Φιάσκο όπως το 1967

Του Παντελή Περιβολάρη

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Φιάσκο όπως το 1967

Η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποδείχτηκε μεγαλοπρεπώς ένα φιάσκο, ένα από τα πολλά της σημερινής Κυβέρνησης που σχεδιάζει πολιτικές στο πόδι, με βιασύνη, προχειρότητα και γι’ αυτό ήδη έχει κερδίσει μία θέση στην ιστορία ως μία από τις πιο επιπόλαιες –και ο χαρακτηρισμός είναι ελαφρύς- κυβερνήσεις που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
Ακόμα και οι πιο έμπειροι αναλυτές διεθνών θεμάτων αδυνατούν να καταλάβουν ποιος ήταν ο στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης οργανώνοντας την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μελλοντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό; Πολιτικά αποδεικνύεται ότι ο μοναδικός, από ότι φάνηκε σκοπός της Κυβέρνησης ήταν ένα σόου μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό δήθεν να τσακώνονται με τον «Σουλτάνο» για να μπορούν τα φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης να αποθεώσουν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «τσαμπουκά» Πρωθυπουργό που τα έβαλε με τον Ερντογάν. Στόχος αυτής της μικροπολιτικής είναι οι ψήφοι στις επερχόμενες εκλογές που πιο πιθανό είναι να γίνουν μέσα στο 2018 από ότι το 2019. Όμως, το αποτέλεσμα ήταν να βάλει ο Ερντογάν νέα ατζέντα στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα, μέσα στο σπίτι μας, με ντοκουμέντο την εικόνα και τους διαλόγους που κατέγραψαν οι κάμερες. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία συνέβη κάτι τέτοιο.
Αν δε ανατρέξουμε στην ιστορία για να δούμε πότε αντίστοιχα υπήρξε ένα παρόμοιο φιάσκο, πρέπει να γυρίσουμε στο Σεπτέμβριο του 1967. Η τότε χούντα του Παπαδόπουλου οργάνωσε με αντίστοιχα βιαστικό, επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο την ελληνοτουρκική συνάντηση για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η Τουρκία κατάφερε να θέσει τότε νέα ατζέντα στο τραπέζι και σε αυτή τη συνάντηση μπήκαν για πρώτη φορά οι βάσεις για τη μετέπειτα εισβολή του 1974. Το φιάσκο του 1967 έφερε την καταστροφή του 1974. Το φιάσκο του 2017 ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσο ζημιά έχει κάνει. Θα φανεί στο μέλλον.

*Ο Παντελής Περιβολάρης είναι δημοσιογράφος και επιστήμων του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Ιστορίας με ειδίκευση σε θέματα Κύπρου.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια