Η μη λήψη μέτρων οδηγεί στην επιδείνωση του προβλήματος. Οι αγροτικές περιοχές καταστρέφονται και τα αγριογούρουνα πλέον μπήκαν στον αστικό ιστό…
Έξι χρόνια… φαγούρα από την Πολιτεία για τα αγριογούρουνα έχουν φέρει σε απόγνωση μετά τους αγρότες και τους κατοίκους των ημιορεινών αστικών περιοχών της Θεσσαλονίκης πλέον.
Από τους καλλιεργητές στις λίμνες Κορώνειας και Βόλβης, που έμαθαν πλέον να ζουν με το πρόβλημα, φτάσαμε λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης, να έχουν γεμίσει ακόμη και περιοχές όπως το Πανόραμα, ο Χορτιάτης, το Ρετζίκι, το Φίλυρο, η περιφερειακή οδός ακόμη και τα σπίτια στο ορεινό άκρο της Πυλαίας και της Άνω Τούμπας, με τα συμπαθή, πλην όμως απειλητικά τετράποδα, ο πολλαπλασιασμός των οποίων συνεχίζεται αμείωτος, καθώς κανείς δε λαμβάνει μέτρα.
Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας επικρατεί αναβρασμός και κινητοποίηση για το πρόβλημα με τον ανεξέλεγκτο αριθμό αγριογούρουνων. Ήδη από το 2011 το πρόβλημα άρχισε να απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, καθώς με το κλείσιμο μονάδων εκτροφής ημίαιμων αγριογούρουνων μόλις σταμάτησε η επιχορήγησή τους, τα ζώα ελευθερώθηκαν και πολλαπλασιάζονται πλέον ανεξέλεγκτα, ενώ δεν θηρεύονται. Έτσι, γεννιούνται πολλά περισσότερα ημίαιμα, τα οποία αρχικώς αναζήτησαν τροφή στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά – Βόλβης (για τη Θεσσαλονίκη) και ακολούθως στο Σέιχ Σου, από όπου «εφορμούν» πλέον και στις γειτονικές αστικές περιοχές.
Πέρα από τις καταστροφές στις καλλιέργειες, αλλά και σε οικόσιτα ζώα, τα αγριογούρουνα προκαλούν δικαιολογημένο φόβο στους κατοίκους, καθώς κυκλοφορούν ακόμη και σε αυλές σπιτιών και στους δρόμους, ενώ ορισμένα από αυτά φτάνουν σε βάρος τα 100 κιλά και ένα ενδεχόμενο τροχαίο μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο και για τους επιβάτες οχημάτων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχει τοποθετηθεί και σχετική οδοσήμανση στην περιφερειακή οδό, στο ύψος του τούνελ των Κωνσταντινουπολίτικων και σε άλλα σημεία από τις δασικές υπηρεσίες, που προειδοποιούν τους διερχόμενους για τη διέλευση αγριογούρουνων…
Παρά το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια, όταν πλέον το πρόβλημα άρχισε να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, δήμοι, περιφέρειες, βουλευτές και αρμόδιοι φορείς ενημερώνουν για το θέμα την κυβέρνηση, καλώντας τη να λάβει μέτρα, η αντίδραση όμως είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να επιδεινώνεται η κατάσταση.
«Ο αριθμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί δραματικά στη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε πλέον για χιλιάδες ζώα, που προκαλούν σημαντικές καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ δεν υπάρχει και τρόπος να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Πλέον κινητοποιείται πολύς κόσμος επειδή από τη χρόνια ολιγωρία έφτασαν τα αγριογούρουνα στις αυλές σπιτιών αστικών περιοχών. Όμως το πρόβλημα έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και παρά τις διαρκείς οχλήσεις μας οι αρμόδιοι κώφευσαν», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπά το πρόβλημα όντως ξεκίνησε από το κλείσιμο των μονάδων βιολογικής εκτροφής, μετά τη διακοπή της επιδότησής τους και εξαπλώθηκε με την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και ανάμιξη – διασταύρωση των αγριόχοιρων με οικόσιτα γουρούνια, που αντί πλέον να γεννούν δύο με τέσσερα μικρά, γεννούν –ως υβρίδια- μέχρι και δέκα κι έτσι πολλαπλασιάζονται με… τρελούς ρυθμούς. Το κυνήγι των αγριογούρουνων που κατέβηκαν από τα βουνά στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης για να αναζητήσουν τροφή στις καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, τριφυλλιού, ηλιόσπορου και οπωροκηπευτικών, τις οποίες έχουν ισοπεδώσει, δημιουργώντας τεράστιες σε έκταση «νεκρές ζώνες», όπως και τη στάγδην άρδευση (που ήταν μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην κατεύθυνση της προστασίας της Κορώνειας από την υπεράντληση), απαγορεύεται στην προστατευόμενη περιοχή και δεν υπάρχει και φυσικός εχθρός. Επίσης, οι φυσικοί τους διάδρομοι έχουν κλείσει λόγω της κατασκευής της Εγνατίας Οδού κι έτσι αντί να μετακινούνται από ορεινό όγκο σε ορεινό όγκο και να περνούν από το Χολομώντα στο Βερτίσκο, αναγκάζονται να κατεβαίνουν στον κάμπο ή στο Σέιχ Σου, όπου ο αριθμός τους είναι πλέον τεράστιος.
«Ο υβριδισμός είναι ο κύριος παράγοντας της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων, όπως και οι συνθήκες που τα οδήγησαν μέχρι τις αστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η μόνη δραστική λύση είναι να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση το κυνήγι τους στις περιοχές με αυξημένο πληθυσμό, όπου απαγορεύεται. Ανάλογα παραδείγματα σε αντίστοιχες καταστάσεις έχουμε με άλλα ζώα που προκαλούσαν καταστροφές σε περιοχές της χώρας. Θυμίζω τι έγινε με τα αγριοκούνελα στη Λήμνο. Η ελεγχόμενη συντονισμένη θήρευση είναι μια λύση, την οποία όμως παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, παρά τις συνεχείς συσκέψεις, παρά τις επιστολές και τις ενέργειες που έχουν γίνει, όχι μόνο από τις Περιφέρειες, αλλά κι από τους Δήμους και τους αγροτικούς φορείς, δεν έχει ακόμη υιοθετήσει η κυβέρνηση κι έτσι το πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται», εξήγησε ο κ. Παπάς.
Την ίδια ακριβώς θέση εξέφρασαν και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, και οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, των διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης, των δασαρχείων και της θηροφυλακής, ενώ η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης έχει προτείνει την άρση απαγόρευσης κυνηγιού στις αποδεδειγμένα πληγείσες περιοχές, αλλά και παράλληλα την περίφραξη των οικόσιτων γουρουνιών.
Μόλις τις προηγούμενες μέρες η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έστειλε νέα επιστολή στην κυβέρνηση για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Τα μέτρα που προτείνει η ΕΝΠΕ είναι:
1. Διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου και αύξηση της δυνατότητας κάρπωσης του αγριόχοιρου.
2. Αυστηροποίηση του καθεστώτος εκτροφής των χοίρων ελευθέρας βοσκής.
3. Έρευνα και πιλοτική εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου ανάπτυξης του πληθυσμού του αγριόχοιρου.
4. Αποζημίωση όλων των παραγωγών για τις ζημιές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειές τους, καθώς δε θεωρείται «ζημιογόνο αίτιο» ο αγριόχοιρος στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
«Όσο περνάει ο χρόνος και δε λαμβάνονται τα ριζικά μέτρα αντιμετώπισης, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται. Αν για ορισμένους η ελεγχόμενη θήρευση, την οποία προτείνουν ως λύση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δεν είναι επιθυμητή θα πρέπει να προτείνουν κάτι άλλο. Πάντως λύση δεν είναι να συνεχίσουν να μένουν με σταυρωμένα χέρια και να αφήνουν το φαινόμενο να εξελίσσεται. Σήμερα έχουμε καταστροφές, αύριο μπορεί να έχουμε ανθρώπινα θύματα», τόνισε ο κ. Παπάς.