ΕΝ.ΔΗΜΟ. – Φιλέτα οικόπεδα κι Ορθόδοξη πίστη…

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » ΕΝ.ΔΗΜΟ. – Φιλέτα οικόπεδα κι Ορθόδοξη πίστη…

Στο 25ο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε μια ερώτηση από τον Σύμβουλο της μειοψηφίας Νίκο Βασιλειάδη ο οποίος δήλωσε:
“Είχαμε συζητήσει, όχι επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την παραχώρηση κάποιας έκτασης στην Ιερά Μητρόπλη προκειμένου να κτιστεί ένας επισκοπικός ναός. Του Αγίου Μηνά συγκεκριμένα. Αυτό το θέμα θα προχωρήσει ή έχει βαλτώσει;”
[ 14:58 των ΗχογραφημένωνΠρακτικών]Ο κύριος Βασιλειάδης όμως πέρα από την ερώτηση (η οποία συζητήθηκε, όπως ο ίδιος είπε, ανεπίσημα, αλλά θεώρησε να την υποβάλει επίσημα σε ένα δημοτικό συμβούλιο του οποίου πολλά μέλη δεν είχαμε ιδέα για αυτές τις ανεπίσημες συζητήσεις), δεν ανέπτυξε περισσότερο το περιεχόμενο της συζήτησης και τον λόγο για τον οποίο θεώρησε ότι έπρεπε να πάρει απάντηση σε κάτι ανεπίσημο.

Ο Δήμαρχος κ. Αγγελής στην απάντησή του ήταν κάπως πιο διαφωτιστικός, αφού ενημέρωσε ότι πρόκειται για αίτημα του Μητροπολίτη και υπήρχε συναίνεση από την πλευρά και του κ.Χατζησυμαιωνίδη. Δήλωσε επίσης ότι η “εκτελεστική επιτροπή έχει πάρει απόφαση να παραχωρηθεί, εξετάζεται όμως το σημείο, τα ρυμοτομικά […], ώστε η Μητρόπολη να επιτεύξει τους στόχους της”. Συμπλήρωσε ότι το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση.
[ 20:45 των Ηχογραφημένων Πρακτικών ]

Έπειτα από το ερώτημα αυτό όμως προέκυψε δημόσια συζήτηση στα ΜΜΕ, στην οποία αποκαλύφθηκε ο χώρος ο οποίος είναι σε σκέψεις να παραχωρηθεί, βρίσκεται σε μια περιοχή “φιλέτο” παρά της λεωφόρου Κύκνων.

Όπως κι αν προσεγγίσει κανείς το ζήτημα, το αίτημα αυτό από την πλευρά της Ιερά Μητρόπολης απαιτεί μεγάλο θράσος.
Αν δούμε το ζήτημα πρακτικά, επιθυμεί να δεσμεύσει μια περιοχή η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με ένα σωρό καλύτερους τρόπους, οι οποίοι βελτιώνουν την καθημερινότητα και μπορούν να αποτελέσουν για την κοινωνία ακόμα και ενός τύπου ανάπτυξη (όχι απαραίτητα μόνο οικονομική, αλλά και τουριστική, αρχιτεκτονική, πολιτιστική, φυσιολατρική, αθλητική, μεταφορική ή ότι άλλο κρίνεται περισσότερο αναγκαίο). Μάλιστα μερικά μέτρα παρακάτω υπάρχει ο Ναός των Αγίων Πάντων και γενικά δεν τίθεται ζήτημα “χωρητικότητας” από άποψη κάλυψης αναγκών του αριθμού των πιστών, ενώ υπάρχουν πάνω από 80 βυζαντινές εκκλησίες για τις οποίες η Ιερά Μητρόπολη δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία ώστε να διαθέσει χρήματα ώστε να συντηρηθούν επαρκώς.Αν δούμε το ζήτημα ιστορικά, η ιερά μητρόπολη αμφισβητεί μια παράδοση πάνω του ενός αιώνα να γιορτάζεται ο πολιούχος Άγιος Μηνάς στην τωρινή του τοποθεσία. Και η εκκλησία γενικά η οποία με τόσο ζήλο τηρεί τις παραδόσεις της, σε βαθμό μάλιστα που να δημιουργεί τυπολατρικές προκαταλήψεις στους πιστούς της, όταν πρόκειται να “φανούν” οι δράσεις της δεν διστάζει να δημιουργήσει φαντασμαγορικά κτίρια σε περιοχές φιλέτα.

Ακόμα και από άποψη Χριστιανικής ηθικής να δούμε το ζήτημα η Ιερά Μητρόπολη φαίνεται ότι προτιμά να δώσει τα χρήματα των πιστών για να κατασκευάσει ένα ακριβό κτίριο, να το συντηρεί και να πληρώνει λειτουργικά έξοδα από το να δώσει αυτά τα χρήματα σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. (Που ουσιαστικά θα λειτουργεί μόνο για την ημέρα της εορτής του Πολιούχου)

Για έναν πραγματικό Χριστιανό όμως αυτό θα πρέπει να είναι ότι πιο υποκριτικό υπάρχει!
Πού είναι η ταπεινότητα σε ένα τέτοιο αίτημα; Που είναι η κοινωνική ευαισθησία;
Εκτός κι αν πιστεύετε ότι χτίζοντας άλλη μια εκκλησία θα “φανείτε” περισσότερο Χριστιανοί και νομίζετε ότι έτσι θα κερδίσετε μια θέση στον παράδεισο.
Μάλλον κάποιοι πιστοί προσευχήθηκαν και ο Θεός τώρα είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, ώστε κάνει εμπορικού τύπου συναλλαγές με τους εκπροσώπους του στη γη. Δέχεται δώρα, όπως για παράδειγμα χλιδάτους ναούς και τις ανταλλάσσει με θέσεις για συγκεκριμένους ευεργέτες στον παράδεισο.
Αλήθεια, μήπως αυτή είναι η βαθύτερη ανάγκη για αυτό το αίτημα;

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια