Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ήγγικεν η ώρα λόγω Brexit;

Αρχική » Ελλάδα » Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ήγγικεν η ώρα λόγω Brexit;

– Μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελεί το Brexit! – Εκτενές ρεπορτάζ της Die Welt αναφέρει το πώς η Ελλάδα μπορεί να απαιτήσει τον επαναπατρισμό των γλυπτών με αντάλλαγμα την υπογραφή της για το Brexit – Γεμάτο… δηλητήριο το άρθρο! Κατηγορεί τους Άγγλους πως “αγνόησαν τους καλούς βρετανικούς τρόπους” – “Ήρθε η ώρα να ξαναφέρουν τον καλλιτεχνικό θησαυρό πίσω την Αθήνα” σημειώνει ακόμη – Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ που κάνει και την απαραίτητη ιστορική αναδρομή για την κλοπή των γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν

«Eπί δεκαετίες η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των «Ελγίνεια Μαρμάρων» από το Βρετανικό Μουσείο και το Brexit θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την ατελείωτη ιστορία» γράφει η «Welt», για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που επί σειρά δεκαετιών βρίσκονται υπό… αιχμαλωσία στην Μεγάλη Βρετανία!

elgineia3-768x546

Τώρα είναι η ευκαιρία!

Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει το ιστορικό της αποκόλλησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα το 1816, την πώλησή τους στο Βρετανικό Μουσείο και τη σχεδόν άμεση έγερση του αιτήματος της επιστροφής των κλοπιμαίων εκ μέρους των άρτι απελευθερωθέντων από τους Οθωμανούς Ελλήνων. Η «Welt» αναφέρεται, επίσης, στην επίμονη άρνηση των βρετανικών κυβερνήσεων, οι οποίες «αγνόησαν ακόμα και τους καλούς βρετανικούς τρόπους», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, νυν υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας και υπέρμαχος του Brexit, ο οποίος είχε αρνηθεί, επίσης, την επιστροφή τους στην Αθήνα μετά τη σχετική καμπάνια του Τζορτζ Κλούνεϊ, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει πάλι το θέμα, αφού θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι «οι Έλληνες θεωρούν πως με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ήρθε και η ώρα να ξαναφέρουν τον καλλιτεχνικό θησαυρό πίσω την Αθήνα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

elgineia4-768x549

«Οι Βρετανοί χρειάζονται για όλα όσα θέλουν να επιτύχουν τη συγκατάθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου», λέει ο Αλέξης Μανθεάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. «Οι πιθανότητες της επιστροφής τους δεν είναι αμελητέες. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους μπορεί μεν η Μ. Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά μία οικονομική συμφωνία μπορεί να γίνει μόνο με αυτούς, διότι θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια. Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ως αντάλλαγμα είναι ένα θέμα, το οποίο δεν θέτει μόνο ο Αλέξης Μανθεάκης, αφού και Έλληνες κοινοβουλευτικοί έχουν ήδη εκφραστεί παρομοίως» παρατηρεί η Welt.

H γερμανική εφημερίδα τονίζει, ακόμη, ότι «το επιχείρημα της Βρετανίας ήταν μέχρι τώρα το «σμογκ» της Αθήνας, αλλά μετά την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα έχει καταπέσει. Για τη νομιμότητα της μεταφοράς των Μαρμάρων δεν υπάρχει εν τούτοις αμφιβολία κατά τους Βρετανούς. Ο λόρδος Έλγιν είχε πράγματι την γραπτή άδεια των Τούρκων να πάρει έργα τέχνης από την Ακρόπολη. Γινόταν, όμως, λόγος για «μερικές πέτρες», επομένως κατά την ελληνική ανάγνωση δεν μπορούσαν να εννοούνται πέτρες βάρους 220 τόνων…».

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια