Πώς o Αγροτικός Συνεταιρισμός Βελβεντού έγινε στρατηγικός συνεργάτης της Lidl - OlaDeka

Πώς o Αγροτικός Συνεταιρισμός Βελβεντού έγινε στρατηγικός συνεργάτης της Lidl

Τέσσερα χρόνια μετρά ήδη η συνεργασία της Lidl και του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, ενός από τους παλαιότερους και οικονομικά ανθηρούς αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, βασικό προϊόν του οποίου είναι τα φημισμένα ροδάκινα Βελβεντού.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 η Lidl ξεκίνησε να προμηθεύεται προϊόντα του Συνεταιρισμού και σήμερα ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της αλυσίδας σουπερμάρκετ που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται διαρκώς. Σήμερα η Lidl προμηθεύεται ροδάκινα, νεκταρίνια και όλη την ποσότητα παραγωγής του Συνεταιρισμού σε αχλαδόμηλα Nashi. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας αυτή η Lidl δημιούργησε και διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τις 3κιλες συσκευασίες σε ροδάκινα και νεκταρίνια του ΑΣΕΠΟΠ.

lidl βελβεντό

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η Lidl διακίνησε πάνω από 1.100 τόνους προϊόντων με τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, συγκριτικό πλεονέκτημα του οποίου είναι ότι έχει υιοθετήσει την επωνυμία Velvita για τα προϊόντα του. Έτσι γίνονται εύκολα αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές και προωθείται αποτελεσματικότερα η είσοδός τους σε μεγάλες αλυσίδες και νέες αγορές. Χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει (είναι πιστοποιημένος κατά ISO, HACCP, GLOBALGAP KAI EUREPGAP), ο ΑΣΕΠΟΠ επιλέχθηκε από τη Lild ως στρατηγικός συνεργάτης.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Lild στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ στο Βελβεντό, η κοινή συνεργασία αυτά τα χρόνια χαρακτηρίζεται απόλυτα επιτυχής και επωφελής. “Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν σε όλα τα καταστήματα της Lidl τα εξαιρετικά φρούτα με την επωνυμία Velvita. Τα φρούτα παράγονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και τηρούν όλους τους απαραίτητους ελέγχους και κανόνες υγιεινής”, ανέφεραν τα στελέχη της αλυσίδας. Όπως αναφέρθηκε, τα Vεlvita είναι τα μόνα ροδάκινα Βελβεντού που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι και έτσι αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία για να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

Η Lidl τα τελευταία χρόνια έχει δώσει σταθερά ιδιαίτερο βάρος στις συνεργασίες της με Έλληνες παραγωγούς. Σήμερα το 80% του τζίρου της αλυσίδας σε φρούτα και λαχανικά προέρχεται από αυστηρά επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς τροφίμων, με αποτέλεσμα η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία να μεγαλώνει διαρκώς. Σύμφωνα στοιχεία της εταιρείας, η Lidl με τη δραστηριότητά της υποστηρίζει πάνω από 16.300 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 3.321 προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών στη χώρα. Συνολικά, ποσοστό της τάξης του 56% των συνολικών της αγορών προϊόντων λιανικής πώλησης πραγματοποιείται από Έλληνες προμηθευτές.

lidl βελβεντό

Μέσω της συνεργασίας της με παραγωγούς, συνεταιρισμοί όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού μπορούν να αναδείξουν τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης που έχουν υιοθετήσει. Σήμερα ο Συνεταιρισμός αριθμεί περίπου 400 ενεργά μέλη που καλλιεργούν περίπου 6.500 στρέμματα. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι οικογενειακής μορφής και για το λόγο αυτό γίνονται με πολλή μεγάλη προσοχή όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες που αφορούν στο ροδάκινο. Μέσω της δραστηριότητάς του αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κινητήριους μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο γιατί διασφαλίζει το εισόδημα εκατοντάδων παραγωγών, αλλά και γιατί προσφέρει θέσεις εργασίας σε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως κατά την θερινή περίοδο.

Με όχημα το brand “Velvita”, ο Συνεταιρισμός τροφοδοτεί όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα του πωλούνται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας μέσω εμπόρων. Παράλληλα, έχει επεκταθεί και εκτός των ελληνικών συνόρων, πραγματοποιώντας σημαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι την επιβολή του εμπάργκο προς τη Ρωσία από την Ε.Ε., κύρια αγορά στο εξωτερικό ήταν η ρωσική, όμως σήμερα σημαντικά ανοδικά κινείται η αγορά της Σερβίας. Το βασικό προϊόν είναι τα ροδάκινα Βελβεντού και ακολούθως τα νεκταρίνια και τα μήλα, ενώ εμπορεύεται δαμάσκηνα, κεράσια, αχλαδόμηλα Nashi, κυδώνια, βερίκοκα και διάφορα κηπευτικά, με κύρια καλλιέργεια την ντομάτα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria