Τα έξι εφιαλτικά σενάρια που προβλέπει το Bloomberg για το 2018

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το πρακτορείο Bloomberg δημοσιοποίησε τον οδηγό απαισιοδοξίας για το 2018, εξετάζοντας όλα τα δυσοίωνα και ενίοτε τραβηγμένα σενάρια που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο.

Η ιδιαιτερότητα του φετινού παράταιρου οδηγού έγκειται βεβαίως στο ότι οι προβλέψεις του εκτείνονται μέχρι το μακρινό… 2028.

«Ο κόσμος βρίσκεται στο όριο. Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πόλεμο. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, βαθύτερες διαλυτικές δυνάμεις παραμονεύουν, όπως η εξάπλωση των fake news και την κρυπτονομισμάτων. Έχοντας αυτά στο νου σας σας καλωσορίζουμε στον οδηγό απαισιοδοξίας μέχρι το… 2028.

Πρόκειται για μια απόπειρα να ερευνήσουμε όχι μόνο τα πιθανά σοκ που μπορεί να συμβούν την επόμενη χρονιά αλλά και να εξετάσουμε πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την επόμενη δεκαετία.

Τα σενάρια που βάζουμε στο τραπέζι δεν πρέπει να ιδωθούν ως προβλέψεις αλλά ως προκλητικές ιδέες που στόχο έχουν να προκαλέσουν προβληματισμό αναφορικά με το πόσο γρήγορα αλλάζει ο κόσμος» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς του οδηγού.

Ιδού λοιπόν κάποια από τα σενάρια απαισιοδοξίας του Bloomberg:

Σενάριο πρώτο: Ο Τραμπ κερδίζει και τις επόμενες εκλογές

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μετά τη νίκη του με το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Τραμπ προχωρά σε νέες δαπάνες σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και υποδομές.

Η οικονομία ανακάμπτει, ενώ η έρευνα του Μιούλερ δεν βρίσκει καμία απόδειξη που να εμπλέκει άμεσα τον αμερικανό πρόεδρο. Το 2020 οι Δημοκρατικοί διασπώνται σε δύο ομάδες, μία με επικεφαλής της Kamala Harris και μια άλλη με αρχηγό τον ανεξάρτητο Μπέρνι Σάντερς.

Λόγω αυτού του σχίσματος ο Τραμπ καταφέρνει να κερδίσει και πάλι τις εκλογές. Μέχρι το 2021, ο Τραμπ έχει καταφέρει να καταργήσει το Obamacare, χωρίς ωστόσο να το αντικαταστήσει με ένα άλλο πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης.

Σενάριο δεύτερο: Τα Fake news σκοτώνουν το Facebook

Σύμφωνα με ολοένα και περισσότερες έρευνες, το Facebook αδυνατεί να σταματήσει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης. Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, το 2019 το Facebook αποφασίσει να προσλάβει ειδικούς για τον εντοπισμό ύποπτου περιεχομένου, χωρίς ωστόσο αυτοί να μπορούν να βρουν την πηγή των ψεύτικων ειδήσεων.

Μέχρι το 2025, η διάκριση ανάμεσα σε αληθές και ψευδές περιεχόμενο στο ίντερνετ είναι σχεδόν αδύνατη. Η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίζει να αναλάβει νομική δράση. Το Facebook, το Twitter και η Google παύουν να υπάρχουν όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Σενάριο τρίτο: Το bitcoin αντικαθιστά τις τράπεζες

Το 2018, μια περιφερειακή αμερικανική τράπεζα ανακοινώνει ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης και όλες οι καταθέσεις έχουν πλέον εξαφανιστεί.

Οι ρυθμιστικές αρχές όλου του κόσμου διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ωστόσο η αξία του Bitcoin εκτινάσσεται, καθώς υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κινεζικός ηλεκτρονικός κολοσσός Alibaba υιοθετεί το δικό του κρυπτονόμισμα για τις συναλλαγές στο τεράστιο ηλεκτρονικό της δίκτυο, ενώ μετά τη Βενεζουέλα, η Ελλάδα και ορισμένες αφρικανικές χώρες υιοθετούν το Bitcoin, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 100.000 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το 2023 χάκερς τοποθετούν ιό στα τραπεζικά δίκτυα με τα προφανή αποτελέσματα. Το 2026 οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν πλέον απευθείας ψηφιακά χρήματα παρακάμπτοντας το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Σενάριο τέταρτο: Η Β. Κορέα πραγματοποιεί επίθεση

Το 2018, η Β. Κορέα ωθεί την υφήλιο στο όριο του πολέμου όταν ένας πύραυλός της φτάνει 20 μόλις μίλια μακριά από τις αμερικανικές ακτές.

Ο Τραμπ επιλέγει να μην απαντήσει και συναντά τον πρόεδρο Σι της Κίνας. Η Κίνα σφραγίζει τα σύνορά της. Το 2019 η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας ανακοινώνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν πεθαίνει απροσδόκητα από καρδιακή προσβολή. Το νέο καθεστώς συναινεί να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η δημοτικότητα του Τραμπ εκτινάσσεται και οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στο απόγειό τους. Το 2020 η διοίκηση Τραμπ ανακοινώνει ότι θα αρχίσει και πάλι να πουλά στρατιωτικό εξοπλισμό στην Κίνα, προειδοποιώντας την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αν δεν συμμετάσχουν και αυτές στο νέο εμπόριο. Πολύ σύντομα η Ασία βυθίζεται σε έναν περίεργο ανταγωνισμό εξοπλισμών.

Σενάριο πέμπτο: Ο Κόρμπιν κάνει ξανά τον Σοσιαλισμό σπουδαίο

Το 2018 το Brexit εξελίσσεται πολύ άσχημα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποχωρεί και μετά από πρόωρες εκλογές ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, αναλαμβάνει την εξουσία.

Οι διαπραγματεύσεις επανέρχονται στη σωστή τροχιά. Το 2019 η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ. Το κόστος ανέρχεται μεταξύ 50 και 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2022 ο Κόρμπν προχωρά σε νέο δανεισμό για τη Βρετανία και αύξηση των φόρων.

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι πλέον δωρεάν, ενώ οι πλούσιοι τραπεζίτες αποχωρούν από το Λονδίνο. Ο Κόρμπιν επανεκλέγεται το 2023 αλλά μετά από χρόνια υπερβολικών δαπανών η οικονομική πραγματικότητα εμφανίζεται σκληρή. Το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ και ο αποπληθωρισμός χτυπάει κόκκινο. Μέχρι το 2028 η Βρετανία είναι μια χώρα ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.

Σενάριο έκτο: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνουν το τέλος του πετρελαίου

Το 2018, μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία της μπαταρίας ανοίγει το δρόμο για μαζική παραγωγή φτηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε πανικό, ο ΟΠΕΚ παγώνει την παραγωγή πετρελαίου.

Το 2020 ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν γίνεται βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας. Το 2021 η επιτυχία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου βυθίζει τις τιμές του πετρελαίου. Το βαρέλι του αργού βρίσκεται πλέον στα 20 δολάρια.

Το 2024 η Σαουδική Αραβία πέφτει σε οικονομική ύφεση και πολιτική αστάθεια. Η τιμή του βαρελιού στο αργό πέφτει στα 10 δολάρια. Μέχρι το 2028, οι πτωχεύσεις εταιριών που ασχολούνταν με το πετρέλαιο διαδέχονται η μια την άλλη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria