Ποινική δίωξη σε βάρος 29 στελεχών, και δη υψηλόβαθμων, της ΔΕΗ άσκησε η Εισαγγελία Κοζάνης για “απιστία κατ’ εξακολούθηση”.
Επιβλήθηκαν και περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ σε έξι στελέχη της Επιχείρησης, μεταξύ των οποίων μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ…, μέλη του συμβουλίου διεύθυνσης και ανώτατα στελέχη των ορυχείων, επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ.
Η υπόθεση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη ΔΕΗ αφορά τον τρόπο που εκτελέστηκαν συμβάσεις έργων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο 2003-2011, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζημίωνε το Δημόσιο. Εάν η υπόθεση καταλήξει στο ακροατήριο θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, όπου και παραπέμφθηκε λόγω διαφωνίας της εισαγγελέως με την απόφαση της ανακρίτριας. Στο μεταξύ, οι δικηγόροι της ΔΕΗ αναμένεται να καταθέσουν αίτημα αναίρεσης των περιοριστικών μέτρων στο συμβούλιο πλημμελειοδικών Κοζάνης.
Η υπόθεση αφορά συμβάσεις έργων συγκόλλησης και συντήρησης ιμάντων που εκτέλεσε η ΔΕΗ την περίοδο 2003-2011 και ξεκίνησε με μηνυτήρια αναφορά που άσκησε η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Νilos Hellas κατά του τότε διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Κοζάνης κ. Νικολακάκου για τις διαδικασίες ανάθεσης των συγκεκριμένων έργων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, διευκόλυναν την ανταγωνίστρια, ελληνικών συμφερόντων, εταιρεία «Ελληνικές Ενώσεις». Αυτή η μηνυτήρια αναφορά έγινε αφορμή να ξεκινήσει μια αυτόματη διαδικασία ελέγχου, που κατέληξε στην ποινική δίωξη των 29 στελεχών με δύο αποφάσεις που έλαβε η ανακρίτρια της Κοζάνης την περασμένη Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση της ανακρίτριας, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, βασίστηκε σε γνωμάτευση ελεγκτή του υπουργείου Οικονομικών από την τοπική υπηρεσία της Καστοριάς, που ανέφερε ότι τα έργα θα έπρεπε να είχαν δημοπρατηθεί με το καθεστώς που ισχύει στον στενό δημόσιο τομέα. Οπως τονίζουν τα ίδια στελέχη στην «Κ», η ΔΕΗ εκτελεί όλες τις συμβάσεις της με βάση τον εσωτερικό της κανονισμό έργων που είναι εγκεκριμένος με απόφαση διοικητικού συμβουλίου γι’ αυτό και εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Εφετών θα δικαιώσει τα στελέχη της ΔΕΗ, αφού κινήθηκαν βάσει των διαδικασιών που προβλέπει ο κανονισμός της επιχείρησης. Εάν μια τέτοια απόφαση πάει στο ακροατήριο και τελεσιδικήσει, τότε καθιστά εν δυνάμει κατηγορούμενη και τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, τονίζουν από τη ΔΕΗ. Επισημαίνουν δε την αυστηρότητα με τη οποία έκρινε την υπόθεση η ανακρίτρια, επιβάλλοντας απαγόρευση εξόδου ακόμα και σε συνταξιούχους, όταν τέτοιου είδους ποινή έχει τον χαρακτήρα της αποτροπής από παρόμοιο αδίκημα.
Από την άλλη, το πόρισμα των ελεγκτών της τοπικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών από την Καστοριά, στο οποίο στηρίχτηκαν οι ανακριτικές αρχές, αναφέρει ότι τα έργα θα έπρεπε να εκτελεστούν με το καθεστώς των προμηθειών και όχι της σύμβασης έργων. Ετσι δεν θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί αναθεωρήσεις στην εκτέλεση έργου που οι ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ