Τέρμα στα ραδιόφωνα “τζουκ μποξ” !

Το πέρασμα στην ψηφιακή εκπομπή θα κάνει και ένα γερό ξεκαθάρισμα στο άναρχο τοπίο ζημιογόνων ραδιοφώνων στην Ελλάδα

Αρχική » Ελλάδα » Τέρμα στα ραδιόφωνα “τζουκ μποξ” !

Μόνο “κατά σύμβαση” μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει πάψει η περίοδος των περίφημων “πειρατικών” ραδιοφώνων στην Ελλαδα, αφού η ασυδοσία, η ασυνέπεια, η έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου στις άδειες που περνούσαν από χέρι σε χέρι και μερικές αγνοούνται ακόμα και σήμερα που ανήκουν, και η διαδοχικές αλλαγές του αρχικού χαρακτήρα και των ιδιοκτησιακών σχημάτων των ρ/σ, έχουν μετατρέψει το τοπίο σε “παραγκούπολη”! Και μάλιστα με τους πιο πολλούς από τους δημοτικούς σταθμούς πρωταγωνιστές σε παθογένειες ( τελευταίο παραδειγμα χθες ο Αθήνα 984, που οι οικονομικές υπηρεσίες του δεσμευσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές δεκαετιών προς το κράτος…) Τάξη σε όλα αυτά έρχεται να βάλει το ν/σ του Υπ ΨΗΠΤΕ για τα ραδιόφωνα, όπως έχει εξηγήσει ο ΓΓΕΕ Λευτέρης Κρέτσος και το πέρασμα στην εποχή του ψηφιακού ραδιοφώνου!

Την Πέμπτη η Νορβηγία πέραε στην ψηφιακή εποχή, αποτελώντας την πρώτη χώρα η οποία είπε «αντίο» στα FM, σε ό,τι αφορά τα δίκτυα εθνικής εμβέλειας.

Τα FM η αλλιώς τα ερτζιανά όπως τα ξέραμε ρίχνουν τίτλους τέλους πολύ σύντομα. Και αυτό γιατί, η διαδικασία μετάβασης των εθνικών δικτύων από τα FM στο ψηφιακό πρωτόκολλο εκπομπής DAB ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου και πλέον οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν σε όλη την επικράτεια της χώρας θα είναι διαθέσιμοι αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τους τοπικούς σταθμούς, έχουν προθεσμία πέντε ετών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μετάβαση, εξακολουθώντας να εκπέμπουν στα FM.

Οι οπαδοί της ψηφιακής τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι προσφέρει καλύτερο ήχο και επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών, σε πολύ χαμηλότερο μάλιστα κόστος.

Ωστόσο, μεγάλη μερίδα του νορβηγικού πληθυσμού -κυρίως συνταξιούχοι και οδηγοί- δήλωσαν αντίθετοι στο να σιγήσουν τα FM, επικαλούμενοι τεχνικά προβλήματα αλλά και το υψηλό κόστος της μετατροπής ενός ραδιοφώνου από αναλογικό σε ψηφιακό.

Βάσει ερευνών που δημοσιεύθηκαν στον νορβηγικό Τύπο και όπως αναφέρει ο Guardian, μόλις 49% των αυτοκινήτων διαθέτουν ψηφιακούς δέκτες, ενώ ο αριθμός των Νορβηγών που ακούν καθημερινά το ραδιόφωνο έχει μειωθεί κατά 10% το τελευταίο έτος και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK έχει χάσει το 21% των ακροατών του.

Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία αναμένεται να είναι οι επόμενες χώρες οι οποίες εντός των επομένων ετών θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια