Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην ΔΕΘ. Κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνοντας: «Εμείς μπορούμε και με το ΔΝΤ και χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να έχουμε το ΔΝΤ με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως εφόσον υπάρξει υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων θα δοθεί και φέτος μέρισμα στους «πιο αδύναμους» και υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019.
Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού:
Για την επιστροφή σε καλύτερο βιοτικό επίπεδο: «Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν ανήκει στην κατηγορία που ευθύνονται για την πορεία της χώρας στη χρεοκοπία. Βασική επιδίωξη να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μια μεγάλη πραγματικότητα. Για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε προοπτική για το μέλλον, πρέπει να φύγουμε από αυτή την 7ετία σκληρής επιτροπείας. Με διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και με μια ισορροπία στο μίγμα πολιτικής, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην απόδοση της ελληνικής οικονομίας, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα και να βρεθούμε σε διαφορετικό περιβάλλον.
Το γεγονός ότι είχαμε μια υπεραπόδοση έναντι στόχων το 2016 και 2017. Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τα κακώς κείμενα, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε. Να δημιουργούμε το δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα από το 2019 να προβούμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο. Και η πλειοψηφία έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο δρόμος και ότι θα τον περπατήσουμε μαζί»
Αν θα υπάρξει νέο επίδομα τα Χριστούγεννα: «Αναφέρθηκα στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από την προοπτική της οικονομίας. Κι αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο, έχει συνυπολογιστεί με τους εταίρους μας που είναι αυστηροί. Έχει καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο. Θα έχουμε τον χώρο για να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις, πέραν αυτών που έχουμε ήδη προβεί. Των αντιμέτρων για το 2019-2020. Το 2016 είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση.»
Το πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που μας βοήθησε να αντισταθούμε και στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Τα δημοσιονομικά το 2017 είναι θετική, έχουμε και υπέρβαση στο 1 δισ. το επτάμηνο αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα.Βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύνατους.
Για το χρέος και το ΔΝΤ: Είχαμε μια θετική απόφαση στις 15 του Ιανουαρίου για το χρέος. Την απόφαση δεν την εκτίμησαν τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση αλλά την εκτίμησαν οι επενδυτές. Υπήρξε ένας αλγόριθμος για το χρέος. Δίνεται μια άλλη προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζεται το χρέος μόνο ως έναν κλάσμα αλλά και ως τη δυνατότητα να μπορεί η ελληνική οικονομία να αποπληρώνει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Μπήκε ένα πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ετησίως και καθορίστηκε ένας μηχανισμός που θα συνδέει τα μέτρα αποπληρωμής των ομολόγων με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονμίας. Καθιστά δηλαδή του εταίρους μας, συνεταίρους στην ανάπτυξη.
Η εξέλιξη αυτή χαιρετήθηκε από τους επενδυτές, τόσο και από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, όσο και από την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές. Είχαμε επενδυτές πρόθυμους να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Το ΔΝΤ είναι ένας σημαντικός εταίρος και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό θέμα. Χαίρομαι πάντως που συμφωνούμε με το ΔΝΤ για το χρέος.»
Για το άρθρο για τον Παπανδρέου: «Το άρθρο δημιούργησε θόρυβο. Υπερβολικές οι αντιδράσεις. Δέχτηκα επιθέσεις, κάτι σημαντικό θα έγραψα που ενόχλησε τόσους πολλούς. Όποιος το διάβασε, κατάλαβε, ότι οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό που ενόχλησε είναι η παράγραφος για την ομοιότητα της περιόδου της πολιτικής αλλαγής του 1981, και αυτής του 2015 και έπειτα. Και αναφερόμουν στον συστημικό φόβο. Στο φόβο ενός συστήματος εξουσίας, ενός κατεστημένου διαπλοκής που έχει ευθύνη για τη χρεοκοπία, απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και πείθει τον λαϊκό παράγοντα. Ο φόβος απέναντι στα συνθήματα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Εμείς πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα. Αν εγώ έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω, αλλά να καταφέρω εγώ σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μια περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν. Και να είμαι εγώ αυτός επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα επουλώσει τις πληγές της χώρας. Εμείς αυτοί που θα αρχίσουμε να θέτουμε τις βάσεις ενός νέου μοντέλου υγιούς για τη λειτουργία της οικονομίας.»
Για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την εκποίηση της ΑΤΕ: «Αναφέρεστε σε ένα μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο οι ηγεσίες των κομμάτων σιωπούν. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, δημοσίευμα το οποίο αποκαλύπτει ότι λίγες μέρες πριν την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012 να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς, είχε γίνει μια αγωγή προς τα δύο κόμματα για τα χρωστούμενα των 200 εκατ. ευρώ.
Το σκάνδαλο το μεγάλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 μέρες μετά, αλλά ότι ενώ έγινε ο διαχωρισμός bad bank και υγιούς σκέλους, τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, του τότε υπουργού Εσωτερικών, δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν προεκλογικά τα δύο κόμματα για να κάνουν εκλογές.
Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην λειτουργία της Δημοκρατίας. Εδώ όμως υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα μας απαντήσουν; Σκοπεύουν να τα εξοφλήσουν; Και επίσης που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, ποιοί είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και τώρα εμφανίζονται ως νοικοκύρηδες.»
Για το ΔΝΤ και την τρίτη αξιολόγηση: «Θα τρέξουμε γρήγορα, καθώς η τρίτη αξιολόγηση έχει εφαρμοστικά ζητήματα. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ στον βαθμό που τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Το γεγονός ότι διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την Ευρώπη, με την Ελλάδα να έχει άποψη, θέση και διαμορφώνει συμμαχίες όπως διαπιστώσατε με την επίσκεψη Μακρόν. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι μια επιτυχία όχι μόνο για την Ελλάδα άλλα για την Ευρώπη».
Επενδύσεις και πολιτική βούληση κυβέρνησης: «Αν ήταν έτσι δεν θα είχαν υλοποιηθεί τόσες επενδύσεις. Έρχονται και παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως φίλοι των επενδύσεων, αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει δει η χώρα. Το 2016 ήταν δύσκολη, παλεύαμε την πρώτη αξιολόγηση και πηγαίναμε για τη δεύτερη. Κι όμως είχαμε ρεκόρ εξαετίας σε ξένες άμεσες επενδύσεις. Πως έγινε αυτό, με τόσο κακούς υπουργούς που μισούν τους επενδυτές.
Και φέτος αναμένεται να πάμε σε μεγαλύτερο ρερόρ. Να ξεκαθαρίσουμε, η κυβέρνηση είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυρίως την υγιή. Θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της δημόσιας διοίκηησης, όπως η γραφειοκρατία, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν οφείλονται στα 2,5 χρόνια που κυβερνάμε. Στη δική μας θητεία έχουν γίνει περισσότερα από ότι έγιναν σε δεκαετίας.
Εκεί που υπάρχει διαφορά με τη νεοφιλελεύθερη λογική, είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε εργασιακές σχέσεις και περιβάλλον. Εμείς πιστεύουμε ότι το παραγωγικό μοντέλο μπορεί να είναι πιο παραγωγικό αν επενδύσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αν καταστρέψουμε περιβάλλον και ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν θα έχουμε παραγωγή.
Επισκέφθηκα επιχειρήσεις. Με κατηγόρησαν ότι ανακαλύπτω όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν τις επισκέφθηκα τυχαία, επισκέφθηκα αυτές που έχουν επενδύσει στονβ ανθρώπινο παράγοντα και στις εργασιακές σχέσεις. Έρχονται επενδύσεις και μέσα από αυτές πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη μάστιγα της ανεργίας.»
Για τα εργασιακά και την βιομηχανία: «Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα, είναι ότι όταν συζητάμε με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, λείπουν από το τραπέζι της συζήτηση οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή. Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα δεν έχουν τέτοιες απόψεις. Οι επιχειρηματίες της παραγωγής πληρώνουν καλούς μισθούς, γιατί ξέρουν ότι πρέπει ο εργαζόμενος να αισθάνεται άνετα.
Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και στον κλάδο της μεταποίησης, ώστε να μπορεί να παράγει και να εξάγει. Κάποιοι που δεν είχαν σχέση με την παραγωγή, μας είπανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει και είναι καταδικασμένη να είναι μια χώρα υπηρεσιών και αυτό είναι λάθος».
Που θεωρείτε ότι έχετε αστοχήσει, που βάζετε αρνητικό πρόσημο: «Πριν απαντήσω, να ξεκαθαρίσω. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες. Εδώ και 7 χρόνια… Οι αποφάσεις πρέπει να συμφωνούν με τους εταίρους σε ένα πλαίσιο αυστηρής επιτροπείας. Δεν είναι εύκολο να κριθεί μια κυβέρνηση που λειτουργεί σ’ αυτές τις συνθήκες. Είναι προφανές ότι πολλές φορές, είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, όμως καθυστερούσαμε. Πολλές φορές πιστεύαμε ότι για πράγματα αυτονόητα δεν θα είχαμε προβλήματα, όμως έπαιρναν πίσω τις υποσχέσεις και μας εξέθεταν. Είναι πραγματικότητα που ζούμε αυτά τα χρόνια.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, έχουν γίνει αστοχίες, λάθη όμως κατά την εκτίμησή μου έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα που σ’ αυτές τις συνθήκες δεν ήταν εύκολα να επιτευχθούν. Έχουμε μπροστά μας την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και τη μεγάλη συζήτηση για το πως θα οργανώσουμε το μέλλον. Πως θα δημιουργήσουμε μια προοπτική σ’ αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο απ’ όλους. Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τους συνταξιούχους και πράγματι δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση όταν κανείς συζητά για το πως μειώθηκαν οι συντάξεις και εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε.
Ακόμα και όταν οι πιστωτές μας ήρθαν με μια άποψη τελείως παράλογη που αναγκάστηκαν να δεχθούμε για μια μείωση 18%, με ισόποσες παροχές σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τη νέα γενιά. Για τις 400 χιλιάδες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Να μιλήσουμε για νεανική επιχειρηματικότητα. Ήρθαμε και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την έρευνα στο 1%. Εξαντλήσαμε τις δυνατότητες που έχουμε. Αυτά που ανακοίνωσα χθες, τη δυνατότητα νέοι επιχειρηματίες να έχουν πλήρη επιδότηση της πρώτης πρόσληψης. Αυτό που ετοιμάζουμε τώρα για ένα ταμείο μικροπιστώσεων που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να ξεκινήσει τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα.
Να αλλάξουμε την ατζέντα της συζήτησης. Οι πληγές είναι μεγάλες, αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα».
Για τον Μακρόν και την Ευρώπη: «Βασικό σημείο σύγκλισης των απόψεων μας για το μέλλον της Ευρώπης είναι η ανάγκη εκδημοκρατισμού. Οι αποφάσεις να παίρνονται σε όργανα που θα είναι αιρετα που θα κρίνονται από τους λαούς. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συμπέσουν διαφορετικές οπτικές σε άλλα ζητήματα. Στο θέμα της Ευρώπης συμπίπτουμε με τον πρόεδρο Μακρόν, υπάρχουν άλλα σημεία στα οποία έχουμε διαφορετικές θέσεις.
Οι κανόνες στην ΕΕ δεν ισχύουν για όλους και όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς διαφάνεια γίνονται τεράστια λάθη. Εμείς βάλαμε το αίτημα της δημιουργίας όχι μόνο του κοινού υπουργού Οικονομικών στην ΕΕ είναι και η δημιουργία υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, γιατί πέρα από την οικονομική υπάρχει και η κοινωνική σύγκλιση».
Θα επιβλέπετε σημαντικές επενδύσεις, ποια θα είναι η σύνθεση της task force: «Ήδη λειτουργούν δυο διυπουργικές επιτροπές. Μια ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα επενδυτικών προγραμμάτων, γραφειοκρατία, πολυνομία. Και μια που ασχολείται με το μεγάλο θέμα της προσέλκυσης των επενδύσεων.
Προφανώς η σύνθεση έχει να κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς, θα μάθετε λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα. Γιατί επιλέγω να πάρω μέρος. Μεγάλος εχθρός μας είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που είναι διάχυτος στο δημόσιο τομέρα. Υπάρχουν φάκελοι που κάθονται στα συρτάρια και δεν πάνε από τον ένα όροφο στον άλλον, αν δεν κατέβει ο υπουργός. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα για να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος. Πάντα στο πλαίσιο που σας προανέφερα, της πιστής τήρησης των νόμων και των περιβαλλοντικών όρων. Έχουν ξεκολλήσει δεκάδες επιχειρηματικά project.»
Για την πιθανότητα νέων μέτρων ή εκλογών: «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε και αν πιστεύαμε ότι για τον ελληνικό λαό τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν στην θέση μας ήταν κάποιοι άλλοι, δεν θα είχαμε μπει καν στη διαδικασία καν να πιουμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και από ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019. Από κει και πέρα νομίζω ότι αυτή τη φορά έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες να αμυνθούμε σε παράλογες απαιτήσεις. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και την επιμονή της στις απαραίτητες προϋποθέσεις. Έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και είμαι αισιόδοξος ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της».
Για την Κεντροαριστερά: «Κατά την άποψή μου, πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα με συγκλίσεις γι αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική και θέλουμε να την κάνουμε νόμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες. Που πρέπει να δημιουργούνται πάνω στο τραπέζι, όχι συναλλαγές. Πρέπει όμως να δούμε και τη νέα πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Πριν 5 χρόνια, είχαμε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό. Είχαμε δύο πόλους την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά που εναλλάσσονταν. Τώρα έχουμε μόνο Δεξιά και Αριστερά. Οι κεντροδεξιές δυνάμεις της ΝΔ συμπιέζονται και από την άλλη έχουμε την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ρόλος της Κεντροαριστεράς είναι πολύ μεγάλη συζήτηση.
Θα είναι θετικό να συνειδητοποιήσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα, και να συζητήσουν για τους όρους της σύγκλισης της επόμενης ημέρας. Που θα είναι είτε με την Αριστερά είτε με τη Δεξιά, αν δεν απαντήσουν σ’ αυτό δεν μπορούν να έχουν στρατηγική.
Η σοσιαλδημοκρατία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Όπου συνεργάστηκε με τη Δεξιά ο απολογισμός δεν ήταν θετικός. Υπάρχουν διαδικασίες επαναστοχασμού, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο. Εγώ παίζω τον ρόλο που μου αναλογεί στις συναντήσεις των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων. Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει κι εδώ αυτή η κουβέντα.
Αν δεν το επιθυμεί η ηγεσία της Κεντροαριστεράς, θα γίνει με τους πολίτες».
Για ποια πράγματα έχετε μετανιώσει – ετοιμάζετε νέο δημοψήφισμα; «Δεν πρέπει να κρύβεται κανένας πίσω από το δάχτυλο του. Στην περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015 σε αυτή την αίθουσα είχα με πάθος και ορμή υπερασπιστεί μια πολιτική ενάντια στην λιτότητα που πιστεύω με πάθος και σήμερα.
Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν πάλεψα εγώ προσωπικά και όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πάθος γι αυτή την πολιτική; Υπήρξαν πολλοί που μας κατηγορούσαν για το αντίθετο. Πρέπει να αποφασίσετε για ποιο πράγμα ακριβώς θα κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας κατηγορείτε λοιπόν επειδή οδηγήσαμε την χώρα στα άκρα γιατί θέλαμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι δεν είπαμε την αλήθεια στον λαό και κατάπιαμε τα μνημόνια αμάσητα;
Πιστεύω στην Ευρώπη της δημοκρατίας και πιστεύω ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την δημοκρατία και την επιλογή των πολιτών, η οποία είναι και διέξοδος μερικές φορές. Αν δεν είχαμε κάνει το δημοψήφισμα δεν θα είχαν φανεί ρωγμές στην Ευρώπη. Την άποψη ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την άποψη του λαού τόσο για την Ευρώπη όσο και για το εσωτερικό».
Υπάρχει κάποιος υποψήφιος για την ΔΗΣΥ που θα προκρίνατε; Ο κ. Καμμένος και η ΑΝΕΛ που τοποθετούνται; «Ακόμα και αν είχα κάποια προτίμηση θα ήταν unfair να την πω. Με προβληματίζει που τόσοι πολλοί θέλουν να γίνουν αρχηγοί. Θα περίμενα με μεγάλο ενδιαφέρον να μετατραπεί αυτή η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική. Για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Καμμένος και το κόμμα του, είναι ένα κόμμα που προφανώς δεν βρίσκεται στην αριστερά, όμως είναι εξίσου άστοχο να το τοποθετήσει στην ακροδεξιά. Δεν ήταν στέλεχος του ΛΑΟΣ, αλλά της Νέας Δημοκρατίας. Στα χρόνια των μνημονίων, δημιουργήθηκε αναδιάρθρωση και των πολιτικών δυνάμεων.
Είναι σε μια κυβέρνηση και κρατάει έντιμη στάση σε σχέση με τα πιστεύω του και δεν δημιουργεί προβλήματα. Δεν είναι πρωτοφανές αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής.
Και πιστεύω ότι αυτό το έχει συνειδητοποιήσει και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος της πατριωτικής κεντροδεξιάς γιατί πιστεύω ότι αυτό εκφράζει.»
Για την Τουρκία και την ΕΕ: «Θα ήταν λάθος από την πλευρά της ΕΕ και ίσως και να ήταν και δώρο στον Ερντογάν αν η Ευρώπη έβαζε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Είναι τακτικό και στρατηγικό λάθος. Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να συνεχιστούν. Ακόμα και αν η σημερινή στάση του Ερντογάν δείχνει ότι είναι δύσκολο να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία, είναι λάθος να διακοπεί. Εμείς θα μείνουμε σταθεροί στην θέση μας, παρά το γεγονός πως είμαστε αυτοί που βάζουμε στο τραπέζι ότι η Τουρκία είναι ανάγκη να αλλάξει στάση»
Δημοσκοπήσεις: «Νομίζω θα αρχίσουν πολύ σύντομα οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Όταν δεν έχεις σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και τα επιχειρήματά σου αλληλοσυγκρούονται, τότε δεν έχεις αποτέλεσμα. Εμείς κάναμε μια πολιτική επιλογή. Να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε που θα αποδόσει στο τέλος της τετραετίας και όχι να προχωρήσουμε σε μια βεβιασμένη εκτίμηση της πραγματικότητας, να πανικοβληθούμε από τις δημοσκοπήσεις και να παραδώσουμε τη χώρα στην αστάθεια και στον Μητσοτάκη. Αυτή η πολιτική θα αποφέρει καρπούς. Οι πολίτες βλέπουν ότι κάναμε σωστά. Η πραγματική σύγκριση της δικής μας με τις προηγούμενες κυβέρνησεις θα γίνει στο τέλος της τετραετίας.
Όταν οι πολίτες θα συγκρίνουν πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν – είχαμε για πρώτη φορά πάνω από 260 χιλιάδες θέσεις το πρώτο 7μηνο, όταν από το 2010 ως το 2015 είχαμε -900 χιλιάδες. Θα συγκρίνει ο λαός τι έχει γίνει με την εργασία, με την ανάπτυξη, με την καθημερινότητά του. Δεν θα μπορούσε να το συγκρίνει όσο βρισκόμασταν στον δύσκολο κάβο. Έχουμε πάρει στροφή. Έχει ακόμα για όσους είναι καπεταναίοι. Έχει και δυσκολίες. Αλλά τον κάβο τον περάσαμε και την στροφή την έχουμε πάρει.
Για καλό του ελληνικού λαού, οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω.»
Για τον ΕΝΦΙΑ: «Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση αναδιάρθρωσης στον φόρο του ΕΝΦΙΑ, η οποία όμως δεν ήταν αναδιάρθρωση με βάση το τελικό πόσο που πρέπει να παραμείνει σταθερό. Αλλά ήταν μια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό του φόρου με μειώσεις για το 40% των φορολογούμενων, για το 30% έμεινε σταθερός ο φόρος και ένα 30% είδε μια επιδείνωση. Υπήρξε μια ανακατανομή. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει για την μείωση της συνολικής επιβάρυνσης στους πολίτες. Σε ότι αφορά την προοπτική και την επόμενη ημέρα, το που θα κατανείμουμε τον δημοσιονομική ελάφρυνσης. Κριτήριο μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν και άλλοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος για την μικρή περιουσία αλλά για την μεγάλη περιουσία δεν είναι».
Πρωτοβουλίες για τις επιχειρήσεις: «Χθες μίλησα για τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Για τον αναπτυξιακό νόμο, για τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Προσανατολιζόμαστε και στην δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της εργασίας.
Προβλέπεται η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων το 2020 από το 29% στο 26%. Αν δούμε στο τέλος του 2018, ότι για άλλη μια φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα αποτελέσματα που θα έχουμε από την ανάπτυξη θα είναι καλύτερα απ΄ αυτό που περιμέναμε, τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ένα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας Ευρώπης, είναι να μεταμορφωθεί η νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση και να υπάρξει κοινός προϋπολογισμός αλλά και φορολογική σύγκλιση για να σταματήσει η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει σήμερα».
Ανοίγματα στην Κεντροαριστερά: «Είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση πρωτίστως αφορά τα διλήμματα που τίθενται στον χώρο της κεντροαριστεράς. Νομίζω απάντησα για τα διλήμματα που έχει μπροστά του αυτός ο χώρος. Η επιλογή μας να προχωρήσουμε σε σύστημα απλής αναλογικής και να αλλάξει συνολικά το πολιτικό σύστημα, ήταν στρατηγικού χαρακτήρα, είναι επιλογή που θα δημιουργήσει όχι μόνο άλλους συσχετισμούς αλλά άλλο τρόπο σκέψης και λειτουργίας των πολιτικών δυνάμεων.
Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και κυβερνήσεις περισσότερων των δύο κομμάτων. Οι συγκλίσεις θα πρέπει όμως να γίνονται πάνω στα προγράμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Γερμανία κάνουν τρεις μήνες, κάνουν συνέδρια προγραμματικού χαρακτήρα για να κάνουν διαπραγμάτευση κι εμείς εδώ τις είχαμε έτοιμες από πριν. Θα αλλάξει τρόπο σκέψης και το πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός.
Θα επιμείνω ότι η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί πάνω σε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές. Η ΝΔ συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση σε έναν αντιευρωπαϊκό ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως άλλες στρατηγικές για τις οποίες πρέπει να κριθούμε, για τις εργασιακές σχέσεις, για το αν βρισκόμαστε στην όχθη του νεοφιλελευθερισμού ή στην άλλη. Σ’ αυτά στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις και ανάμεσα σε κομμάτια που βρίσκονται στη δεξιά και στην αριστερά. Υπάρχουν δυνάμεις που είναι νεοφιλελεύθερα και δυνάμεις που μπορούν να βρουν πλαίσιο συνάντησης. Έχει ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση στον βαθμό που θα γίνει στα πραγματικά προβλήματα.»
Για πιθανές καθυστερήσεις στην τρίτη αξιολόγηση: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια καθυστερήσεων από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε πιθανές καθυστερήσεις ή νέες απαιτήσεις. Το κρίσιμο είναι αν το Ταμείο θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Θα κριθεί αυτή τη φορά η αξιοπιστία των εταίρων μας και του ΔΝΤ. Η διαρκής αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν».
Κόντρα με τη Δικαιοσύνη: «Μίλησα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια πέρσι τέτοιο καιρό, χωρίς να έχω διάθεση να προκαταβάλω αποφάσεις. Ήταν νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα. Δεν εξέπεσε από την απόφαση. Υπήρξε μια οριακή απόφαση σε ότι αφορά το γεγονός ότι τη διαγωνιστική διαδικασία δεν την διενήργησε το ΕΣΡ εξαιτίας του μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, με όσα μεσολάβησαν. Την άσχημη στιγμή με την κ. Τσικρίκα, την άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην ειλικρινή αγωνία των εργαζομένων, ένα χρόνο μετά πιστεύω ότι έχουμε δικαιωθεί.
Ο νόμος ισχύει το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και αποφάσισε να διενεργήσει το διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός θα γίνει, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και αυτό θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης όσο και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Βασική στόχευση ήταν και παραμένει η δημιουργία σταθερού πλαισίου που θα αποκαθιστά στρεβλώσεις. Μπορεί να κάναμε λάθη αλλά κρινόμαστε από τις προθέσεις μας και το αποτέλεσμα.
Στο θέμα της Δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα που τα καταλαβαίνουμε όλοι. Αδυναμία των λειτουργών να ανταποκριθούν στους χρόνους για να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα. Όπως κι εγώ, δεν μπορώ να πω ότι όλοι οι μηχανικοί είναι άμεμπτοι το ίδιο συμβαίνει και στη δικαιοσύνη. Θελουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, όχι στοχοποιώντας αποφάσεις, αλλά δημιουργώντας θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε κακώς κείμενα. Συζήτηση που πρέπει να γίνει νηφάλια. Να βρούμε τον τρόπο να κερδίσει η Δικαιοσύνη την εμπιστοσύνη του πολίτη. Εμείς λειτουργούμε θεσμικά και όταν συμφωνούμε και όταν διαφωνούμε με αποφάσεις. Το δικαίωμα στην κριτική είναι αναφαίρετο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές και διεργασίες για να ανακτήσει αξιοπιστία και όταν λέμε ότι τις σεβόμαστε να μην είναι α λα καρτ. Να τη σεβόμαστε συνολικά, σε όλες τις εκδοχές.»
Γερμανικές επανορθώσεις: «Έχουμε ακολουθήσει την ορθή θεσμική διαδικασία. Είναι ζήτημα που τίθεται από την εθνική αντιπροσωπεία. Η θέση της κυβέρνησης είναι διατυπωμένη πολλάκις. Δεν έχει αλλάξει. Έχει επαναδιατυπωθεί σε πολιτειακό επίπεδο και από τον ΠτΔ. Δε γνωρίζω ότι αναβλήθηκε η συζήτηση σε επίπεδο ολομέλειας. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει η διαδικασία. Βρίσκεται στη σωστή θεσμική της διάσταση. Θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις.
Για την Πολωνία. Αν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της όποια διεκδίκησης, σε επίπεδο Διεθνούς Δικαστηρίου, θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο. Αν το διεκδικήσει σε διμερές επίπεδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι είναι διαφορετικό το σκέλος των διεκδικήσεων. Δε νομίζω ότι σ’ αυτή τη φάση θα ευνοούσε τη χώρα μας η ταύτισή της με τις πολιτικές διεκδικήσεις και ελιγμούς της Πολωνίας.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν χαρακτηρίζεται για την προσύλωσή της στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, όπως η αλληλεγγύη. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα επιχειρούσα να συσχετίσω το ένα με το άλλο θέμα.»
Για τον ΟΑΣΘ: «Είναι μια μεγάλη πληγή για την Θεσσαλονίκη και είναι ένα παράδειγμα ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να θεωρούμε ότι οτιδήποτε δημόσιο δεν μπορεί να λειτουργεί και οτιδήποτε ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ δεν ήταν και το καλύτερο μοντέλο. Ήταν χαρακτηριστικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης ενός ιδιαίτερου καπιταλισμού όπως τον ζήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενός καπιταλισμού κρατικοδίαιτου, των φίλων, των ημέτερων.
Σήμερα επιχειρούμε ένα δύσκολο εγχείρημα με δύο όψεις. Η μια όψη είναι να γίνει εκκαθάριση στον Οργανισμό. Απ’ ότι μαθαίνω υπάρχουν πολλοί σκελετοί στα ντουλάπια και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το άλλο σκέλος είναι να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο οργανισμό που θα λειτουργεί πραγματικά με βασικό γνώμονα και στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Στη χώρα μας είχαμε ένα στρεβλό μοντέλο και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του δημόσιου μοντέλου που είχε ως βασικό χαρακτηριστικό την διαπλοκή.
Η λογική του Υπερταμείου, δεν είναι λογική εκποίησης. Θα είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος θα το διαπιστώσουμε επίσης σύντομα».
Βενεζουέλα: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τόσα θέματα να ασχοληθεί. Μας προβληματίζει η έντονη κοινωνική αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα. Να επισημάνω ότι αυτό που ονομάζεται καθεστώς, είναι δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Και μια κυβέρνηση που κρίνεται. Αυτό που σε επίπεδο διπλωματίας έχω ζητήσει, είναι να γίνει διπλωματική παρέμβαση για την επίλυση της κρίσης από την ΕΕ. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ, αν και υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής. Όμως η Ευρώπη να διεκδικήσει εξομάλυνση και συννενόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θα ήταν θέση και στάση αρχής.»
Γεωργίου ΕΛΣΤΑΤ: «Είναι μια υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Τι να κάνει η κυβέρνηση; Τι θα μπορούσε; Δεν της επιτρέπεται να κάνει. Ή θα δεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τη λειτουργία και την αυτονομία της, ή θα έχουμε μια α λα καρτ αντιμετώπιση. Οι ρόλοι είναι διακριτοί. Είναι υπερβολή όλα αυτά που ακούγονται, να ζητούν παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Το αντίθετο ζητούν οι εταίροι, να μην παρεμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης. Για την ουσία. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί. Αποδεχόμαστε πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση αυτά προχωράμε και δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάκαμψης».
Πανελλαδικές: «Όλοι οι μαθητές και γνωρίζουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Εμβληματική η μεταρρύθμιση. Το σχολείο, το λύκειο τα τελευταία χρόνια είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων και εξεταστικός προθάλαμος. Στα χρόνια τα δικά μου, αφήναμε όλες τις απουσίες στο τέλος, μετά το Πάσχα δεν πηγαίναμε και η εκπαιδευτική διαδικασία γινόταν στα φροντιστήρια. Άλλες αλλαγές αύξησαν άλλες μείωσαν τα μαθήματα, αλλά η διαδικασία γίνεται στο φρονιστήριο και το Λύκειο απαξιώνεται.
Είναι βάσανο το σχολειό και αγγαρεία παρά ουσιαστική διαδικασία. Εμείς αλλάζουμε τη διαδικασία εισαγωγής, δίνοντας αξία και περιεχόμενο στη διδασκαλία στο Λύκειο. Σήμερα στο ισχύον σύστημα, ο μαθητής έχει 15 μαθήματα και εξετάζεται σε 4 από αυτά στην Γ’ Λυκείου. Στα 11 πηγαίνει μόνο για να γράψει παρουσία. Κάνουμε τα 15 μαθήματα, ουσιαστικά 4. Τα άλλα 3 είναι η Γυμναστική, τα Θρησκευτικά και ένα μάθημα που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να καταλάβουν πως πρέπει να οργανώνουν την εργασία τους. Μειώνοντας τα μαθήματα έχουμε την ευκαιρία να αυξήσουμε τις ώρες τους.
Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τρεις ώρες εκτός διδασκαλίας, να βρίσκει τον καθηγητή για να λύνει απορίες. Σ’ αυτά τα 4 μαθήματα ο μαθητής θα κρίνεται κατά τη διάρκεια του έτους και στις επιδόσεις του τετραμήνου. Κυρίως από εργασίας που το αδιάβλητό τους θα εξασφαλίζεται, που θα διορθώνονται από άλλα σχολεία χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι ο μαθητής. Η κεντρική κρίση στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις, θα γίνεται σε τρια μόλις μαθήματα.
Θα δίνεται και μια ευκαιρία μπόνους στον μαθητή καθότι υπάρχει και η διαδικασία του Ιανουαρίου, όμως θα μπορούν να κρατάνε τον βαθμό τους, μόνο αν στην εξέταση του Γενάρη έχουν γράψει καλά. Αλλιώς θα μπορούν να μην την συνυπολόγισουν. Όσοι έχουν περάσει πρόσφατα αυτή την πολύ έντονη συναισθηματικά διαδικασία έχουν αρχίσει και κατανοούν πόσο καλύτερο είναι για το μαθητή και για την οικογένεια.
Στόχος είναι η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της παρεχόμενης γνώσης, αλλά κάνουμε και μεγάλη τομή στην πίεση που δέχονται οι μαθητές στην κρίσιμη αυτή ηλικία που βάζουμε τα παιδιά αυτά να κριθούν σε ένα και μόνο δεκαήμερο. Θετική τομή και πιστεύω πως οι φορείς θα κάνουν ουσιαστικό διάλογο για να μπορέσει αυτή η ουσιαστική μεταρρύθμιση να γίνει νόμος μέχρι το τέλους του χρόνου.
Μ’ αυτό το νέο σύστημα θα περιορίσουμε το φαινόμενο της παραπαιδείας, γιατί θα αναβαθμιστεί το σχολείο. Δε λέω θα το εξαφανίσουμε γιατί έχει να κάνει και με την εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο. Πιστεύω ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που αξίζουν και δεν έχουν την οικονομική άνεση να πάνε σε φροντιστήριο, να έχουν καλύτερες πιθανότητες.
Δεν είναι σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια. Στις σκέψεις στη βούληση όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση, σε ένα προπαρασκευαστικό έτος, όμως αυτό το σύστημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους σημερινούς πόρους. Θα ήθελα 5 και 6% του ΑΕΠ. Καταργεί τις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε.»
Για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: «Υλοποιείται και θέλω να πω ένα ευχαριστώ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που δίνει μια μεγάλη δωρεά 200 εκατ. και για πρώτη φορά δεν νοιάζεται για την εντύπωση αλλά για την ουσία. Έχουμε μια προσφορά 200 εκατ. που μοιράζεται στην Κομοτηνή με την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη με την ανέγερση Παιδιατρικού Νοσοκομείου και στη νησιά με την ενίσχυση των ελικοπτέρων της αεροδιακομιδής. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τη Βόρεια Ελλάδα που γίνεται πράξη λόγω της στενής συνεργασίας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Για τέλος των Μνημονίων: «Το μεγάλο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ανεργία. Των νέων ανθρώπων και η ανεργία συνολικά. Δεν γίνεται να έχουμε 25% ανεργία και 50% για τους νέους. Δεν γίνεται αυτό. Μπορεί να έχουμε συντάξεις μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλά το βασικό είναι η εργασία. Το κρίσιμο σημείο αλλαγής είναι αυτό, θα σταματήσουν οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό, η νεανική επιχειρηματικότητα θα σταματήσει να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Εκεί θα κριθούν και οι εκλογές το 2019. Χρειάζεται αγώνας και σχέδιο για να αλλάξουμε νοοτροπία.
Για το μέρισμα: Θα έχουμε φέτος απότι φαίνεται υπέρβαση έναντι του στόχου και θα υπάρξει μέρισμα στους κοινωνικά αδύναμους με τρόπο που θα αποφασίσουμε. Δεν υπάρχει διαφωνία και θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους.
Brain Drain στην επαρχία: «Όλες αυτές οι παρεμβάσεις που ανέλυσα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα κύτταρα νεανικής επιχειρηματικότητας είναι παρεμβάσεις που έχουν στόχο να διαχυθούν στην περιφέρεια και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.
Κάνουμε περιφερειακά συνέδρια για το αναπτυξιακό σχέδιο. Στόχος το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη να είναι η σύνθεση των επιμέρους σχεδίων. Έχουμε θετικά μηνύματα και αποτελέσματα. Να βάλουμε τους τοπικούς φορείς σε μια συνεργασία.
Αυτό κάνουμε. Το πρώτο συνέδριο έγινε στη Μακεδονία, στην Στερεά. Σε πείσμα ορισμένων η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ενεργή. Η τοπική αυτοδιοίκηση αρχίζει και κατανοεί ότι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Αν η βάρκα μπάζει νερά θα το χρεωθούμε όλοι. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε ο καθένας από τη θέση του για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά.
Αυτό απευθύνεται σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Αυτά τα συνέδρια μπορούν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην δίκαιη ανάπτυξη. Δικαιοσύνη και ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας. Να μην υπάρχουν φτωχοί συγγενείς».