Η CIA άρχισε να συλλέγει πληροφορίες από τα social media μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το θέμα της ΑΙ, «Όποιος γίνει ηγέτης στον τομέα αυτόν, θα γίνει ο ηγεμόνας του κόσμου»

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA) απαιτεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων, που συλλέγονται από διάφορες πηγές, προκειμένου να ολοκληρώνει  τις έρευνες της. Από την ίδρυσή της το 1947, τα πρώτα δεδομένα συλλέγονταν χειροκίνητα. Η έλευση των υπολογιστών έχει βελτιώσει τη διαδικασία, αλλά ακόμη και πιο σύγχρονες μέθοδοι δεν κατάφεραν να συρρικνώσουν τους χρόνους. Τελικά, οι μέθοδοι αυτές ανακτούν μόνο μικροσκοπικά ποσά δεδομένων σε σύγκριση με ό, τι μπορεί να συγκεντρώσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε ο Dawn Meyerriecks, αναπληρωτής διευθυντής για την ανάπτυξη τεχνολογίας της CIA, η υπηρεσία διαθέτει σήμερα 137 διαφορετικά έργα AI σε εξέλιξη. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των εγχειρημάτων είναι συνεργασίες μεταξύ ερευνητών του οργανισμού και κατασκευαστών στη Silicon Valley. Όμως, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες δυνατότητες της AI δεν επιτρέπουν απλώς στην CIA μεγαλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα και μεγαλύτερη δυνατότητα να τα «χτενίσουν». Αυτά τα προγράμματα AI έχουν ληφθεί από τα social media, μετά από έρευνα μέσω αμέτρητων δημόσιων αρχείων (Τι δημοσιεύετε, δηλαδή, στο διαδίκτυο). Στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο ποσοστό των δεδομένων που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται από την CIA προέρχεται από τα κοινωνικά μέσα.

Σίγουρα  η CIA δεν ήταν ξένη προς τη συλλογή δεδομένων από τα social media, αλλά με τα προγράμματα AI τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: «Αυτό που είναι νέο είναι ο όγκος και η ταχύτητα της συλλογής δεδομένων των κοινωνικών μέσων», δήλωσε ο Joseph Gartin, επικεφαλής της σχολής του Κεντ της CIA. Και, σύμφωνα με τον Chris Hurst, τον επιχειρησιακό διευθυντή της Stabilitas, στη Σύνοδο Κορυφής για τις πληροφορίες, «Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι δεδομένα και η AI είναι ένα μοντέλο δεδομένων».

Σύμφωνα με τον Robert Cardillo, διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωγραφικών Πληροφοριών, σε μια ομιλία του Ιουνίου, «Αν προσπαθούσαμε να εκμεταλλευτούμε χωρίς τη χρήση υπολογιστών τις εμπορικές δορυφορικές εικόνες που αναμένουμε να έχουμε τα επόμενα 20 χρόνια, θα χρειαζόμασταν οκτώ εκατομμύρια αναλυτές εικόνων». Στη συνέχεια δήλωσε ότι ο οργανισμός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την AI για να αυτοματοποιήσει περίπου το 75% του τρέχοντος φόρτου εργασίας για τους αναλυτές. Και, αν χρησιμοποιούν αυτοβελτιωτικά AIs όπως ελπίζουν, αυτή η διαδικασία θα γίνει πιο αποτελεσματική.

Ενώ χώρες όπως η Ρωσία εξακολουθούν να είναι πολύ πίσω από τις Η.Π.Α. όσον αφορά την ανάπτυξη της ΑΙ, ειδικά όσον αφορά τη νοημοσύνη, φαίνεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια ώθηση – αν όχι μια κούρσα – προς τα εμπρός. Η γνώση είναι δύναμη και η δημιουργία τεχνολογίας ικανής να εξαγάγει, να ταξινομήσει και να αναλύσει δεδομένα γρηγορότερα από οποιοδήποτε ανθρώπινο ή άλλο σύστημα AI, θα μπορούσε ασφαλώς να ακούγεται σαν γρήγορος δρόμος για την κορυφή. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το θέμα της ΑΙ, «Όποιος γίνει ηγέτης στον τομέα αυτόν, θα γίνει ο ηγεμόνας του κόσμου».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria