ΣΥΡΙΖΑ: «Ακραία νεοφιλελεύθερος και ξεδιάντροπα λαϊκιστής ο κ. Μητσοτάκης»

Αρχική » Ελλάδα » ΣΥΡΙΖΑ: «Ακραία νεοφιλελεύθερος και ξεδιάντροπα λαϊκιστής ο κ. Μητσοτάκης»

Το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και νέα ανακοίνωση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και των όσων δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο την σκληρή πολιτική κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερά αδιόρθωτος: Αφού επί δύο χρόνια ζητούσε επίμονα εκλογές (!), που φυσικά δεν του «βγήκαν», σήμερα πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία θα στηρίξει τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις του που απευθύνονται στην κρατικοδίαιτη ολιγαρχία. Δηλαδή την ελίτ που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νέο, τέταρτο, μνημόνιο, διέπρεψε, για μια ακόμα φορά, στο ρόλο του ως πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων, επέδειξε τη μέγιστη δυνατή προθυμία του στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, ενώ απέτυχε να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά καλύπτοντας και πάλι τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη.

Και βέβαια, ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν έδωσε καμία απάντηση για τα σημερινά δημοσιεύματα (Documento, rpntv.gr) αφού πρώτα δεν άφησε κανένα περιθώριο για ερώτηση, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ.

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον ακραία νεοφιλελεύθερο και ξεδιάντροπα λαϊκιστή κ. Μητσοτάκη».

 

Το δε tribune.gr γράφει:

Εάν ένα πράγμα επιβεβαίωσε η χθεσινή παρουσία του Προέδρου της ΝΔ,Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι ότι ο ίδιος ουδόλως θέλει να κρύψει τις προθέσεις του για το νεοφιλελεύθερο στίγμα που θέλει να δώσει στην κυβερνητική πολιτική, εάν ποτέ κληθεί να την εφαρμόσει.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει μήνυμα κυρίως εκτός Ελλάδος, στις τάξεις των δανειστών, δεσμευόμενος για ένα νέο τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο όπως είπε θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2018 (που λήγει το τρέχον) και θα είναι «πέρα και πάνω από τα προγράμματα προσαρμογής», γιατί ο ίδιος θα έχει την ιδιοκτησία του.

Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για φοροελαφρύνσεις εφόσον εφαρμόζεται το «επαναστατικό» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του, ενώ εντύπωση προκαλεί η διολίσθησή του σε αοριστολογίες αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ τόσο καιρό εγκαλούσε την κυβέρνηση για τα πλεονάσματα 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018, δεσμευόμενος για πλεονάσματα 2% εάν αναλάβει ο ίδιος τα ηνία της χώρας, χθες ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα, αρκούμενος σε γενικόλογες αναφορές σε προσπάθεια να πείσει «για χαμηλότερα πλεονάσματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε και τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση εφόσον κληθεί να ηγηθεί της κυβέρνησης και τα οποία όπως είπε είναι έτοιμα ανέφερε κατά σειρά προτεραιότητας: το νομοσχέδιο για τη «νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης, εν συνεχεία νομοσχέδιο για τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση συνδέοντας τη μείωση της φορολογίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τρίτον την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Εμφανιζόμενος όχι ως εν αναμονή αλλά ως νυν πρωθυπουργός, αφού κατήργησε μία ντουζίνα νόμους και καταστρατήγησε εκ νέου το Σύνταγμα, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση μίας διακυβέρνησής του την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που για να γίνει χρειάζεται να περάσει από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το νεοφιλελεύθερο «μανιφέστο» του με τους νεολαίους της ΔΑΠ να αλαλάζουν εν χορώ την ώρα που ο Πρόεδρος της παράταξής τους επιχειρούσε να δείξει πυγμή δεσμευόμενος να την «παροπλίσει».

Δεν περιορίστηκε ωστόσο στην εκτελεστική εξουσία, αφού ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε άκομψα να αντικαταστήσει και τη δικαστική, όταν υπερθεματίζοντας για τη δέσμευσή του να συνεχίσουν τα έργα στις Σκουριές (και να επεκταθούν σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη), έκανε λόγο για αλλεπάλληλες δικαστικές δικαιώσεις της Eldorado Gold και για τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αυτό που ωσ΄τοσο δεν είπε ή δεν φρόντισε να λάβει υπόψη του ο λογογράφος του, είναι πως οι δικαστικές νίκες που έχει πετύχει η επιχείρηση δεν αφορούν στο παραμικρό το σημερινό επίδικο για τις Σκουριές…

Από το βήμα της ΔΕΘ επιβεβαίωσε τον οραματικό χαρακτήρα της ομιλίας του, αφού αυτός εξαντλήθηκε σε λιβάνισμα του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας με παράλληλη διαρκή έκφραση του μένους του για το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα:

– Τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας σε ιδιώτες, που σημαίνει όχι μόνο περικοπές στον Πρωοϋπολογισμό της Υγείας αλλά και απολύσεις προσωπικού, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας επιχειρείται να ενισχυθεί.

– Τάχθηκε υπέρ της «μεγαλύτερης αυτονομίας» των σχολείων ως προς τη διαχείρηση των πόρων τους, όπερ μεταφράζεται σε μετατροπή του κάθε σχολείου σε… ανώνυμη εταιρία, που αν πέσει έξω, τότε απλά κρίμα για το σχολείο, να ήταν και άλλο. Στην υλοποίηση δηλαδή της πρότασης του συμβούλου του, κ. Πελαγίδη, ο οποίος έχει ταχθεί στο βιβλίο του «Μέση Γη» υπέρ της κατάργησης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας.

– Τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησής τους, χωρίς να μπορεί να διασφαλίσει κανείς ποιος και με ποιο κριτήριο θα «αξιολογεί», αφήνοντας επί της ουσίας πεδίο δόξης λαμπρό μέσα από την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου στα ιδιωτικά συμφέροντα της εκπαίδευσης.

– Τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης πολλών λειτουργιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και της μισθοδοσίας του Δημοσίου! Δηλαδή παραχώρησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε ιδιώτες εν μία νυκτί στη ΔΕΘ για να «απελευθερωθούν δημόσιοι υπάλληλοι». Όπου «απελευθέρωση» μπορούν να μας απαντήσουν οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης…

– Τάχθηκε υπέρ της συρρίκνωσης του Δημοσίου προτάσσοντας την αξιολόγηση και τις «μεταρρυθμίσεις», λησμονώντας πως θα μπορούσε να τις έχει κάνει όταν ηγούνταν του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά το «μεταρρυθμιστικό» του έργο εξαντλήθηκε σε απολύσεις καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και των εργαζομένων της ΕΡΤ.

– Και τέλος, τάχθηκε υπέρ της αμνήστευσης όσων έχουν βγάλει εκατομμύρια στο εξωτερικό, χωρίς να αποδώσουν ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εμείς θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου», στέλνοντας μήνυμα στους απανταχού… ενδιαφερόμενους πως δεν έχουν να φοβούνται με μία κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και όμως το είπε, δείτε το βίντεο

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια