“Το Αλάτι της Γης” στην Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » “Το Αλάτι της Γης” στην Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς

“Το Αλάτι της Γης” των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο. Ένα ταξίδι με τον κορυφαίο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο στο ανθρώπινο τοπίο και την ψυχή της φύσης.

Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία, σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.

Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του Βιμ Βέντερς, σκηνοθέτη  -μεταξύ άλλων- των εξαιρετικών ντοκιμαντέρ “Buena vista social club” και “Pina”. Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της και μεταμορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Βιμ Βέντερς (για την ταινία):

«Από την αρχή ήξερα ότι έπρεπε να διηγηθώ δύο ιστορίες ταυτόχρονα, σκεπτόμενος ότι οι Σαλγκάδο έχουν, εκτός από την φωτογραφία, ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή τους: την αφοσίωσή τους στην οικολογία , το πρόγραμμα αναδάσωσης που έστησαν στη Βραζιλία και τα σχεδόν θαυματουργά αποτελέσματα που απέφερε. Αυτό έδωσε ένα “happy-end” στον Σεμπαστιάο, μετά από όλη εκείνη τη δυστυχία της οποίας είχε υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας, και την κατάθλιψη που πέρασε την τελευταία φορά που επέστρεψε από τη Ρουάντα μετά τα αβάσταχτα γεγονότα που είχε βιώσει εκεί. Όχι μόνο αφιέρωσε την πιο πρόσφατη δουλειά του «Genesis» στη φύση, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι η φύση ήταν εκείνη ακριβώς που του επέτρεψε να μην χάσει την πίστη του στην ανθρωπότητα.»

Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο (για την επιστροφή στο οικογενειακό ράντσο στην Βραζιλία και το οικολογικό εγχείρημα των γονιών του, Σεμπαστιάο και Λέλια Σαλγκάδο):

«Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, με δεδομένη την κατάσταση του αγροκτήματος και την ερήμωση του γύρω τοπίου. Ξεκίνησε ως ένα μετριοπαθές εγχείρημα, με την ιδέα να αφορά σε μερικά δέντρα γύρω από αυτό το σπίτι στο οποίο πηγαίναμε για διακοπές ως παιδιά. Αλλά οι γονείς μου καθοδηγούνται σαφώς από κάτι  και για άλλη μια φορά  ρίχτηκαν σε αυτό με την ψυχή και το σώμα τους. Το έργο, το οποίο υποτίθεται θα έμενε σε οικογενειακό επίπεδο, ξαφνικά έγινε μια μνημειώδης οικολογική επιχείρηση: «Εντάξει, θα αναδασώσουμε ολόκληρο του δάσος».  Ίδρυσαν το Ινστιτούτο Terra, το οποίο έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή. Έχουν ήδη φυτευτεί  2,5 εκατομμύρια δέντρα στο πρώην ράντσο του παππού μου, το οποίο αποτελεί τώρα έναν οικολογικό βιότοπο και άλλο ένα εκατομμύριο στην περιβάλλουσα περιοχή. Είναι ένα τρελό σχέδιο, τεράστιο και μεγαλοπρεπές.»

Υποψήφιο για ΟΣΚΑΡ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «Un certain regard» Φεστιβάλ Καννών 2014
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2014

23316311_10155290145103191_7906938609744421687_n

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια