Μπορεί ο χειμώνας να καθυστερεί την έλευσή του και να μην μας έχει δείξει ακόμη τα δόντια του, όπως συνηθίζει να κάνει στην ορεινή Δυτική Μακεδονία με τις πολικές θερμοκρασίες και τις χιονοθύελλες, ωστόσο η Πολιτική Προστασία της ακριτικής περιφέρειας, δηλώνει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της επέλασης του χιονιά.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, Πρόδρομο Ασλανίδη, «έχει γίνει η σχετική προετοιμασία και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον επερχόμενο χειμώνα όσο δύσκολος και να είναι, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, τα οποία εστιάζονται κυρίως στη έλλειψη προσωπικού και εκχιονιστικών μηχανημάτων». Εξασφαλίστηκε ο εφοδιασμός με αλάτι, καθώς έχουν γίνει συμβάσεις για προμήθεια 8.000 τόνων αλατιού, ποσότητα που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του εθνικού οδικού δικτύου. Ήδη οι πρώτες ποσότητες βρίσκονται στους δέκα σταθμούς αποχιονισμού που υπάρχουν στο εθνικό οδικό δίκτυο και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η παράδοση της συνολικής παραγγελθείσας ποσότητας. Άλλους 5.000 τόνους έχουν παραγγείλει οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες: Κοζάνης και Γρεβενών από 1.500 τόνους και Φλώρινας και Καστοριάς από 1.000 τόνους.
Ο ιδιόκτητος μηχανολογικός εξοπλισμός της Περιφέρειας και των Π.Ε. είναι λιγοστός και εν πολλοίς γερασμένος. Γι’ αυτό και φέτος, όπως γίνεται κατά την συνήθη πρακτική προηγούμενων ετών, οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν στην εκμίσθωση 60 εκχιονιστικών μηχανημάτων. Βεβαίως, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, παραδέχεται ότι «η εκμίσθωση κοστίζει πολύ ακριβότερα σε σχέση με τον ιδιόκτητο εξοπλισμό, αλλά είναι υποχρεωτική αφού τα δικά μας μηχανήματα είναι λιγοστά και παλιά». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει μόλις 6 δικά της γκρέιντερ.
«Προτεραιότητα είναι η προμήθεια ιδιόκτητων εκχιονιστικών μηχανημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα. Υπάρχει ένας προγραμματισμός προμήθειας μηχανημάτων, αλλά η υλοποίησή του είναι συνάρτηση και με τα οικονομικά», υπογράμμισε ο Π. Ασλανίδης. Βεβαίως, την κατάσταση θα ελαφρύνει κάπως η επικείμενη δωρεά 4 εκχιονιστικών του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΠ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε όμως ότι «ακόμη πιοεπιτακτική είναι η ανάγκη προσλήψεων χειριστών. Έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί χειριστές και αυτοί που έμειναν είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν». Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Π.Ε. Γρεβενών διαθέτει μόνο έναν χειριστή για 4 γκρέιντερ που έχει! Στη Φλώρινα υπάρχουν 4 χειριστές για 6 μηχανήματα, αλλά οι δύο βρίσκονται σε άδεια, οπότε αντιστοιχεί ένας χειριστής σε 3 εκχιονιστικά! Μικρότερες πλην όμως σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε Κοζάνη – Καστοριά.
Παράλληλα με την Περιφέρεια, τις Π.Ε. και τους δήμους που έχουν την ευθύνη του αποχιονισμού, η Εγνατία Οδός έχει αναλάβει η ίδια τον αποχιονισμό του ομώνυμου διευρωπαϊκού οδικού δικτύου. Ειδικότερα έχει αναθέσει τον καθαρισμό του δρόμου σε ανάδοχο εταιρία, η οποία έχει το δικό της μηχανοκίνητο εξοπλισμό. Επίσης, έχει προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού και ξεκινά την τοποθέτηση χιονοφρακτών στα επικίνδυνα σημεία, όπως είναι αυτό της Ξηρολίμνης.