Σε ελεύθερη πτώση η μέση καταναλωτική δαπάνη του τουρισμού

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΓΟΥΝΕΣ – ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΞΟΔΕΥΕΙ ΜΟΝΟ 552 ΕΥΡΩ!

Αρχική » Ελλάδα » Σε ελεύθερη πτώση η μέση καταναλωτική δαπάνη του τουρισμού

Πτωτικά κατά 4,5 κινείται η μέση καταναλωτική δαπάνη του τουρισμού σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων που καταγράφεται και η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 10,2%. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί κάθε τουρίστας ξοδεύει κατά μέσο όρο μόνο 552 ευρώ, ποσό που συρρικνώνεται προοδευτικά μέσα στα χρόνια.

Παρά τις ανησυχίες που γεννά η παραπάνω διαπίστωση οι προοπτικές του τουριστικού κλάδου για την Ελλάδα φαντάζουν εξαιρετικές δεδομένης της ώθησης παντός τύπου αφίξεων και των επενδύσεων που ανακοινώνονται.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της συμφωνίας για την ανάπτυξη της πρώτης μονάδας Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που συνοδεύτηκε και από την πώληση 3 βιλών στον χώρο του συγκροτήματος έναντι € 120 εκ. (περίπου € 40.000 / τ.μ.), καθιστά πασιφανείς τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός και η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει και στο real estate της χώρας.

Παρόμοια αισιοδοξία δημιουργούν και οι σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες τόσο των αεροπορικών όσο και των οδικών και θαλάσσιων αφίξεων. Βάσει διοικητικών στοιχείων στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε τον Αύγουστο αύξηση 5,9% (8,0% από την αρχή του έτους) των διεθνών αφίξεων.

Στα περιφερειακά αεροδρόμια η αύξηση ανήλθε στο 5,4% ενώ στην περίπτωση της Αθήνας στο 8,3% (από την αρχή του έτους στο 9,2% και 4,7% αντίστοιχα).

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια που από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο παρουσίασαν αύξηση 8,3%. Επίσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 31/8, η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 (Μάρτιος-Οκτώβριος) αναμένεται σε 8,6%.

Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των αφίξεων στα Περιφερειακά αεροδρόμια σε σχέση με αυτόν του αριθμού προγραμματισμένων θέσεων υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων.

Υψηλότερη κατά 14,5% ήταν και η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων τον Αύγουστο, η οποία από την αρχή του έτους πλησιάζει πλέον το 10%. Παρόμοιο είναι το ποσοστό της αύξησης, 14% τον Ιούλιο, (12,4% από την αρχή του χρόνου) στις θαλάσσιες αφίξεις από Ιταλία.

Αυξημένες κατά 5,3% ήταν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε αντίθεση με την μέση καταναλωτική δαπάνη που σημείωσε σημαντική πτώση τόσο τον Ιούλιο όσο και από την αρχή του έτους.

Ωστόσο στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας και φορείς τονίζουν πως η πραγμάτωση των παραπάνω λαμπρών προοπτικών προϋποθέτει ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον και σαφή φιλοεπενδυτικό χωροταξικό σχεδιασμό, άποψη που σύμφωνα με την Υψηλή Διάσκεψη για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ασπάζεται και η Ένωση.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια