Καταλονία: Καταλήψεις στα σχολεία, περιμένοντας τις Αρχές. Βέβαιοι για το ‘Ναι’ οι Καταλανοί

Αρχική » Κόσμος » Καταλονία: Καταλήψεις στα σχολεία, περιμένοντας τις Αρχές. Βέβαιοι για το ‘Ναι’ οι Καταλανοί

Στα σχολεία που σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα πέρασαν τη νύχτα οι Καταλανοί, δηλώνοντας αποφασισμένοι για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. “Θα είμαστε πολλοί και θα είμαστε ειρηνικοί”, το μήνυμά τους. Στήθηκαν οι πρώτες κάλπες, ψηφοφόροι φράσσουν πόρτες, για να εμποδίσουν την Αστυνομία

Της απεσταλμένης στη Βαρκελώνη Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Οι πρώτες κάλπες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα στην Καταλονία, όπου στις 9 το πρωί (10πμ ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η διαδικασία του δημοψηφίσματος, εάν και δεν είναι γνωστό, το εάν οι Αρχές θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή του.

Το βράδυ του Σαββάτου οι Καταλανοί δεν κοιμήθηκαν σπίτι τους. Πέρασαν τη βραδιά τους ως καταληψίες των σχολείων (όχι  αναγκαστικά της γειτονιάς τους ή των παιδιών τους), που σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Με φαγητά , κρασί, επιτραπέζια παιχνίδια, οικογένειες με τα παιδιά τους , φοιτητές, ζευγάρια ηλικιωμένων με το σταυρόλεξό τους, οκλαδόν στο πάτωμα ή ξαπλωμένοι σε πάγκους πήραν την απόφαση να μην αφήσουν κανένα να εμποδίσει το Δημοψήφισμα.

Eίναι σχεδόν μεσάνυχτα και το γυμνάσιο Ιnstitute Miguel Taradell στην καρδιά της Βαρκελώνης, στην Carrer dels Angels, σφίζει  από ζωή. Υπάρχει παλμός και μια αδημονία, μια έξαψη στην ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει ίχνος έντασης. Ούτε εδώ μέσα ούτε έξω στην πόλη που ξενυχτά στα μπαρ και τα εστιατόρια. Κόσμος μπανοβγαίνει, παρέες στέκονται απέξω όπου σε ένα πίνακα αναγράφεται με κιμωλία το πρόγραμμα της μέρας (Παρασκευής) με τα ομαδικά γεύματα, τα σεμινάρια , τα μαθήματα χορωδίας για επαναστατικά τραγούδια, τους αγώνες ποσοσφαίρου αλλά καιτα λάιβ από τους δημοφιλείς MISHIMA. Στον πίνακα το κάλεσμα στον Δήμο της Βαρκελώνης είναι σαφές: στις 5 τα ξημερώματα.

Η Άινα βρίσκεται όλη τη μέρα εδώ μαζί με συμφοιτητές της. “Θελουμε να προστατέψουμε το εκλογικό κέντρο” λέει. Δεν φοβάται πιθανή επίθεση από την αστυνομία .”Μας έχουν πει τι πρέπει να κάνουμε. Ο,τι και να συμβεί δεν θα βγούμε, θα μείνουμε μέσα”.

Το κάλεσμα είναι για τις 5 τα ξημερώματα, προκειμένου η άφιξη της αστυνομίας στις 6 να βρει λαό στα εκλογικά κέντρα και έτσι να μην μπορεί να αποτραπεί η εκλογική διαδικασία. “Δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν. Θα είμαστε πολλοί και θα είμαστε ειρηνικοί», προσθέτει η Άινα.

Σε ένα πάγκο κάθεται η Ρίτα με τη μητέρα της τη Μέρτσα. Τρώνε σε πλαστικά πιατάκια τα φαγητά που φέρανε αυθόρμητα  πολίτες απ΄τα σπίτια τους. «Θα μείνουμε εδώ γιατί έχουμε δεσμευτεί να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία. Έχει εργαστεί πολύς κόσμος για αυτή τη στιγμή», εξηγεί η Ρίτα. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο. Δεν είναι βεβαίως μια νορμάλ κατάσταση το  ότι αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ».

Η Αντζελς κάθεται μόνη και πίνει λευκό κρασί χύμα. «Είμαι κι εγώ εδώ γιατί θέλω το σχολείο να είναι ανοικτό αύριο. Δεν φοβάμαι. Δεν φοβάμαι καθόλου. Είμαι πολύ αισιόδοξη. Δεκαπέντε χρόνια περίμενα αυτή τη μέρα».

Ενας κομψός κύριος περνά ανάμεσα από το ανθρώπινο πλήθος  όλων των ηλικιών που έχει καταλάβει κάθε γωνιά και σκαλοπατάκι του γοτθικού κτηρίου, συζητώντας ή σερφάροντας με τα κινητά του. Ο Αλμπέρτ Λεμοζέ, συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου, ήρθε να περάσει τη νύχτα του στο σχολείο «γιατί είμαι υπερ της Δημοκρατίας και της Ανεξαρτησίας της χώρας μου. Περιμένουμε η ισπανική αστυνομία να κάνει τη λάθος κίνηση. Είμαστε αδύναμοι συγκρινόμενοι με το καθεστώς Ραχόι. Το μόνο που έχουμε είναι ένα: οι Ισπανοί να παραφερθούν κι έτσι το βίαιο καθεστώς της καταστολής  να απογυμνωθεί στα μάτια όλου του κόσμου».

Η Σουζάν είναι γύρω στα 50, μια αλμοδοβαρική φιγούρα , ξαπλωμένη με το iphone της σε ένα πάγκο. «Θα διανυκτερεύσω  για να μην έρχομαι αύριο στις 5. Δεν θέλω το σχολείο να κλείσει. Τι θα βγει από όλο αυτό; Πιστεύω κάτι καλό. Κάποτε ίσως λένε ‘’η Καταλονία άλλαξε τον κόσμο’’».

Στέκεται σαν φρουρός έξω από την ανοικτή διάπλατα είσοδο του σχολείου, στο οποίο μπαινοβγαίνουν τηλεοπτικά συνεργεία. «Αισθάνομαι ότι πρέπει να είμαι εδώ και είμαι», λέει ο Ισαάκ, διαβεβαιώνοντάς μας πως «Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι μετά το Δημοψήφισμα, γιατί οι ζωές μας άλλαξαν ήδη από την ώρα που αποφασίσαμε να γίνει. Είμαι σίγουρος ότι αύριο θα επικρατήσει το ΝΑΙ».

Η Αννα φεύγει μαζί με το νυσταγμένο γιο και την κόρη της. «Ημουν εδώ δυο ώρες το πρωί. Μετά πήγα σε άλλο σχολείο. Φεύγω γιατί έχω τα παιδιά. Αλλά στις 5 τα ξημερώματα θα είμαι πίσω».

Δύο χιλιάδες σχολεία στην Καταλωνία θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Στους δήμους που η δημοτική αρχή αρνήθηκε να παραχωρήσει τα δημοτικά σχολεία (ανήκουν στη δικαιοδοσία του) ,η καταλανική κυβέρνηση επιστράτευσε είτε τα Γυμνάσια , είτε τα δημαρχεία,είτε τις βιβλιοθήκες (που υπάγονται σε αυτήν). Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα νοσοκομεία.

Κιμ Αρουφάτ: Θα αντιστεκόμαστε ειρηνικά κι όσο αντέξουμε

«Θα αντιστεκόμαστε ειρηνικά και όσο αντέξουμε», είναι η τακτική που θα εφαρμόσει απέναντι στην κυβέρνηση Ραχόι το αντικαπιταλιστικό CUP, που  είναι σε κοινό μέτωπο με την κυβέρνηση της Καταλoνίας για το Δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον Κιμ Αρουφάτ, μέλος του στο παρελθόν του καταλανικού κοινοβουλίου , στέλεχος του CUP και τον εκπρόσωπό του στις σημερινές κρίσιμες συνομιλίες για τις εξελίξεις  στη χώρα στο κυβερνητικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Καταλoνίας και τους κυβερνητικούς εταίρους του. Τη χτεσινή μέρα την πέρασε κι αυτός  πάντως στα σχολεία της Καταλoνίας . Την ώρα που μιλάμε  ξαφνικά ξεκινά ένας ρυθμικός ήχος. Είναι ακριβώς δέκα.Είναι η ώρα που οι Καταλανοί βγαίνουν από τα σπίτια τους και χτυπάνε με ένα κουτάλι ή ένα μαχαίρι ένα σκεύος, ηλεκτρίζοντας την ατμόσφαιρα.

«Η ισπανική κυβέρνηση προκάλεσε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, και μάλιστα  κόμματα που κάνανε συμφωνία με τους Φασίστες στο παρελθόν και δεν παρέδωσαν στη χώρα ένα σύνταγμα  αντιδημοκρατικικό  που αντιτείνεται στη δυνατότητά μας να ορίσουμε τους εαυτούς μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τονίζει στο News 24/7 o Aρουφάτ. «Το σχέδιό μας σήμερα είναι να  γίνουμε η καταλανική Δημοκρατία. Είναι ένα πλάνο για το λαό. Χάρη στην κινητοποίησή του  τα καταφέραμε».

‘Ολοι τον ρωτάνε τι θα γίνει τελικά; «Δεν ξέρουμε. Κανείς δεν ξέρει. Ο κόσμος είναι καλά οργανωμένος, έχει καταλάβει τα σχολεία. Ο αστάθμητος παράγων είναι η αστυνομία. Δεν ξέρουμε τι  εντολές έχει.Σκοπεύει να μπει το βραδυ ή το πρωί στα σχολεία ; Θα ασκήσει βία; Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς είμαστε πολλοί και θα αντισταθούμε ειρηνικά. Δεν θέλουμε βία  να αμαυρώσει το Δημοψήφισμα».

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια