ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Ο ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - OlaDeka

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Ο ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Τι του απαντά ο Θ.Καρυπίδης

Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Βαγγέλη Σημανδράκου στο δίκτυο1:

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα μελέτης βιωσιμότητας για το θέμα του Φ.Α στην Δ. Μακεδονία και ειδικότερα σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό, αυτό όλο όμως θα πρέπει να το δείξει η μελέτη βιωσιμότητας τα αποτελέσματα της οποίας κανείς ακόμη δεν γνωρίζει. Μιλάμε για κόστη και δεν ξέρουμε νούμερα να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτά που λέμε, οι επενδυτές είναι ιδιώτες, θα επενδύσουν για να έχουν κέρδος, η υποδομή για να πάρουμε φυσικό αέριο.Να είμαστε προσγειωμένοι και να μην λέμε ότι από του χρόνου θα έχουμε Φ.Α»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας απάντησε στον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Βαγγέλη Σημανδράκο ερωτώμενος σήμερα κατά τη διάρκεια του διοικητικού απολογισμού της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας από την ΣΕΝΤΡΑ:

«Η έλευση του αγωγού TAP από την περιοχή είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, πρωτίστως να γίνει ένας αγωγός συνεργασίας, φιλίας και γνώσης μεταξύ των λαών, αλλά θα πρέπει σε αυτό το πολύτιμο αγαθό να έχουν πρόσβαση όλοι, πόσο δε μάλλον η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι μια περιφέρεια με ενεργειακή φτώχεια, και περισσότερο πλήττονται περιοχές όπως και αυτή της Καστοριάς. Καταφέραμε να αλλάξουμε τη διακρατική συμφωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν σου δίνουν τη δυνατότητα σαν Δυτική Μακεδονία να έχεις δύο εξόδους, σημαίνει ότι έχεις κάνει μια καλή τεκμηρίωση και για την βιωσιμότητα αυτού του αγαθού στην περιοχή σου. Έχει, όμως, και γεωπολιτική αξία, διότι τα θέματα πρωτίστως προσεγγίζονται γεωπολιτικά, άρα οτιδήποτε μετά από αυτό θεωρώ πως είναι άκαιρο» και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε κάνει μια πρώτη προσέγγιση, μια οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος, που δείχνει ότι μπορεί να είναι άνετα βιώσιμο δια γυμνού οφθαλμού στην πόλη της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Επιπρόσθετα μελετήσαμε και την περιοχή των Γρεβενών. Σας διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά είναι βιώσιμα».

Αναφορικά με την μελέτη της ΔΕΔΑ ο κ. Καρυπίδης δήλωσε: «σε όσους το αμφισβητούν, θα τους λυπήσω και θα τους στεναχωρήσω, διότι ήδη υπάρχει επιστολή και διαβεβαίωση από την ΔΕΔΑ ότι το εγχείρημα είναι καθόλα βιώσιμο. Τα αμέσως επόμενα βήματα είναι να υπάρξει μια διαβεβαίωση από εμάς ότι μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας θα χρηματοδοτήσουμε τα δίκτυα πέρα από τον δανεισμό που κάνει η ΔΕΔΑ για να υλοποιήσει αυτό το έργο» και συμπλήρωσε: «με την αναμόρφωση του προγράμματος είχαμε πει πως θα προϋπολογίσουμε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε κανένας πολίτης να μην επιβαρυνθεί. Η μελέτη έδειξε τελικά ότι για να έχουμε δίκτυα στην πόλη της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, στους Μανιάκους και στα Γρεβενά, το ποσό που πρέπει να διαθέσουμε είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Όταν προϋπολογίζεται επακριβώς και το ποσό από την ΔΕΔΑ και αυτό που χρειάζεται να βάλει η περιφέρεια, είναι βιώσιμο ή δεν είναι το εγχείρημα; Αυτά για να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή. Τέτοια μεγάλα εγχειρήματα θέλουν σύνεση, συνεννόηση και ενότητα, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria