Ευχαριστήρια επιστολή του Διευθυντή του MOGMAT Καθηγητή Ευάγγελου Σίσκου για την χρηματοδότηση του μεταπτυχιακού

mogmatfouit

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδεχτήκαμε την  τελική απόφαση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου   (TAP-AG,  Trans Adriatic Pipeline )  με έγγραφη επιστολή

του  διευθυντή Εμπορικών και Εξωτερικών Σχέσεωνκ. Ulrike Andres στον Περιφερειάρχη  Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη Θεόδωρο, όπου αναφέρεται  η  χρηματοδότηση μέρους των διδάκτρων των μεταπτυχιακών φοιτητών μας του Ελληνο-αζέρικου Διιδρυματικού-Διατμηματικού Προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) M.Sc. MOGMAT «Διαχείριση  και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου,Petroleum oil and  gas management and transportation», του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αποτελεί το πρώτο και  μοναδικό στην Ελλάδα.

Προβλέποντας τις μεγάλες δυνατότητες και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για την επαγγελματική αποκατάσταση πολλών νέων πτυχιούχων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας μας στην νέα επαγγελματική εξειδίκευση  του δημιουργείται στον χώρο του πετρελαίου και φυσικού αερίου από το φθινόπωρο του 2013, πρότεινα στον συμφοιτητή μου από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Κιέβου και σημερινό Κοσμήτορα της Σχολής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του   Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Αζερμπαϊτζάν (UNEC, πόλη Μπακού),  Δρ. Mansur Barhurdarov και στον Καθ. Nazim  Hajiyev με την ευγενική συμβολή του Καθ. Alexander Rogach  καθηγητή του Εθνικού Πανεπιστήμιου Κιέβου  την δημιουργία του κοινού μεταπτυχιακού σε σχέση με το φυσικό αέριο  λαμβάνοντας υπόψη την διέλευση του αγωγού  ΤΑΡ από την Δυτική Μακεδονία.

Στην συνέχεια μετέφερα την  πρόταση μου  στον συμφοιτητή μου και σημερινό Πρύτανη του UNEC Kαθηγητή Adalat Muradov για  την   συνδιοργάνωση του κοινού διεθνούς διιδρυματικού -Διατμηματικού μεταπτυχιακού  M.Sc. MOGMAT  και ακολούθησε η διοργάνωση του.

Συγκεκριμένα το ΠΜΣ M.Sc. MOGMAT ιδρύθηκε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν  βάσει του  διμερούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο ΑΕΙ που υπογράφηκε στις 19  Δεκεμβρίου 2014, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης μου στο Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν (UNEC) στο Μπακού μετά από πρόσκληση του Πρύτανη. Στην επίσημη επίσκεψη συμμετείχε και ο συνάδελφος μου Καθηγητής Κωνσταντίνος  Τσανακτσίδης .

Η διμερής αυτή συμφωνία αναδεικνύει την επισημότητα και αναγνωρισιμότητα του ΠΜΣ-MOGMAT στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν καθώς προβλέπει ότι οι τίτλοι σπουδών χορηγούνται με τη συνυπογραφή των δύο Πρυτάνεων από τα δύο ΑΕΙ (ΤΕΙ ΔΜ και το UNEC ).

Στην συνέχεια  εκδόθηκε  σχετικό ΦΕΚ ίδρυσης   Νο 1171τ.β. στις 18 Ιουνίου 2015 και το ΠΜΣ M.Sc. MOGMAT θεωρείται ότι είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα. Το ΠΜΣ–MOGMAT απολαμβάνει της θετικής υποστήριξης για την ίδρυση και λειτουργία του των Υπουργείων Παιδείας, βουλευτών και άλλων υψηλών αξιωματούχων της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν.

Το ΠΜΣ M.Sc. MOGMAT δημιουργήθηκε με σκοπό την εκπαίδευση  υψηλά εξειδικευμένων στελεχών,  οι οποίοι  θα καλύψουν τις επιστημονικές και πρακτικές ανάγκες τις ανάγκες της ελληνικής  και της διεθνούς αγοράς σε θέματα διαχείρισης  και  μεταφοράς του φυσικού αερίου και πετρελαίου, την στήριξη του ΤΑΡ-AG  αλλά και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης ένας από τους στόχους του μεταπτυχιακού μας είναι να εξειδικεύσει στελέχη σε θέματα διαχείρισης έργων και λειτουργικής αξιοπιστίας σχετικά με τους αγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου και εγκαταστάσεων αποθήκευσής τους.

Την απόφαση ίδρυσης ανακοίνωσα  περίπου πριν τρία χρόνια  στις 11 Δεκεμβρίου του 2014 στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στον  Περιφερειάρχη  κ. Καρυπίδη με την συμπαράσταση του Περιφερειακού Σύμβουλου Καστοριάς κ. Παναγιώτη Κώττα.  Τότε αποφασίστηκε και το αίτημα χρηματοδότησης  των φοιτητών μας από την πλευρά του TAP  με την προϋπόθεση το  ΠΜΣ M.Sc. MOGMAT να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.  Έτσι και έγινε. Η δέσμευση αυτή τηρήθηκε και από τις δύο πλευρές.

Ο Περιφερειάρχης Δ.Μ. τηρώντας απέναντι μου  την δέσμευση του για χρηματοδότηση του M.Sc. MOGMAT έκανε όλες τις προσπάθειες και τις επαφές ώστε σήμερα ο ΤΑP  να αποδεχτεί το  αίτημα μας και να χρηματοδοτήσει τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φοιτητών μας.

Σήμερα οι προσπάθειες  του κ. Καρυπίδη, των δημάρχων της Π.Ε. Καστοριάς καθώς και άλλων πολιτικών προσώπων για την κατασκευή τερματικών σταθμών του αγωγού ΤΑΡ και την προμήθεια φυσικού αερίου στα νοικοκυριά των  Δήμων της θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους απόφοιτους επιστήμονες που εκπαιδεύει το μεταπτυχιακό μας M.Sc. MOGMAT.   Το ίδιο θα δημιουργηθεί και σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα στην Βόρεια Ελλάδα που θα διασχίσει ο ΤΑΡ.

Πιστεύω  επίσης  αξιοποιώντας αυτήν την δυνατότητα  η  ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου τηλεθέρμανσης  με την χρήση φυσικού αερίου στην Καστοριά με ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιωτικές επενδύσεις  θα δώσει σημαντική ανάσα στα έξοδα των πολιτών για την  θέρμανση  τους, μειώνοντας τα κατά πέντε φορές .

Η διοίκηση του M.Sc. MOGMAT από την αρχή της λειτουργίας του ΠΜΣ πριν 3 χρόνια  διέβλεψε την χρησιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου  για την χώρα μας και την Δυτική  Μακεδονία και ενθάρρυνε τους νέους επιστήμονες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Ήδη σήμερα αρκετοί απόφοιτοι φοιτητές μας έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά στις συνεργαζόμενες εταιρείες του ΤΑΡ όπως ο Όμιλος J&P ΑΒΑΞ, ΕΛΠΕ-ΕΚΟ κλπ.

Οι νέοι επιστήμονες που θέλουν να αποκτήσουν πρόσθετα εφόδια στην αναπτυσσομένη αγορά της ενεργείας του πετρελαίου και φυσικού αερίου  θα έχουν ακόμα ένα κίνητρο με την επιδότηση μέρους των διδάκτρων τους από την κοινοπραξία του TAP –AG.

(Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του M.ScMOGMAT https://mogmat.teiwm.gr/index.php?lang=el για την  παρακολούθηση του μεταπτυχιακού για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018.)

             H ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΜΣ MOGMAT θέλει να ευχαριστήσει:

  • Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη.
  • Την εταιρεία Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP-AG και ιδιαιτέρως τον Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας ΤΑΡ-AG κ. Γκοσλιόπουλο Μιχάλη για την συνεχή ενημέρωση και  υποστήριξη του, καθώς και τον Διευθυντή Εμπορικών και Εξωτερικών Σχέσεων κ. Ulrike Andres.
  • Τους Δημάρχους της Καστοριάς κ Ανέστη Αγγελή, του Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και του Νεστορίου Πασχάλη Γκέτσιο και τα Δημοτικά Συμβούλια τους.
  • Τον Περιφερειακό Σύμβουλο Καστοριάς κ. Παναγιώτη Κώττα.
  • Το Ίδρυμα Μποδοσάκη
  • Τους Αζέρους εταίρους και συναδέρφους μας από το Azerbaijan State University of Economics (UNEC) για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη τους.
  • Τα μέλη της ελληνο-αζέρικης επιτροπής διοίκησης του Διιδρυματικού-Διατμηματικού Προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) «Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου (M.Sc. MOGMAT) για την άριστη συνεργασία.
  • Την αρχική ομάδα δημιουργίας του ΠΜΣ MOGMAT – τους συναδέλφους μου   Αν. Διευθυντή του ΠΜΣ Καθηγητή Κωνσταντίνο Τσανακτσίδη, τον κ. Λάζαρο Μαρκόπουλο μέλος ΕΤΠ του ΤΕΙ ΔΜ, την κ. Κωνσταντίνα Δαρβίδου υπεύθυνη των ΠΜΣ και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Λεωνίδα Πουλιόπουλο.

 

Με τιμή

Δρ & D.Sc. Econ. Ευάγγελος Σίσκος, Καθηγητής

Διευθυντής & Πρόεδρος της Ελληνο-αζέρικης

επιτροπής του M.Sc.MOGMAT

Αναπληρωτής Προέδρου ΤΕΙ ΔΜ

Διεθνών Σχέσεων και Μεταπτυχιακών Σπουδών

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria