Έχουν χαρακτηριστεί ως «αντιαισθητικά», ως επικίνδυνα (για τον μπούφο και άλλα πτηνά ή ζώα) και ακτιβιστές ή άλλες ομάδες συμφερόντων έχουν «μπλοκάρει» κατά καιρούς έργα αιολικών πάρκων σε μια χώρα μάλιστα όπου η γραφειοκρατία είναι αρκετή για να καθυστερεί τα έργα ούτως ή άλλως.
Πρόσφατη μελέτη της Βασιλικής Ακαδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει τη δική της απάντηση σε όσους θεωρούν ότι τα αιολικά πάρκα και η βιοποικιλότητα είναι ασύμβατες έννοιες, δίνει πρόσφατη μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ζώα και τα φυτά.
Όπως σημειώνει, κάθε δέκατο του βαθμού που περιορίζουμε τη θέρμανση του πλανήτη σημαίνει χιλιάδες λιγότερα είδη προς εξαφάνιση.
Η εκτίμηση βασίστηκε σε 131 μελέτες για τον κίνδυνο εξαφάνισης ειδών, από τις οποίες προκύπτει ότι στο δυσμενές σενάριο αύξησης των εκπομπών, που συνεπάγεται αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4,3 βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή, το 16% (1 στα 6) των ειδών είναι πιθανό να εξαφανιστεί. Το ποσοστό των ειδών προς εξαφάνιση μειώνεται σε 5,2% (1 στα 20) εάν επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 2 βαθμούς. Για το σημερινό επίπεδο θέρμανσης του πλανήτη (0,8 βαθμοί σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή), το ποσοστό των ειδών με κίνδυνο εξαφάνισης υπολογίζεται σε 3%.
Η πραγματικότητα αυτή δείχνει τη σημασία που έχει η ταχεία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας για την προστασία των ειδών βιοποικιλότητας. Η έκθεση δείχνει επίσης πόσο καταστροφικές για το περιβάλλον είναι οι συντηρητικές πολιτικές που επιδιώκουν να αποκλείσουν την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων με διάφορους τρόπους όπως η συνέχιση του αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των ορυκτών καυσίμων και ο ορισμός τεράστιων περιοχών ως a priori ζωνών αποκλεισμού χωρίς συγκεκριμένες και κατά περίπτωση μελέτες.
Αυξάνονται οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια
Νέες επενδύσεις ύψους 27,5 δις. δολάρια σε έργα αιολικής ενέργειας υλοποιήθηκαν το 2016 στην Ευρώπη, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 12,5 γιγαβάτ (GW).
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ η οποία παραθέτει στατιστική της Wind Europe, το 51% όλων των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας το 2016 στην Ε.Ε. ήταν σταθμοί αιολικής ενέργειας που πρόσθεσαν 12,5 GW στο δίκτυο των 28 κρατών μελών της ΕΕ – 10.923 MW στην ηπειρωτική Ευρώπη και 1.567 MW στη θάλασσα.
Τα μεγέθη αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά αναλογικά με την συνολική ισχύ των σταθμών αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 153,7 GW.
Συγκεκριμένα, η αιολική ενέργεια κάλυψε το 10,4% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το περασμένο έτος. Η Γερμανία εγκατέστησε τους περισσότερους σταθμούς αιολικής ενέργειας, 44% του συνόλου της ΕΕ ενώ πέντε κράτη μέλη είχαν ετήσια ρεκόρ: η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνολικά αντιπροσώπευσαν το 86% των νέων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ το 2016 (21.1GW από συνολικά 24,5 GW). Οι επενδύσεις αιολικής ενέργειας σε θαλάσσια πάρκα αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με το 2015 στα 18.2 δις ευρώ, ενώ στην ηπειρωτική Ευρώπη οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 29% στα 9.3 δις. ευρώ.