Στην Δικαιοσύνη προσφεύγει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αφορμή δημοσιεύματα που τα θεωρεί συκοφαντικά.
«Ο Μ. Ζοσεράν, που ισχυρίσθηκε προ του 2006, ότι ο κ. Σημίτης εμπλέκεται στην προμήθεια του SAIC έχει καταδικαστεί ήδη από τα γαλλικά δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.
Αναλυτικά, «Από το Γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News «βάζουν στο κάδρο τον Σημίτη», επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Ο Μ. Ζοσεράν, που ισχυρίσθηκε προ του 2006, ότι ο κ.Σημίτης εμπλέκεται στην προμήθεια του SAIC έχει καταδικαστεί ήδη από τα γαλλικά δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση. Οι δύο γαλλικές εφημερίδες που αναδημοσίευσαν τις δηλώσεις του καταδικάστηκαν επίσης. Οι διάφοροι ισχυρισμοί του αποδείχθηκαν ψευδείς. Έχει τιμωρηθεί ακόμη για άλλες παρανομίες με ποινή φυλάκισης, την οποία και εξέτισε. Βεβαίως, προ πολλού είχε απολυθεί και από την εταιρεία Thales στην οποία ήταν σημαίνον στέλεχος.
Ο κ. Σημίτης εφεξής θα προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον οποιουδήποτε, ο οποίος υπό τον μανδύα μιας δήθεν «αντικειμενικής πληροφόρησης» επιχειρεί στην πραγματικότητα τη συκοφάντησή του».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη βάζουν στο κάδρο των ύποπτων πληρωμών για το σύστημα C4i και τις φρεγάτες τύπου «S» οι δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη βουλή απ’ τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, για διερεύνηση τυχόν ποινικής ευθύνης για παθητική δωροδοκία του Γιάννου Παπαντωνίου. Τις δικογραφίες αυτές αποκαλύπτει σήμερα Κυριακή η Real News.
Η κατάθεση-φωτιά που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό στην υπόθεση των μιζών επί των ημερών του ανήκει στον Μισέλ Ζοσεράν, πρώην πρόεδρο της εταιρείας Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών τουΠολεμικού Ναυτικού και διεκδικούσε από το 2002 το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όπως αναφέρεται στις δικογραφίες «από τη μέχρι τώρα ανακριτική έρευνα, η οποία δεν εμποδίζεται από τη διαδικασία του άρθρου 96 του Συντάγματος, έχει προκύψει ότι στις 13/7/2005 ο Εισαγγελέας της Γαλλικής Δημοκρατίας διέταξε προκαταρκτική έρευνα βάση δηλώσεων του Μ. Ζοσεράν, πρώην προέδρου της εταιρείας Thales engineering and consulting (TEAC), ο οποίος κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς εντός του ομίλου Thales».
Όπως αναφέρεται περαιτέρω, ο Μ. Ζοσεράν δήλωσε μεταξύ άλλων στις 20/5/2005 στους Γάλλους Εισαγγελείς:
«Κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2002 και στις αρχές του 2003.
»Από κει και ύστερα πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Λουκά Ρωμανό, πρόεδρο της Thales International Ελλάδα.
»Εκείνος μου υπέδειξε ότι έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Αμύνης.
»Εκείνος μου επισήμανε ότι κατά την προηγούμενη συμφωνία πώλησης των φρεγατών στην Ελλάδα επετεύχθη μια συμφωνία σχετικά με την πληρωμή των προμηθειών με τον ίδιο τον υπουργό και η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό».
Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο κ. Ζοσεράν είναι αυτή η σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου «S» τον Φεβρουάριο του 2003 επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου όπου η Thales Nederland B.V. ήταν ο κύριος ανάδοχος και αντισυμβαλλόμενος με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Όπως αναφέρουν οι ανακριτές στην έκθεσή τους, το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό αποτελεί την κοινή ιστορική βάση για τις δυο δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και που, όπως αναφέρουν, είναι απολύτως συναφείς μεταξύ τους.
Στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο κ. Ζοσεράν αναφέρεται -σύμφωνα με τη δικογραφία- σε όσα λέει στην κατάθεση αυτή σε σχέση με την ασφάλεια των Αγώνων.
«Σχετικά με την ασφάλεια των Αγώνων ένας άλλος ανταγωνιστής ήταν η εταιρεία SAIC που υποστηριζόταν άμεσα από τον Dick Cheney. Και σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό, χάσαμε αυτή τη συμφωνία γιατί εμείς στοχεύαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρωθυπουργό».