Καστοριά – Λουκέτο σε τουλάχιστον 21% των επιχειρήσεων χωρίς να υπολογίζονται τα γουναράδικα

Τι χρειάζεται για την ανάσχεση της αποβιομηχάνισης στη Βόρεια Ελλάδα

Αρχική » Γούνα » Καστοριά – Λουκέτο σε τουλάχιστον 21% των επιχειρήσεων χωρίς να υπολογίζονται τα γουναράδικα

Tα συστατικά της «Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής» για παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων

Τέσσερα χρόνια πριν, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης…
… συνάντησης των παραγωγικών φορέων με τον τότε Πρωθυπουργό ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, είχα δηλώσει:

«… Χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία το μέλλον της χώρας μας είναι απολύτως αβέβαιο.
Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας διέρχεται από την έμπρακτη και χωρίς κυβερνητικούς δισταγμούς ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγής.
Γι’ αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, που θα δώσει ελπίδα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

» Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πρότεινε στον τότε Πρωθυπουργό να τεθεί ως ΕΘΝΙΚΟΣ στόχος η υγιής παραγωγική βάση της χώρας να εισφέρει στο εθνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 12%, μέχρι το έτος 2020…». Τέσσερα χρόνια μετά, η κατάσταση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα είναι πραγματικά από δύσκολη έως απογοητευτική.

Δυστυχώς, στη Βόρεια Ελλάδα η έκταση της αποβιομηχάνισης είναι μεγάλη και σημαντική τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της βιομηχανίας σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΒΒΕ συνεργάζεται με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, ούτως ώστε, να καταγράψουμε την πραγματική κατάσταση της μεταποίησης στις 20 Περιφερειακές Ενότητες του Βορειοελλαδικού Τόξου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προσωρινά στοιχεία της έρευνάς μας, η οποία αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά των λουκέτων που έχουν μπει σε επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2000 και που ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια, είναι πραγματικά απογοητευτική:

Στον Έβρο έχουν κλείσει το 63% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ.
Στο Κιλκίς έχουν μείνει λιγότερες από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, φθίνει καθημερινά.
Στη Ροδόπη έκλεισε το 34% των επιχειρήσεων.
Στα Γιάννενα περισσότερο από το 20%, των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα 22%.
Στην Καστοριά επίσης το 21% των επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής, τα οποία είτε έκλεισαν, είτε βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση.
Στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας μας, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, το καμάρι της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σας περιέγραψα, σε αδρές γραμμές μια ανεπιθύμητη κατάσταση για τη βιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι πλέον δεν μπορεί η δήθεν βιομηχανική μας πολιτική να αρχίζει και να τελειώνει με την προκήρυξη συγχρηματοδοτούμενων δράσεων από το ΕΣΠΑ. Πρέπει να ασχοληθούμε πραγματικά με μια μετρήσιμη και άκρως ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανίας.

Τον στόχο ο ΣΒΒΕ τον έχει διακηρύξει εδώ και μερικά χρόνια: μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και από το 8,9% συνεισφοράς της μεταποίησης στο ΑΕΠ σήμερα, να πάμε στο 12% μέσα σε τρία – τέσσερα χρόνια. Επιχειρηματικό περιβάλλον, κλαδικές πολιτικές, πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας μπορούν να είναι μερικά από τα συστατικά της «Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής» για να επιτύχουμε τον ένα και μοναδικό στόχο: την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια