Αρθρο του Θόδωρου Καρυπίδη στο ΑΠΕ ΜΠΕ: Η Περιφέρεια των προκλήσεων, των αντιθέσεων και των προοπτικών

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Κοζάνη » Αρθρο του Θόδωρου Καρυπίδη στο ΑΠΕ ΜΠΕ: Η Περιφέρεια των προκλήσεων, των αντιθέσεων και των προοπτικών

Η Περιφέρειά μας δεν βρίσκεται στα «σύνορα της χώρας» όπως θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς αλλά αποτελεί την πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Δεν είμαστε στην εσχατιά αλλά μία περιοχή όπου συναντώνται διαφορετικές χώρες, πολιτισμοί και ευκαιρίες.

Δεν συνορεύουμε με θάλασσα αλλά κατέχουμε τα περισσότερα επιφανειακά νερά από κάθε άλλη Περιφέρεια, ενώ αποτελούμε την ενεργειακή καρδιά – το ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Μία πολύχρωμη Περιφέρεια με περιοχές φυσικού κάλους, με προστατευόμενα οικοσυστήματα, με ονομαστά αγροτικά προϊόντα, με την αρχιτεκτονική κληρονομιά ως μία μεγάλη παρακαταθήκη και μία κοινωνία ζωντανή και σε κινητικότητα.

Μία εξωστρεφής κοινωνία που χάραξε, στο παρελθόν, τους δρόμους του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας στη μεγάλη γειτονιά των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Πρωτοπόρα Περιφέρεια στους νέους θεσμούς, που τους αφομοιώνει ως καλός αποδέκτης και τους προσδίδει υπεραξία μέσα από τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων της.

Με καινοτόμες πρωτοβουλίες που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή (σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης), την επιχειρηματικότητα (σύσταση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ)), τη διαμόρφωση ενιαίου χώρου ασφάλειας (λειτουργούσα Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαίδα και το σχεδιαζόμενο Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (ΕΚΠΠ)), τη στόχευση να δώσουμε υπεραξία στην τοπική παραγωγή (σχεδιάστηκε το Σήμα Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία με το διακριτικό τίτλο «We Make») και μία σειρά άλλων πρωτοβουλιών που προστατεύουν το περιβάλλον και αξιοποιούν την υπεραξία του.

Οι τηλεθερμάνσεις των πόλεων που αξιοποιούν το θερμό νερό των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, η βιοκλιματική Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων κατά ομάδες οικισμών, η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Χιονοδρομικών μας Κέντρων, οι πρωτοβουλίες μας σχετικά με την ενέργεια και η αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών μας σ? ένα περιβάλλον ανοικτών δεδομένων ορατό από κάθε ενδιαφερόμενο αποτελούν, επίσης, δείγμα αφομοίωσης και κινητικότητας της γνώσης.

Ανοίγοντας το «παράθυρο» βλέπουμε, στο βάθος αλλά με ευκρινή τρόπο, μία Περιφέρεια που προγραμματίζει την ολοκλήρωση των υποδομών ενίσχυσης της προσπελασιμότητας δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, που δρομολόγησε μαζί με τους Δήμους το τεράστιο εγχείρημα των μετεγκαταστάσεων οικισμών λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ για την παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα ως προϋπόθεση βιώσιμων θέσεων εργασίας και αξιοποιεί τα φυσικά διαθέσιμα και τη γνώση της περιοχής.

Βλέπουμε να φωτίζεται ο δρόμος – ένα όραμα που συμπυκνώνεται «στη δημιουργία της Περιφέρειας του μέλλοντος, με περισσότερες θέσεις εργασίας σ? ένα περιβάλλον συνεχούς βελτίωσης και αναβαθμισμένης ποιότητας ζωής, με εξωστρέφεια και κέντρο των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων».

Ο στόχος αυτός δεν χαρακτηρίζει μόνον την Περιφερειακή Αρχή αλλά το σύνολο της εταιρικής ολομέλειας και αποτελεί κοινό τόπο.

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Καρυπίδης Θεόδωρος

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια