Ο Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα – Το μήνυμα για ανάκαμψη, οι συμβολισμοί και οι προσδοκίες – Στις 7 η ομιλία στην Πνύκα

Αρχική » Ελλάδα » Ο Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα – Το μήνυμα για ανάκαμψη, οι συμβολισμοί και οι προσδοκίες – Στις 7 η ομιλία στην Πνύκα

‘Ιδιαίτερους συμβολισμούς αναδεικνύει η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, που είναι ο πρώτος σταθμός σε μια σειρά από προγραμματισμένες επισκέψεις του Γάλλου προέδρου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εκτός από το μήνυμα εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη που κομίζει, ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί η Αθήνα να γίνει το βήμα απ’ όπου θα ξετυλίξει το όραμα του για την δημοκρατική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επίσκεψη υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έργα υποδομών και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, και με πιο γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη. «Θέλουμε να παίξουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας ειρήνης συνεργασίας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και αυτή η δυνατότητα μπορεί να ενισχυθεί τόσο με την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής -την εφαρμόζουμε δυόμισι χρόνια και αποδίδει καρπούς- όσο και από τη διαρκή προσπάθεια όχι μόνο να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Οι προσδοκίες της Αθήνας πάντως αφορούν στη στήριξη του Παρισιού σε τέσσερα ζητήματα:

-Βοήθεια για την γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης,προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές,

-Στήριξή στο θέμα του χρέους

-Στήριξη στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων όπου η γαλλική συνδρομή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας

-Αναβάθμιση της Ελλάδας ως εταίρου στο διάλογο για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τομέα της ανάκαμψης και των επενδύσεων δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι  ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από συνολικά 40 Γάλλους επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται στελέχη από την Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

Οι συναντήσεις Μακρόν και η ομιλία στην Πνύκα

Ο Εμανουέλ Μακρόν  αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα στις μία μετά το μεσημέρι και αμέσως θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο ηγετών. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα εθνικά θέματα με τον κύριο Παυλόπουλο να θέτει στον ομόλογό του το κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη φορά σκοπεύει να θέσει επιπλέον και το θέμα της Αλβανίας, όπου καταγράφονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια ο κ. Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στη συνδρομή του Παρισιού για να κλείσει χωρίς απαιτήσεις και εμπόδια η τρίτη αξιολόγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέτει πλέον ως πρώτο στόχο της την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Στις 7 το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει ομιλία από το Λόφο της Πνύκας, και από εκεί όπως λένε οι πληροφορίες, θα αναπτύξει το όραμά του για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δική του παρέμβαση αναμένεται να δώσει έμφαση στην στήριξη του κοινωνικού χαρακτήρα της Ένωσης και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός μάλιστα αναμένεται να μιλήσει για «αμοιβαιοποίηση του ρίσκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στις 9 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επενδύσεις και ανάκαμψη

Πέρα όμως από το πολιτικό μήνυμα για την ανάκαμψη της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, που αποτέλεσε επί μια δεκαετία σύμβολο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, η επίσκεψη Μακρόν έχει και ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το πρωί της Παρασκευή στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχουν συνάντηση με περίπου 140 Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.

Στόχος, η επαφή της γαλλικής με την ελληνική επιχείρηση, σε ποικίλους τομείς σε όλα τα επίπεδα, ο εντοπισμός των δυσκολιών και των ευκαιριών.
Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον και υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και start ups που θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Ακολουθεί η αναλυτική λίστα των επιχειρηματιών η οποία ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία:

Thierry LAJOIE, πρόεδρος του «Grand Paris Aménagement», εταιρεία σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης
Jacques LE PAPE, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και ΠεριουσίαςThierry BEDOIN, Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France), διεύθυνση της ψηφιακής Μετατροπής.Frιdιric ROSSI, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της BUSINESS FRANCE.
Julien ANGLADE, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του «Groupe Up» και γενικός διευθυντής της Ζώνης Ευρασίας. Το Groupe UP λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση/ αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία.
Adrien AUMONT, συνιδρυτής της εταιρeίας Kisskissbankbank που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ιστότοπους στην Ευρώπη.
Patrick BERGOUGNOU, πρόεδρος της Cirpack η οποία δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.
Jean-Marc BIANCHI, πρόεδρος της Kerneos η οποία είναι εξειδικευμένη στην τεχνολογία αργιλικού ασβεστίου.
Paul-Antoine BRIAT, συνδιευθυντής του Yellow Korner, εκδοτικού οίκου με φωτογραφίες τέχνης
Louis-Roch BURGARD, εκτελεστικός πρόεδρος της Saur που ασχολείται με την παραγωγή, διανομή και καθαρισμό ύδατος.
Thierry CAMPOS, πρόεδρος της HGH Systèmes Infrarouges η οποία αναπτύσσει συστήματα «optroniques» υψηλών προδιαγραφών για εφαρμογές παρακολούθησης σε μεγάλες εκτάσεις.
Nicolas CAPPELAERE, πρόεδρος των εργαστηρίων «Laboratoires Ineldea» ειδικευμένων στα συμπληρώματα διατροφής και στα καλλυντικά.
Viviane CHAINE-RIBEIRO, πρόεδρος της Talentia Software, η οποία ασχολείται με λογισμικά διαχείρισης επιχειρήσεων.
Jean-Louis CHAUSSADE, πρόεδρος της Suez Environnement, που ασχολείται με το περιβάλλον, το νερό και την καθαριότητα.
Emmanuel COMMAULT, Γενικός διευθυντής της Cooperl ο οποίος είναι γεωργικός συνεταιρισμός εκτροφής χοίρων.
Julien COULON, συνιδρυτής της Cedexis η οποία προσφέρει εξαιρετικά τεχνικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της απόδοσης στο Διαδίκτυο, στους ιστότοπους και στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας.
Philippe DELLEUR, αντιπρόεδρος της d’Alstom η οποία ασχολείται με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στον τομέα των σιδηροδρόμων.Nicolas DUFOURCQ, γενικός διευθυντής της Bpifrance, Γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων.
Eric ELKAIM, πρόεδρος της Alertgasoil η οποία ασχολείται με εργαλεία μέτρησης αποθεμάτων καύσιμων
Christophe FONTAINE, γενικός διευθυντής της d’OT-Morpho, που ασχολείται με Βιομετρική και ψηφιακή ταυτότητα.
Carole GARCIA, πρόεδρος της Graine De Pastel εταιρείας για φυσικά προϊόντα, καλλυντικά, αρώματα, ιδέες δώρων.
Jean-Marie LEFEVRE, πρόεδρος της Biocodex, η οποία είναι φαρμακευτικό εργαστήριο.
Muriel LELONG, πρόεδρος της 2PS, συμβουλευτικής εταιρείας εμπειρογνωμόνων στο network.
Guillaume LEROY, πρόεδρος της Sanofi, φαρμακευτικής εταιρείας.
Philippe LOUIS, πρόεδρος της Nex Composites, η οποία ασχολείται με την τεχνογνωσία στην κατασκευή αξεσουάρ από πολυεστέρα και υαλοβάμβακα.
Emmanuel MASSON, γενικός διευθυντής του Groupe Clinea,η οποία έχει την φροντίδα οίκων ευγηρίας και ασχολείται με την κλινική αποκατάσταση, την ψυχιατρική, και οικιακές υπηρεσίες.
Gιrard MESTRALLET, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Engie Eνέργεια, εταιρείας φυσικού αερίου.
Pierre MESTRE, πρόεδρος της Orchestra, βιομηχανίας ενδυμάτων.
Jacques MOUSSAFIR, πρόεδρος της Aria Technologies SA, η οποία ασχολείται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Nicolas NOTEBAERT, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Vinci, κατασκευαστικής εταιρείας, (δρόμοι κ.α.)
Agnθs PAILLARD, πρόεδρος της Aerospace Valley, η οποία αποτελεί ομάδα γαλλικών εταιριών και ερευνητικών κέντρων αεροναυπηγικής.
Patrick POUYANNE, πρόεδρος της Total, πετρελαϊκής εταιρείας.
Agnθs TOMAS, Υπεύθυνος εξαγωγών της de Captels, η οποία ασχολείται με γεφυροπλάστιγγες και συστήματα αξονικής ζύγισης.
Suat TOPSU, πρόεδρος της Oledcomm η οποία ασχολείται με την νέα γενιά ευρυζωνικών δικτύων και την μεταφορα δεδομένων μέσω της φωτεινής ακτονοβολίας.
Joλl UGUET, διευθυντής εξαγωγών της Tecofi, κατασκευαστής ηλεκτρονικών βαλβίδων.
David VAUTHRIN, συνιδρυτής της FINALCAD , η οποία ασχολείται με νέες εφαρμογές για κτίρια και δημόσια έργα.
Pascal VEILLAT, πρόεδρος της Thomson Broadcast.
Gregory VERET, πρόεδρος της XOOLOO , η οποία ασχολείται με καινοτόμες εφαρμογές για παιδιά, για καλύτερες ψηφιακές συνήθειες.
Denis ZERVUDACKI, διευθυντής της DZA consulting, συμβουλευτικής εταιρείας για επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια