Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο - OlaDeka

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα μπορέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 να τελειώσει με τα μνημόνια εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ΕΡΤ, στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν με τονΑλέξη Τσίπρα, στη Λισαβόνα τόνισε πως «Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας που είναι ανοικτό για μια καλύτερη Ευρώπη».

Τόνισε πως πρόθεση τόσο του ίδιου όσο και της Επιτροπής είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και στην συνέχεια η Ελλάδα να γίνει όπως είπε ένα «κανονικό» μέλος της Ευρωζώνης, χωρίς άλλα προγράμματα, ικανή να ανακτήσει περισσότερη ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να μειώσει την ανεργία, να εφαρμόσει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και στη συνέχεια πλήρη κυριαρχία της δικής της πολιτικής.

Αναλυτικά η κοινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Πιέρ Μοσκοβισί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1:

 Είστε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις επόμενες μέρες;

«Νομίζω ότι κάνουμε αποφασιστική πρόοδο και ότι η θέση των θεσμών και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έρχονται όλο και πιο κοντά κάθε φορά και ευχή μου είναι ότι μπορείτε να περιμένετε πως τη Δευτέρα στο Eurogroup μπορεί να δούμε να υπάρχει αποφασιστική πρόοδος, όσο είναι δυνατό. Το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα και μπορώ να δω πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση τώρα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Ευελπιστείτε ότι η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το μνημόνιο, μια και καλή, τον ερχόμενο Αύγουστο, του 2018;

«Η πρόθεση και ο σκοπός είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο. Και η πρόθεση της Επιτροπής και η δική μου είναι ότι η Ελλάδα θα είναι μέχρι τότε, θα έλεγα, ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα. Ότι η Ελλάδα θα μπορεί να είναι μια μεταρρυθμισμένη χώρα που θα είναι ικανή να ανακτήσει περισσότερη ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, να δημιουργήσει δουλειές, να μειώσει την ανεργία και να κάνει επίσης πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τελικά, ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια και στη συνέχεια πλήρη κυριαρχία της δικής της πολιτικής. Γι΄αυτό πρέπει να κάνουμε το τέλος της διαδικασίας ένα “success story”, πρώτα απ’ όλα κλείνοντας την αξιολόγηση –είμαι αισιόδοξος, όπως έχω πει, πριν από το τέλος του χρόνου- και στη συνέχεια προχωρώντας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό αφορά κυρίως για την εφαρμογή, την τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι και αυτή είναι σαφώς η κοινή μας πρόθεση που ακολουθούμε. Και το συζητήσαμε αυτό και πάλι σήμερα το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η αλλαγή στην Ευρώπη είναι μια υπαρξιακή πρόκληση για την ΕΕ. Υποστηρίζετε αυτή την άποψη;

«Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας που είναι ανοικτό για μια καλύτερη Ευρώπη. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι οικονομικό, η ανάκαμψη είναι παντού, στην Ελλάδα επίσης, είχαμε το 2017 την καλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δέκα χρόνων και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι τώρα σαφώς ανοικτό. Είναι επίσης ανοικτό πολιτικά γιατί υπάρχει μια συζήτηση που συνεχίζεται για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη. Την Ευρώπη της άμυνας από τη μία πλευρά, την ευρωπαϊκή προστασία από την άλλη. Και επίσης την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Και για μένα μια πιο ισχυρή Ευρωζώνη σημαίνει περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη αλληλεγγύη και επίσης περισσότερη δημοκρατία. Και αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή πρόκειται να κάνει προτάσεις την ερχόμενη εβδομάδα, στις 6 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να έχουμε μια βαθύτερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση με δημοκρατικά εργαλεία και επίσης με εργαλεία που θα σταθεροποιούν την οικονομία μας σε περιπτώσεις “σοκ”. Ναι, πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Γιατί όταν τα πράγματα θα έχουν τελειώσει, όταν η ελληνική κρίση θα είναι οριστικά πίσω μας, αυτό θα σημαίνει επίσης ότι είμαστε σε μια Ευρωζώνη με όλα τα κράτη-μέλη έξω από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όλα τα μέλη εκτός προγράμματος και ικανοί να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην Ευρωζώνη και να συμπληρώσουμε την Ευρωζώνη, ικανοί να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, δουλειές, αλληλεγγύη, καθώς και σταθερότητα και ευημερία».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria