Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ελληνικά. Είχε γαλλική προσφορά και γερμανικό τόνο. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει. Ζήτησε από το ΔΝΤ να μην προβάλει νέες απαιτήσεις, από το Eurogroup να ελαφρύνει το χρέος κι από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Χαρακτήρισε την ελληνική κρίση και ευρωπαϊκή και τόνισε ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο. Ή θα προχωρήσουμε σε μια νέα Ευρώπη εκδημοκρατισμένη εκ βάθρων ή θα γίνουμε θεατές στο θανατό της. Με αφορμή αυτό και με φόντο την ακρόπολη περιέγραψε το δικό τους Ευρωπαϊκό σχέδιο.
Κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μαξίμου προσέφερε στήριξη στη χώρα και στην έξοδό της από την κρίση, τονίζοντας ότι αυτή θα σηματοδοτήσει και την ανάκαμψη της ίδιας της Ευρώπης. Παράλληλα βέβαια προσφέρε στήριξη και στον πρωθυπουργό αναγνωρίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης των δύο αξιολογήσεων και χαρίζοντας στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του τα εύσημα για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις. Βέβαια η επιστροφή στην ανάπτυξη περνά όπως είπε από την συνέχιστη των μεταρρυθμίσεων.
Η στήριξη βέβαια δεν σταμάτησε εκεί. Χαρακτηρίζοντας το ΔΝΤ ως σημαντικό οργανισμό, πρόσθεσε πως «δεν είναι σωστή η μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα». «Η αξιοπιστία και η κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει», εξήγησε, διαπιστώνοντας μια έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα βέβαια υπογράμμισε την ανάγκη το ΔΝΤ να σταματήσει να προτάσσει νέες απαιτήσεις και μέτρα καθώς και το Eurogroup να προχωρήσει επιτέλους στα πολυπόθητα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους το 2018.
Μάλιστα όπως δήλωσε η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει στην Ελλάδα στην προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεών της μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, επισημαίνοντας και τη συνεργασία της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας με τη δημόσια τράπεζα της Γαλλίας.
Παρότι χαρακτήρισε τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης «αδύναμα» για την ώρα, ο ίδιος εκτίμησε με σιγουριά ότι η ελληνική κρίση «σιγά-σιγά ξεπερνιέται». Όπως περίπου και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε πως η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη, όπου η Ελλάδα δείχνει ότι γυρίζει σελίδα, με τις «εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις της στην οικονομία».
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στην «διπλή ευρωπαϊκή κρίση» τόσο στην οικονομία όσο και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι πως βρισκόμαστε στο τέλος μίας μεγάλης περιπέτειας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενους στα θετικά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας: την αύξηση των εξαγωγών και της μεταποιητικής δραστηριότητας καθώς και την άνοδο του τουριστικού κλάδου σε έσοδα και αφίξεις. Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 υπενθύμισε εκφράζοντας την ελπίδα πως οι θεσμοί δεν θα δημιουργήσουν εμπόδια ή καθυστερήσεις.
Οι κοινές απόψεις και προοπτικές για το μέλλον επισφραγίστηκαν από την τοποθέτηση και των δύο για τις στενές οικονομικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τον γάλλο Πρόεδρο συνοδεύουν και 40 διευθυντικά στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων τα οποία σκοπεύουν να υπογράψουν μεταξύ άλλων συμφωνίες για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τον ΟΛΘ, την καινοτομία και την ενέργεια. Και αυτές οι «συμφωνίες», όπως ειπώθηκε, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει. «Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα» ήταν τα λόγια του γάλλου προέδρου που επισφράγισαν την στήριξη στη χώρα στην κυβέρνηση και στην νέα ευρωπαϊκή ιδέα η οποία η οποία έχει γερμανικούς όρους, γαλλικές ισορροπίες και την Ελλάδα εντός της.