Έχοντας καταλάβει δεκάδες σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δηλώνουν έτοιμοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, παρά την απαγόρευση της δικαιοσύνης και την προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα την εμποδίσει με κάθε τρόπο.
«Votarem» (θα ψηφίσουμε στα καταλανικά), φώναξαν την Παρασκευή το βράδυ περίπου 10.000 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κάρλες Πουτζεμόντ, του προέδρου αυτής της επαρχίας της βορειοανατολικής Ισπανίας και ηγέτη των αυτονομιστών.
«Αυτές τις απίστευτα έντονες και πολύ συγκινητικές στιγμές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αγγίξουμε το όνειρό μας», δήλωσε ο Πουτζεμόντ.
Οι επικεφαλής των αυτονομιστών διαβεβαίωσαν ότι την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θα διαθέτουν 2.315 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 207 στη Βαρκελώνη.
Ωστόσο η εκλογική επιτροπή διαλύθηκε καθώς κινδύνευε να της επιβληθεί πρόστιμο και αποτελούνταν μόνο από αυτονομιστές, γεγονός που υπονόμευε την αξιοπιστία της.
Οι ειρηνικές καταλήψεις ξεκίνησαν την Παρασκευή σε δεκάδες σχολεία της Καταλονίας, την ώρα που την Τετάρτη η δικαιοσύνη είχε ζητήσει από την αστυνομία να κλείσει τα μέρη που θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και σχολεία.
Σύμφωνα με διάφορα μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλές δεκάδες κτίρια έχουν καταληφθεί.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία. Η ισπανική κυβέρνηση, αναφέρει επίσης, ότι 163 σχολεία που θα ήταν εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.
«Θα κοιμηθώ εδώ, με τον μεγάλο γιο μου», δήλωσε η Τζιζέλα Λόσα, μια μητέρα τριών παιδιών από το δημοτικό σχολείο Ρέινα Βιολάντ της Βαρκελώνης, το οποίο έχουν καταλάβει οι γονείς των μαθητών.
«Επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος» έχουν δημιουργηθεί σε κάθε συνοικία και έχουν μοιράσει φυλλάδια με συμβουλές, στα οποία καλούν τους αυτονομιστές κυρίως να παραμείνουν ειρηνικοί.
Εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα «διοργάνωσης εξωσχολικών δραστηριοτήτων», γονείς μαθητών έχουν καταλάβει κάποια σχολεία για να τα διατηρήσουν ανοικτά οργανώνοντας πιν-νικ, κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα άστρα και πιτζάμα πάρτι!
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, «όμως δεν έχει πει τίποτε για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες» της Παρασκευής και του Σαββάτου, εξήγησε ο Τζόρντι Σάντσες πρόεδρος της καταλανικής Εθνοσυνέλευσης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν κατασχέσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου εκατομμύρια ψηφοδέλτια, εξακολουθούν να αναζητούν τις χιλιάδες κάλπες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το δημοψήφισμα οι αυτονομιστές.
«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.
Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους αυτονομιστές
Η αντιπαράθεση Μαδρίτης και των αυτονομιστών της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975 μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.
Η Μαδρίτη έχει αυξήσει τα νομικά μέτρα και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας τις διαδηλώσεις των αυτονομιστών.
Η αστυνομία της επαρχίας έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ξέσπασμα επεισοδίων και ανακοίνωσε χθες ότι στην περίπτωση κατάληψης εκλογικών κέντρων, θα ενημερώσει τους διοργανωτές ότι πρέπει να τα εγκαταλείψουν «πριν τις 06:00 το πρωί της Κυριακής».
Η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις περίπου 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία.
Παρά τις απειλές για κυρώσεις, τα πρόστιμα, τις έρευνες και τις απαγγελίες κατηγοριών, οι αυτονομιστές προχωρούν με το δημοψήφισμα παρότι η επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι βαθιά διχασμένη.
Σε προάστιο της Βαρκελώνης 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια εκδήλωση του κόμματος Ciudadanos, που είναι αντίθετο στο δημοψήφισμα, κρατώντας ισπανικές σημαίες.
«Θέλουν να τα καταστρέψουν όλα, την Ισπανία και την Καταλονία», κατήγγειλε η Ντολόρες Μολέρο, 53 ετών.
Η άνοδος των αυτονομιστών ήταν ραγδαία μετά την οικονομική κρίση του 2008 και κυρίως μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010 να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας έπειτα από προσφυγή του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι αυτονομιστές κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο με το 47,6% των ψήφων.
Όμως η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της περιφερειακής κυβέρνησης τον Ιούλιο έδειξε ότι οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι περισσότεροι από τους υπέρμαχούς της, 49,4% έναντι 41,4%.