Ντομπρόβσκις: Εντός των στόχων η διανομή του μερίσματος

Αρχική » Ελλάδα » Ντομπρόβσκις: Εντός των στόχων η διανομή του μερίσματος

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τόσο ως προς τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος όσο και ως προς τον στόχο για τεχνική συμφωνία ως τις 4 Δεκεμβρίου, αποδίδει με σημερινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Απαντώντας σε  ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, στη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Ντομπρόβσκι δήλωσε ότι «βλέπει» έγκαιρη ολοκλήρωση του staff level agreement, σύμφωνα με τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των Θεσμών. «Η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμαστεί για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», τόμνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο κ. Ντομπρόβσκις απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς «υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρούνται». Σημείωσε, πάντως, ότι «στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουμε και εμείς κατά νου».

Υπερψηφίστηκε με διευρυμένη πλειοψηφία το κοινωνικό μέρισμα

Ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ καλά και τα μέτρα υπεραποδίδουν, ενώ η διανομή του κοινωνικού μερίσματος είναι εντός των στόχων.

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας. Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, επίσης διαπιστώνουμε ότι αποδίδει – και υπεραποδίδει η προσπάθεια της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι «ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο» και εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου.

Όσον αφορά στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι «αυτός είναι ένας τομέας όπου συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τις οποίες και ενισχύουμε με την όποια απαραίτητη τεχνική συνδρομή».

Όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, ψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, χωρίς μάλιστα κανείς να προσπαθήσει να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία. Η προέλευση των χρημάτων του κοινωνικού μερίσματος αλλά και οι ευθύνες για την τραγωδία με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, που κόστισαν 21 ανθρώπινες ζωές, ήταν τα θέματα που προκάλεσαν τις αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από τα 1,4 δισεκατομμύρια του πλεονάσματος, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ
και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια