπο μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας άσκησε ακόμη σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη και για την ένθερμη υποστήριξη που παρέχει ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο στο «φαύλο success story», όπως είπε του Αντώνη Σαμαρά και τις «κούφιες υποσχέσεις» του 2012. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτός που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν ήταν οι δανειστές αλλά ο ελληνικός λαός. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα με μαύρα ταμεία και ανεργία κοντά στο 27% και μηδενική αξιοπιστία απέναντι στις αγορές ενώ τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων στο 8%. Όταν παραλάβαμε είχε «χαθεί το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε, δε, ότι η ΝΔ δεν κατόρθωσε καν να κλείσει την 5η αξιολόγηση και να βγει σε πιστωτική γραμμή. Θύμισε, ακόμη, ότι τα επιτόκια δανεισμού τότε ήταν κοντά στο 8%. Σημείωσε, αντίθετα, ότι σήμερα οκτώ μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου είναι 3,7%.
Μητσοτάκης: Καθαρή έξοδος από την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2018
Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη και χωρίς καμία ιδεολογία», εξαπέλυσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα στην ομιλία του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τα επιχειρήματά της για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Είπε ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και αυστηροί περιορισμοί μέχρι το 2020 και θα υπάρξει αυξημένη επιτήρηση που θα συνδυάζεται με την ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους. «Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι γιατί φτωχοποιούνται καθημερινά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολούθως αμφισβήτησε ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας και επικαλείται το πλεόνασμα. Είναι ψέμα. Μετά από δύο χρόνια η ελληνική οικονομία έχει έναν ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι κατώτερος από τις δυνατότητές της, ενώ όλη η ΕΕ έχει μπει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που υπάρχει είναι υπερφορολόγηση».
Αμφισβήτησε επίσης και τις επιδόσεις στη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης και αυξάνονται οι θέσεις μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μειώνονται μεν τα ποσοστά ανεργίας, αλλά χωρίς να αυξάνονται τα έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Επανερχόμενος στο θέμα του πλεονάσματος, είπε ότι προέκυψε από την υπερφορολόγηση, από τη μείωση επενδυτικών δαπανών, από τη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες, από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και από τις καθημερινές κατασχέσεις λογαριασμών των πολιτών. «Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τσακαλώτος προς ΝΔ: “Μην σας χαλάσω τις γιορτές. Μείνετε να πιστεύετε ότι είστε σε άνοδο
“Συνεχίστε να πιστεύετε ότι έχετε ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις. Μην αλλάξετε σε τίποτα. Μας βοηθάει πολύ να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του τόπου”, είπε από τη δική του μεριά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, στην τελική ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Στα χέρια του κρατούσε τα δημοσκοπικά γραφήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία ανέστρεψε την ώρα που ήταν όρθιος στο βήμα, κατά την πρακτική που ορίζει, όπως είπε, “το κατά Σκάι Ευαγγέλιο”, δηλαδή το πίσω… μπρος. Κάτω από τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως “δεν θέλει να χαλάσει τα Χριστούγεννα της ΝΔ” και γι΄αυτό την αφήνει να πιστεύει πως έχει “ανοδική πορεία τους τελευταίους επτά μήνες”.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, που ισοδυναμούν, όπως είπε, για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τις δέκα πληγές του Φαραώ οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
– Η πρώτη έξοδος στις αγορές τον Ιούλιο (μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης) με επιτόκιο 4,625 και με προσφορές που ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. Η έξοδος τον Αύγουστο για έντοκα γραμμάτια, τα αποτελέσματα swap με ποσοστό κάλυψης άνω του 86%. Κινήσεις μετά τις οποίες σήμερα, “όλοι κάνουν λόγο για ράλι αποδόσεων”, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
– Οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, είτε με διαδοχικές αναβαθμίσεις είτε με τις θετικές προβλέψεις για την πορεία στο μέλλον.
– Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων τον περασμένο Ιούλιο και η έξοδος τραπεζών στις αγορές όπως η Πειραιώς και η Εθνική. Σε αυτά συμπεριέλαβε την “καβάτζα” (σ.σ.κατά δήλωσή του) των 20 δισ., που έχουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα stress tests και τα κόκκινα δάνεια.
– Η άνοδος του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση του οικοδομικού όγκου το τελευταίο εξάμηνο.
– Οι επενδύσεις που προχωρούν στον τουριστικό τομέα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος στο πλαίσιο του οποίου έχουν υποβληθεί πάνω από 700 σχέδια, αρκετά από τα οποία για μικρές και μεσαίες επενδύσεις, αλλά και μερικές δεκάδες για επενδύσεις ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων.
– Οι ανακοινώσεις για την πορεία της ανάπτυξης με άνοδο για τρίτο συνεχές τρίμηνο.
– Η άνοδος της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, με χαρακτηριστικά τα τελευταία στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ.
– Οι ανακοινώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Γερούν Νταϊσελμπλουμ και του Μοσκοβισί, για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.
– Η διανομή κοινωνικού μερίσματος.
– Η ανακοπή της ανοδικής πορείας της ΝΔ.
Φ.Γεννηματά: Σίγουρα ο τελευταίος προϋπολογισμός σας
Με επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «όχι μόνο δε διδαχτήκατε απολύτως τίποτα από τις αστοχίες των προηγούμενων ετών, αλλά τις επαναλαμβάνετε, και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο.
«Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που εισηγείται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ένας ακόμη προϋπολογισμός που υπονομεύει την ανάπτυξη, που οδηγεί σε νέες εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με την εξοντωτική φορολόγηση και τις δυσβάσταχτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δ.Κουτσούμπας: Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης
Επιθετικά ξεκίνησε την ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης με την καινούρια υπόσχεση για το λαμπρό μεταμνημονιακό μέλλον που μας περιμένει μετά τον Αύγουστο του 2018», οπότε υποτίθεται θα φτιάξουμε τον πρώτο εθνικό προϋπολογισμό, είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε οι εργαζόμενοι έχουν αρκετή πείρα πλέον για να καταλάβουν, και κυρίως έχουν τσέπη και βλέπουν τι κρύβεται πίσω από τις διακηρύξεις σας, κάνοντας αναφορά στους νέους φόρους που έρχονται από το 2018, στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, στις κατασχέσεις λαϊκών περιουσιών για χρέη, τη στιγμή μάλιστα που το μεγάλο κεφάλαιο δεν το ενοχλεί κανείς, όπως είπε. Μίλησε ακόμη για την «κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία», ενώ προέβλεψε αύξηση της τιμής στο ρεύμα μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.
«Η ανάπτυξή σας θα έχει για τους εργαζόμενους το ίδιο ταξικό πρόσημο με αυτό της κρίσης. Πριν ζητήθηκαν από το λαό θυσίες για να βγει από την κρίση τώρα θα του ζητηθούν νέες θυσίες για να θωρακίσει την ανάπτυξή σας. Και με την κρίση και με την ανάπτυξή σας η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται» τόνισε ακόμη ο κ. Κουτσούμπας.
Στ.Θεοδωράκης: Στον επόμενο θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι’ αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους» πρόσθεσε.
«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Π.Καμμένος: Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος
Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που «μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος».
«Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως», είπε ο κ. Καμμένος.
Β.Λεβέντης: Άλλος ένας προϋπολογισμός που δεν δίνει
«Δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά προϋπολογισμός που παίρνει», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η πολιτική της υπερφορολόγησης.
Αίσθηση προκάλεσε η επίθεσή του στον Κ.Μητσοτάκη αφήνοντας μάλιστα σαφείς υπαινιγμούς. «Το έχει έθιμο ο κ. Μητσοτάκης όταν ανεβαίνω στο βήμα να απέρχεται, του εύχομαι να μην με χρειαστεί, γιατί αν με χρειαστεί θα απέρχομαι» ανέφερε τονίζοντας ότι ‘αυτά είναι δανεικά’».