Δεν θα ανοίξει το χωροταξικό ζήτημα, σ΄ αυτήν τη φάση που δρομολογείται η αλλαγή του Καλλικράτη, γιατί δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, ωστόσο ως θέμα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού για να γίνει κάποια άλλη στιγμή.
Αυτό τόνισε από την Καλαμάτα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, όπου συναντήθηκε με τους δημάρχους του νομού Μεσσηνίας, παρουσία και άλλων εκπροσώπων φορέων της Αυτοδιοίκησης του Νομού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και οι βουλευτές Μεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.
Αμέσως μετά από τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της Καλαμάτας που μας φιλοξένησε σήμερα σε αυτή την συνάντηση. Θυμόσαστε ότι πριν από μία βδομάδα ήμασταν στην Τρίπολη και πριν από δύο εβδομάδες στην Κρήτη. Το μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι σαφές: Περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των επιλογών, περισσότερες αρμοδιότητες και ρόλους για την αυτοδιοίκηση, στο βαθμό, βέβαια, που μας το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και η στενότητα των πόρων. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέσα που διαθέτουμε.
Μάλιστα, σήμερα στη συζήτηση μπορέσαμε και εστιάσαμε σε πολύ κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τα έργα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Σταθήκαμε στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και από κοινού συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τον κάνουμε πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό. Βγήκαν κι άλλες ειδήσεις: Υπήρξε η απόλυτη δέσμευσή μας, από την μεριά του υπουργείου Εσωτερικών, ότι δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Αυτό θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην πορεία για τις κυοφορούμενες αλλαγές, αυτός ο διάλογος για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί.
Συζητήσαμε, βεβαίως, και για τα θέματα της ενδοδημοτικής και ενδοπεριφερειακής διακυβέρνησης, αλλά και για τον εκλογικό νόμο. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή: Θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μία πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, βεβαίως με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών».
ΕΡ: Έχουν εξειδικευτεί αυτές ή θα ακολουθήσει κι άλλος διάλογος με την αυτοδιοίκηση και πότε θα δούμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής;
ΑΠ: ‘Oλα αυτά θα μορφοποιηθούν όταν θα σας γνωστοποιηθεί το τελικό νομοσχέδιο, που όπως είχαμε πει, ελπίζουμε να το καταθέσουμε μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Έχουμε, θα έλεγε κανείς, μία απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Με ανοιχτό διάλογο και καλή διάθεση θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες συναινέσεις.
ΕΡ: Θα υπάρξει αποσύνδεση με τις ευρωεκλογές, δηλαδή θα δούμε λίγο πιο μετά τις αυτοδιοικητικές αυτή τη φορά;
ΑΠ: Αυτό νομίζω ότι το έχουμε πει πολλές φορές, αυτό είναι το σωστό να γίνει και νομίζω ότι σε αυτό το μονοπάτι θα κινηθούμε.
ΕΡ: Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα κάνετε υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν και τα όρια δήμων;
ΑΠ: Δεν θα ανοίξουμε το χωροταξικό ζήτημα, όχι γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο «Καλλικράτης» ήταν όλα άρτια σχεδιασμένα, θα έλεγα το αντίθετο. Η ευρωπαϊκή η εμπειρία δείχνει ότι θα μπορούσαμε κι εμείς στην Ελλάδα να κινηθούμε σε έναν αριθμό περισσοτέρων δήμων, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις -όπως η στελέχωση των δήμων και η ενίσχυσή τους με πόρους- ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα. Ας πούμε ότι το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, στις σκέψεις μας, για κάποια άλλη στιγμή.