Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου:
Είναι φυτό των παραμεσόγειων περιοχών. Η καλλιέργεια γίνεται, κυρίως. για την παραγωγή του αιθέριου ελαίου. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για θεραπευτικούς σκοπούς Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Δυτική Μακεδονία , στο Κιλκίς, στη Λάρισα , στην Αρκαδία, στην Κεφαλληνία, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή και στη Σαμοθράκη. Είναι μια καλλιέργεια που καταλαμβάνει, τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, όλο και μεγαλύτερη έκταση , γιατί προσφέρεται και για εκτάσεις φτωχές. από απόψεως γονιμότητας και ακατάλληλες για οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. Καλλιεργείται ακόμη στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και αρκετές χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ
ΕΔΑΦΟΣ Απαιτεί εδάφη, πλούσια σε ασβέστιο (καθώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αιθέριου ελαίου της και βοηθά την ανάπτυξη του φυτού), με καλή αποστράγγιση, και οξύτητα (PH ) από 6,50-7,50
ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Δεν αγαπά, , ιδιαίτερα την υγρασία, αλλά ούτε και την ολοσχερή ξηρασία.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣΗ λεβάντα ευδοκιμεί σε περιοχές, όπου τον χειμώνα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλές το καλοκαίρι.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
Καλλιεργείται σε ποικίλα υψόμετρα, ανάλογα με το είδος. Έτσι, η πλατύφυλλη αναπτύσσεται σε υψόμετρα 200-700μ, ενώ η γνήσια λεβάντα μπορεί να ευδοκιμήσει σε υψόμετρα μέχρι 1700 μ. Η παραγωγή ελαίου αυξάνεται καθώς αυξάνεται το υψόμετρο, γιατί η άνθηση των φυτών σε ψυχρές περιοχές είναι αφθονότερη.
ΑΡΔΕΥΣΗ Η άρδευση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στις ώριμες καλλιέργειες λεβάντας, αλλά η άκαιρη και η υπερβολική άρδευση θα αυξήσει τα προβλήματα των ασθενειών,
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, με μοσχεύματα και με παραφυάδες.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ Η συλλογή (συγκομιδή) γίνεται, κατά το στάδιο πλήρους ανθοφορίας, οπότε και μπορεί να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα (και ποιότητα) αιθέριου ελαίου. Η καλλιέργεια φθάνει σε κανονική απόδοση στο 3ο-4ο έτος της ηλικίας της και μπορεί να διαρκέσει άλλα 6-7 ή και περισσότερα χρόνια. Τα ανθοφόρα στελέχη τείνουν συνεχώς αυξανόμενα από όπου και παίρνουμε το αιθέριο έλαιο, έτσι έχουμε παραγωγή κατά στρέμμα Τον 1ο χρόνο μέχρι 100 κιλά. Τον 2ο χρόνο 200-250 κιλά. Τον 3ο χρόνο 300-350 κιλά. Τον 4ο χρόνο 400 – 500 κιλά, ανάλογα φυσικά με τις καλλιεργητικές φροντίδες, το χωράφι, και την ποικιλία της λεβάντας.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται απο τους στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες είναι τοπικό αναισθητικό και δρα κατασταλτικά . Χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων ή εγκαυμάτων,σε θεραπεία νευρασθενειών,αντιμετώπιση του στρες και του άγχους ,του εκνευρισμού της αϋπνίας, της ιγμορίτιδας. Ακόμη, χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει ξηρό έκζεμα, λαρυγγίτιδα,τον πονόδοντο,την δυσπεψία,την φαγούρα,την πιτυρίδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει από κράμπες που εμφανίζονται κατά την διάρκεια της περιόδου και νυχτερινές κράμπες στα πόδια. Να σταματήσει αιμορραγία να αποσυμφόρηση το στήθος ,να απαλύνει πόνους των μυών, και να θεραπεύσει διαστρέμματα. Ένα ποδόλουτρο. με λεβάντα θεραπεύει πονοκεφάλους. Ακόμη, η κόπωση,ο πυρετός, η ακμή, και φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής διορθώνονται με την λεβάντα Πέρα από τους θεραπευτικούς σκοπούς. η λεβάντα χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση ενός πλήθους προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος πέρα από την υγεία. Είναι εντομοαπωθητικό., απομακρύνει τους σκόρους, απαλύνει τους πόνους από τσιμπήματα από σκλήθρες και τσιμπήματα εντόμων. Είναι αποσμητικό χώρου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οργανικός διαλύτης απομακρύνοντας τα λίπη, τις κόλλες και τα χρώματα από διάφορες επιφάνειες Σε πολλά προϊόντα καθαρισμού αποτελεί βασικό συστατικό ( σαπούνι , σπιτικό καθαριστικό σπρέι, σαπούνι πλυντηρίου.
—>Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας<—
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα ,δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Δεν πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους που υποφέρουν από ηπατικές νόσους όπως στην ηπατίτιδα ,την κύρωση ήπατος κ.α Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από ορισμένες νευρολογικές παθήσεις. Απαγορεύεται η χρήση της από όσους πάσχουν από πάρκινσον ,επιληψία,πεπτικό έλκος , γαστρίτιδα , υποφέρουν από κολίτιδα,την νόσο του Crohn και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
1 Προϊόντα, που περιέχουν λεβάντα, δεν πρέπει να χορηγούνται μαζί με κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα αντισπασμωδικά, γιατί μπορεί να πολλαπλασιάσουν τα ναρκωτικά και ηρεμιστικά αποτελέσματα των τελευταίων, με απρόβλεπτες συνέπειες
2 Τα φάρμακα, που αμβλύνουν τη ροή του αίματος, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν χορηγούνται, ταυτόχρονα, με λεβάντα.
3 Η λεβάντα, μαζί με φάρμακα που δίνονται για να μειώσουν τη χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσουν την μείωση της, πέρα από το επιθυμητό σημείο, με κίνδυνο στην υγεία των ασθενών.
ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Όχι σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στην λεβάντα, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση. Όχι μεγάλες δόσεις από το στόμα, γιατί έχουν συσχετιστεί με ναυτία, εμετό και ανορεξία. Όχι σε ανθρώπους που κάνουν αποτοξίνωση. (αλκοολούχα παρασκευάσματα λεβάντας). Όχι στις έγκυες, γιατί μπορεί να προάγει την εμμηνόρροια και μπορεί να προκαλέσει έκτρωση. Όχι στις γυναίκες, στην περίοδο της γαλουχίας. Όχι σε παιδιά μικρότερα των 6 χρόνων.