Πυρετωδώς εργάζονται στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις φετινές βάσεις και αν ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, και όχι στις αρχές της ερχόμενης όπως αρχικά έκαναν λόγω οι πληροφορίες.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Αυγής δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί ακόμη και αύριο Πέμπτη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει γνωστό ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 28 Αυγούστου. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπολογιστεί σε ποσοστό 90% των υποψηφίων.
Στόχος είναι, αναφέρει η Αυγή, μετά την έγκαιρη ανακοίνωση των βάσεων να ακολουθήσει η άμεση ηλεκτρονική εγγραφή των νέων φοιτητών για να πάρει σειρά η διαδικασία των μετεγγραφών ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για όσους δικαιούνται μετεγγραφής.
Πέρσι υποβλήθηκαν 3.598 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 2.089 δηλ. ποσοστό 58%.
Ο ρόλος των μαθηματικών
Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό αναμένεται ότι θα παίξουν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης όπου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, το 83,45% των υποψηφίων στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε κάτω από τη βάση.
Με το «20» να είναι ο βαθμός μόλις 35 υποψηφίων επί συνόλου 20.425, οι εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότερες σχολές στο 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο θα σημειώσουν σημαντική πτώση. Κάτι παραπάνω από αισθητή θα είναι η πτώση στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, σημειώνουν οι ίδιοι, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκτιμάται ότι οι μεγαλύτερες αντοχές θα επιδείξουν οι αρχιτεκτονικές σχολές.
Η αναμενόμενη πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν οφείλεται μόνο στις πολύ κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και σε εκείνες που πέτυχαν οι υποψήφιοι στο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας όπου μόνο το 11,6% περιλαμβάνεται στη βαθμολογική κλίμακα 12-20.
Στις υπόλοιπες σχολές αναμένονται οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο – με την εξαίρεση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και ειδικά των Παιδαγωγικών Σχολών, όπου η άνοδος αναμένεται να είναι θεαματική. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου για παράδειγμα (ανθρωπιστικές σπουδές) κινήθηκαν στα περυσινά επίπεδα, επομένως το ύψος των βάσεων θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται στις πιο περιζήτητες από αυτές τις σχολές να σημειωθεί ακόμη και άνοδος.
Οι ίδιες μικρές αυξομειώσεις αναμένονται και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές κλπ) όπου – υπενθυμίζεται – έχει μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.