Με τσάντα… τριών μέτρων οι Καστοριανοί γουναράδες στην 82η ΔΕΘ - OlaDeka

Με τσάντα… τριών μέτρων οι Καστοριανοί γουναράδες στην 82η ΔΕΘ

Θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνο-κινεζικό Επιμελητήριο-Στους στόχους της παρουσίας τους η προβολή του «2nd Fur Shopping Festival» που θα γίνει το Νοέμβριο στην Καστοριά

Με μια υπερμεγέθη τσάντα αγορών, ύψους… τριών μέτρων, που θα στηθεί στον υπαίθριο χώρο της 82ης ΔΕΘ (9-17/9) επέλεξε να προβάλλει ακόμη περισσότερο το «2nd Fur Shopping Festival» (3-5/11), ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας».

«Αυτή η τσάντα αγορών, αλλά σε κανονικό μέγεθος φυσικά, θα αποτελεί και την σακούλα που θα προμηθευτούν οι εκθέτες του φεστιβάλ, για να τοποθετούν τα πωληθέντα προϊόντα τους» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Κορεντσίδης.

Ο κ. Κορεντσίδης είπε, ότι ήδη στην προαναφερόμενη διοργάνωση του Νοεμβρίου, έχουν δηλώσει συμμετοχή 85 εκθέτες, έναντι των 45 πέρυσι, οι οποίοι καλύπτουν το 100% του εκθεσιακού κέντρου του συνδέσμου, όταν το 2016 καλύπτονταν τα 3.500 τμ.

Επιπλέον, όπως είπε, η διοργάνωση του φεστιβάλ του Νοεμβρίου αποφασίστηκε αρχικά για να καλύπτει το κενό πωλήσεων που παρατηρείται τη συγκεκριμένη περίοδο και ήδη έχουν προγραμματιστεί να αφιχθούν στο αεροδρόμιο της Καστοριάς δύο πτήσεις τσάρτερ από Μόσχα και Κίεβο, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για μία ακόμη από το Καζακστάν.

Το φεστιβάλ, κατά τον κ. Κορεντσίδη «είναι μια γιορτή αγορών και η περσινή διοργάνωση προσέλκυσε περισσότερους από 400 αγοραστές». Πρόσθεσε δε, ότι «η επιτυχία του αποτυπώνεται στις συμφωνίες που έγιναν πέρυσι και που κινητοποίησαν ακόμη περισσότερους εκθέτες να δηλώσουν φέτος το «παρών»».

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνο-κινεζικό Επιμελητήριο στην 82η ΔΕΘ

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνο-κινεζικό Επιμελητήριο, με σκοπό τη βελτίωση και ανάπτυξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, ειδικότερα στον τομέα της γούνας, θα υπογράψει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα υπογραφεί στις 15/9, σε εκδήλωση που θα γίνει από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα στο stunt του Ελληνο-κινεζικού Επιμελητηρίου και με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου και από τις δύο χώρες.

«Είναι πολύ δύσκολο να εισέλθει μια ευρωπαϊκή χώρα στην αγορά της Κίνας λόγω γραφειοκρατίας, αλλά και φορολογικών ζητημάτων» τόνισε ο κ. Κορεντσίδης, προσθέτοντας: «Με την παρουσία μας στην ΔΕΘ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με την ΔΕΘ-Helexpo, θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε, σε συνεργασία όμως με τους ομολόγους μας Κινέζους».

Αναφέροντας ότι η Κίνα παράγει το 95% των γούνινων προϊόντων, τόνισε: «Εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να ενισχύσουμε την εξαγωγή πρώτων υλών στην μακρινή Κίνα, αλλά και να προτάξουμε την ειδοποιό διαφορά των Ελλήνων γουναράδων, που έγκεινται στην άριστη ποιότητα και την απαράμιλλη τέχνη».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι Έλληνες γουναράδες, παρακολουθώντας την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, έχουν ήδη κάνει «προσαρμογές στα προϊόντα τους, προκειμένου να είναι πιο ευκολοφόρετα, αλλά και προσιτά σε επίπεδο τιμών, για τους καταναλωτές».

Σε χαμηλές «πτήσεις» ακόμη, οι συμφωνίες που κλείνονται

Προβληματισμένος μεν, αλλά σε εγρήγορση, ο κ. Κορεντσίδης τόνισε ότι οι πωλήσεις που γίνονται και οι συμφωνίες που κλείνονται «είναι μέτριες» ακόμη και υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να «πέσει χρήμα στον κλάδο, αλλά και να εφαρμοστεί ειδικό φορολογικό πλαίσιο, ώστε ο τομέας να ενεργοποιηθεί, πριν σβήσει».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο του κλάδου της γούνας, συνολικού προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ που αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων (10,6 εκατ. ευρώ), την ίδρυση ερευνητικού κέντρου εκτροφής γουνοφόρων ζώων (4 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου και ενέργειας (6,2 εκατ. ευρώ).

Το συγκεκριμένο σχέδιο καταρτίστηκε από 11 φορείς της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ άλλων, την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, τα πρωτοβάθμια όργανά της, τα Επιμελητήρια και τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Καστοριάς και Κοζάνης και έχει λάβει το «πράσινο φως» από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική ενίσχυση των γουνοποιητικών επιχειρήσεων και την κατάρτιση των εργαζομένων.

Η πρώτη δράση του σχεδίου, ύψους 1,529 εκατ. ευρώ, αφορά την παροχή συμβουλευτικής σε 150 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και 50 επιχειρήσεων του Δήμου Βοίου, την επαγγελματική κατάρτιση 500 ατόμων (300 αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων και 200 ανέργων) και την πιστοποίηση άλλων τόσων ισάριθμων.

Ιστορική αναδρομή στον κλάδο της γούνας

Τεχνογνωσία, ποιότητα και εξειδικευμένο προσωπικό, είναι στοιχεία που καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία «μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην ΕΕ» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορεντσίδης, προσθέτοντας ότι η γουνοποιία είναι από τους ελάχιστους κλάδους εργασίας που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, με το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος να γίνεται με το χέρι.

Στο ζενίθ τους οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα έτη 2012 και 2013 στα 310 εκατ. ευρώ και το 2015 διαμορφώθηκαν στα 223 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου όμως του ποσού, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που αφορά σε πρώτες ύλες από γουνοδέρματα. Το 2015 οι καθαρές εξαγωγές του παραγωγικού και μεταποιητικού τομέα της γουνοποιίας είναι μειωμένες στα 188 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «η πτώση 80% στις πωλήσεις ων γουνοποιητικών ειδών, είναι απόρροια της επιδείνωσης των δεικτών της ρωσικής οικονομίας και του εμπάργκο που έχει επιβληθεί».

Συνεχίζεται η επένδυση στην ενίσχυση του brand name της ελληνικής γούνας

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο, οι Έλληνες γουνοποιοί συνεχίζουν να επενδύουν για την ενίσχυση του brand name της ελληνικής γούνας και το όραμα είναι η εξέλιξη και μετάβαση του κλάδου, που επιτυγχάνεται κάθε χρόνο και περισσότερο, από την τέχνη στην επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες γουναράδες τονίζουν, ότι για την θετική έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλονται θα πρέπει το κράτος να εξετάσει σοβαρά την επαναφορά των φορολογικών, ασφαλιστικών και οικονομικών προνομίων της βιοτεχνικής ζώνης της γούνας, αλλά και να ενσωματώσει το προϊόν της γούνας στην εθνική προβολή της χώρας για τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν και την ανάγκη, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να ενισχυθεί το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με την περαιτέρω άμβλυνση γραφειοκρατικών προβλημάτων. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα, ώστε να ενισχυθούν τα γουνοποιητικά προϊόντα και να ενταχθούν σε ειδικό δασμολογικό καθεστώς μεταξύ των δύο κρατών, ενώ είναι ανάγκη να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που θα επιτρέψει την ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών σχημάτων μεταξύ ελληνικών και ρωσικών γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

Τονίζεται, ότι το 60% των επιχειρήσεων σε Καστοριά και Σιάτιστα είναι γουνοποιητικές επιχειρήσεις (3.000 περίπου) και το προσωπικό που απασχολείται άμεσα και έμμεσα σε αυτές υπολογίζεται σε άνω των 10.000 ατόμων, ήτοι το 50% του πληθυσμού νομού Καστοριάς και του Δήμου Βοίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria