Προβληματισμός για το φετινό Πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι στο Άργος Ορεστικό – Τι έγινε στη χθεσινή σύσκεψη

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Προβληματισμός για το φετινό Πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι στο Άργος Ορεστικό – Τι έγινε στη χθεσινή σύσκεψη

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Άργους Ορεστικού, με κεντρικό θέμα τη φετινή διοργάνωση του φημισμένου Αργείτικου Πρωτοχρονιάτικου Καρναβαλιού, αλλά και γενικότερα τις εκδηλώσεις κατά την περίοδο των εορτών.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Κεπατσόγλου, παραβρέθηκαν φορείς της πόλης και γενικότερα του δήμου, όπως οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολικών βαθμίδων του Άργους Ορεστικού, μέλη καρναβαλίστικων ομάδων. Επίσης συμμετείχαν από πλευράς του δήμου η αντιδήμαρχος πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού κα Αφροδίτη Μπελονάκη, η εντεταλμένη σε θέματα πολιτισμού δημοτική σύμβουλος και γραμματέας του ΔΣ κα Μήνα Καλτσιάδου, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς του δήμου κος Ανδρέας Βιτούλας καθώς και ο πρόεδρος τοπικού Άργους Ορεσιτκού κος Δημήτρης Μουτζίκης. Παρόντες ήταν ακόμα οι αντιδήμαρχοι: Οικονομικών κος Φώτης Τατσίδης και Καθημερινότητας κος Τιμολέων Ζέζος.

 Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός, κυρίως από την πλευρά των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων για τη μειωμένη ανταπόκριση παιδιών και γονιών για συμμετοχή στα φετινά καρναβάλια της Πρωτοχρονιάς, έθιμο που κρατά αιώνες στο Άργος Ορεστικό. Προβληματισμό επέφερε επίσης το γεγονός πως από αρκετές παρέες που λαμβάνουν χρόνια τώρα μέρος, τόσο κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όσο και κατά την παρέλαση, δεν εμφανίστηκαν εκπρόσωποι τους. Βέβαια μπορεί να πρόκειται για τυχαίο γεγονός, καθώς ακόμα είναι νωρίς για δηλώσεις συμμετοχής, που θα φανερώσει και το μέγεθος του ενδιαφέροντος των Αργειτών για την διατήρηση του φημισμένου πλέον, σε όλη την Ελλάδα μοναδικού αυτού εθίμου.

Από πλευράς Δήμου τέθηκαν σκέψεις και ιδέες που αφορούν τόσο την διοργάνωση του καρναβαλιού όπως και άλλων εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, και η διατήρηση της γουρονοχαράς κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κάτι που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και κρίθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ως επιτυχημένη διοργάνωση.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κεπατσόγλου, μεταξύ άλλων πρότεινε τη δράση στα σχολεία σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων αλλά και διδασκόντων, ώστε να πληροφορηθούν καλύτερα τα παιδιά για το πόσο σημαντικό και σπουδαίο είναι αυτό το έθιμο που συμβαίνει μόνο στο Άργος Ορεστικό αυτές τις μέρες.

Από όλες τις πλευρές συμφωνήθηκε να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος για στολές και συναφή έξοδα λόγω των δύσκολων  οικονομικά συγκυρίων, και με προσφυγή σε λύσεις από το ωραίο παρελθόν, που οι κάτοικοι δημιουργούσαν από μόνοι τους ευφάνταστες στολές με μηδενικό σχεδόν κόστος και με άρτιο αποτέλεσμα που είναι και πιο κοντά στη ρίζα του εθίμου.

Επίσης κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, τέθηκε και το θέμα της παρουσίας του τρίτου καναλιού της ΕΡΤ στο Άργος Ορεστικό, από όπου θα μεταδώσει την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, την τελευταία ζωντανή εκπομπή για το 2017, κάτι που είχε γίνει και πέρυσι με μεγάλη επιτυχία εξού και θα επαναληφθεί το εγχείρημα και φέτος. Όλοι συμφώνησαν πως θα πρέπει να είναι μια ξεχωριστή εκπομπή και να στείλει το μήνυμα των ημερών, όπως το ζουν στο Άργος Ορεσιτκό τις γιορτινές αυτές μέρες.

Τέλος συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούν διοργανώσεις μέσα στην περίοδο των εορτών είτε με φορέα διοργάνωσης τον δήμο είτε με συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής. Παρόντες στη χθεσινή σύσκεψη ήταν και εκπρόσωποι από το δημοτικό διαμέρισμα του Βογατσικού.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια