Πτώση χωρίς τέλος για τα ακίνητα - OlaDeka

Πτώση χωρίς τέλος για τα ακίνητα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η πτώση στα ακίνητα, συμπληρώνοντας τουλάχιστον μίαεπταετία υφεσιακής πορείας κατά την οποία τα σπίτια έχασαν περίπου το μισό της τους αξίας τους.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι τιμές αγοράς των διαμερισμάτων σημείωσαν και νέα πτώση, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για βελτίωση της εικόνας μέχρι το τέλος τους έτους.

Η εικόνα της κτηματαγοράς όμως αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από το φθινόπωρο, όταν ξεκινήσει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, που θα προκαλέσει ένα νέο σοκ στην αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι οι εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών μιλούν για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών που θα κυμανθεί στο 10% περίπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 η μείωση των τιμών διαμορφώθηκε στο 1,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο τρίμηνο του 2016, καθώς οι τιμές στα «νέα» διαμερίσματα, ηλικίας έως 5 ετών, υποχώρησαν κατά 1% και στα «παλαιά» διαμερίσματα, ηλικίας άνω των 5 ετών, υποχώρησαν κατά 1,3%.

Από την ανάλυση των στοιχείων, προέκυψε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,2% στην Αθήνα, 1,3% στη Θεσσαλονίκη, 1,7% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,6% στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των διαμερισμάτων ήταν 1,6% στην Αθήνα, 2,1% στη Θεσσαλονίκη, 2,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ για το σύνολο του 2016 η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2015 ήταν 1,8%, 3,5%, 2,3% και 3,0% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 1,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2017 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 1,7%, ενώ για το σύνολο του 2016 η αντίστοιχη μείωση διαμορφώθηκε στο 2,4%.

Να σημειωθεί ότι η συνολική μέση πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017 αγγίζει το 42%, ενώ στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αγγίζει το 44,1% και στη Θεσσαλονίκη το 46,3%.

Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 κατοικίες βρίσκονται στα αζήτητα με ελάχιστο έως ανύπαρκτο το αγοραστικό ενδιαφέρον, γεγονός που σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, επιβαρύνεται από την δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria