«Βόμβα» Δ. Παπαγγελόπουλου: «Ο Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ τα έριξαν όλα στον Ακη για τις μίζες ενώ ήταν συνέταιροι»!

Βαρίες κατηγορίες απηύθυνε κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των μελών του ΚΥΣΕΑ που υπέγραφαν τα σκανδαλώδη εξοπλιστικά προγράμματα της οκταετίας 1996-2004, αλλά και των ειδικών εισαγγελέων για την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου.

«Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή! Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα, κατακλυσμός. Το δυστύχημα είναι, ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μην βλέπει, αλλά και για μην ακούει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έφταιγαν μόνο ο Τσοχατζόπουλος και ο Σμπώκος και επέρριψε ευθέως ευθύνες στο τότε ΚΥΣΕΑ και στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Να θυμήσουμε ότι πολλά από αυτά τα είχαν υπογράψει οι Θ.Πάγκαλος ως υπουργός Εξωτερικών και ο Ε.Βενιζέλος ως υπουργός Ανάπτυξης: «Όταν η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντήλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της, προσπάθησε -και προς στιγμήν το πέτυχε- να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας, όχι μόνο ελεγχόμενης, αλλά και δήθεν κάθαρσης. Σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σα να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, υπουργικό συμβούλιο» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι το πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, όπως ήταν αναμενόμενο, προσπάθησε να αυτοπροστατευθεί

Βαρίες κατηγορίες απηύθυνε κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των μελών του ΚΥΣΕΑ που υπέγραφαν τα σκανδαλώδη εξοπλιστικά προγράμματα της οκταετίας 1996-2004, αλλά και των ειδικών εισαγγελέων για την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου. «Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή! Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα, κατακλυσμός. Το δυστύχημα είναι, ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μην βλέπει, αλλά και για μην ακούει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έφταιγαν μόνο ο Τσοχατζόπουλος και ο Σμπώκος και επέρριψε ευθέως ευθύνες στο τότε ΚΥΣΕΑ και στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Να θυμήσουμε ότι πολλά από αυτά τα είχαν υπογράψει οι Θ.Πάγκαλος ως υπουργός Εξωτερικών και ο Ε.Βενιζέλος ως υπουργός Ανάπτυξης: «Όταν η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντήλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της, προσπάθησε -και προς στιγμήν το πέτυχε- να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας, όχι μόνο ελεγχόμενης, αλλά και δήθεν κάθαρσης. Σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σα να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, υπουργικό συμβούλιο» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι το πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, όπως ήταν αναμενόμενο, προσπάθησε να αυτοπροστατευθεί

«Και οι αρμόδιοι εισαγγελείς; Εγώ, ως συνταξιούχος εισαγγελέας, θα μεροληπτήσω υπέρ του. Δεν θα σκεφτώ καν ότι είχαν πολιτικές, επιχειρηματικές εξαρτήσεις ή άλλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά θα υιοθετήσω τις πιο ανώδυνες γι΄ αυτούς εκδοχές. Θα σκεφτώ, είτε ότι ήταν ανεπαρκείς, είτε ότι υπέκυψαν σε πιέσεις των ανωτέρων τους, γιατί ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κάποια χρόνια, τα προηγούμενα χρόνια, όποιος δεν συμμορφώνεται στις υποδείξεις να ταλαιπωρείται από δυσβάσταχτη χρέωση δικογραφιών και από κακές κρίσεις των επιθεωρητών» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Πιστέψτε με, τα έχω υποστεί και εγώ αυτά και όλοι οι συνάδελφοί μου καταλαβαίνουν τι εννοώ».

Αναφερόμενος στις έξι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και οδήγησαν στην συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, ότι οι δικογραφίες αυτές λίμναζαν, είχαν καταχωνιαστεί στα εισαγγελικά γραφεία για πολλά χρόνια. Υπενθύμισε ότι πριν από 14 χρόνια, ως προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ήταν ο ίδιος που είχε παραγγείλει τις έρευνες αυτές και ακόμη οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τον κ. Παπαντωνίου ή οποιονδήποτε άλλον και για όλα έφταιγε ο Τσαχτζόπουλος ή ο Σμπώκος. Και όμως είχε υπάρξει σωρεία δημοσιευμάτων, και για τον κ. Παπαντωνίου και για άλλα πρόσωπα, και όμως όλα αυτά τα δημοσιεύματα είχαν προκλητικά αγνοηθεί» επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά, ότι για τον κ. Παπαντωνίου είχε υπάρξει δημοσίευμα για μεγάλα ποσά που είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, «που επιχείρησε αρχικά να δικαιολογήσει με ισχυρισμούς που απεδείχθησαν ψευδέστατοι».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε δε, πως ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε καταδικαστεί τρεις φορές από τα ποινικά δικαστήρια, σε συνολική ποινή καθείρξεως δέκα ετών για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, «χωρίς κανένας και ειδικά εισαγγελέας, να συγκινηθεί και να σκεφτεί ότι τα χρήματα αυτά τα οποία είχαν αποκρυβεί από τη δήλωσή του, αφού δεν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, γιατρός, ηλεκτρολόγος, μηχανικός, δεν μπορούσαν να είναι προϊόν φοροδιαφυγής, αλλά ήταν προϊόν δωροδοκίας. Απλές σκέψεις στοιχειώδεις, κι όμως δεν έγιναν αυτές οι σκέψεις είχε δημοσιευθεί στον Τύπο κατ΄ επανάληψη ότι είχε αποκτήσει πολυτελή έπαυλη στις Κυκλάδες και, όπως μάλιστα δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αυτή την έπαυλη την πούλησε χωρίς φορολογική ενημερότητα, επωφελούμενος της αδράνειας των αρμοδίων αρχών να δεσμεύσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως όφειλαν».

Επίσης, επικαλέστηκε πρόσφατα δημοσιεύματα, ότι υπήρξε αμοιβή 6,5 εκατομμυρίων, που μάλλον υποκρύπτει μίζα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε μάλιστα σχετικό δημοσίευμα, εκφράζοντας την ελπίδα, η δικαιοσύνη να ερευνήσει αυτό το θέμα, θέτοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μίζα ή για αμοιβή.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε όμως και μια αναφορά για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι «νομικά αστοιχείωτη». «Θα πω γι΄ αυτούς, ότι αν πρόκειται για αμοιβή, η αμοιβή πρέπει να εξακολουθεί να είναι στη διάθεση αυτού που την έλαβε ή να έχει αντικατασταθεί με ισόποσα αποκτήματα, ενώ αν είναι μίζα, θα έχει εξαφανιστεί».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε, πως αποτέλεσμα της ολιγωρίας που υπήρξε ήταν τα περισσότερα αδικήματα του κ. Παπαντωνίου να παραγραφούν, πλην της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που σύμφωνα με τη νομολογία της τακτικής δικαιοσύνης, δεν έχουν παραγραφεί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε, ωστόσο, ότι η δωροδοκία υπουργού δεν ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα και δεν δύναται ως εκ τούτου να παραγραφεί. «Η δωροδοκία δεν διαπράττεται κατά την άσκηση των καθηκόντων υπουργού αλλά επ΄ ευκαιρία αυτού» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε τη συμβολή της ειδικής επιτροπής της Βουλής στην αποκάλυψη, ότι το ζεύγος Παπαντωνίου διαθέτει 46 τραπεζικούς λογαριασμούς και επιχειρείται να μπλοκαριστεί το άνοιγμά τους στην Ελβετία.

Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να υπερασπιστούν την αλήθεια και να μην σιωπούν στην προσπάθεια κάποιων να διασωθούν πολιτικά, επιρρίπτοντας τις ευθύνες τους αλλού και πρόσθεσε πως μετά από όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί, «προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια κάποιων να θεωρηθεί η σημερινή κυβέρνηση υπεύθυνη για το καταστροφικό σπιράλ των μνημονίων που κάποιοι εντελώς αδικαιολόγητα έριξαν τη χώρα μας».

«Και οι αρμόδιοι εισαγγελείς; Εγώ, ως συνταξιούχος εισαγγελέας, θα μεροληπτήσω υπέρ του. Δεν θα σκεφτώ καν ότι είχαν πολιτικές, επιχειρηματικές εξαρτήσεις ή άλλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά θα υιοθετήσω τις πιο ανώδυνες γι΄ αυτούς εκδοχές. Θα σκεφτώ, είτε ότι ήταν ανεπαρκείς, είτε ότι υπέκυψαν σε πιέσεις των ανωτέρων τους, γιατί ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κάποια χρόνια, τα προηγούμενα χρόνια, όποιος δεν συμμορφώνεται στις υποδείξεις να ταλαιπωρείται από δυσβάσταχτη χρέωση δικογραφιών και από κακές κρίσεις των επιθεωρητών» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Πιστέψτε με, τα έχω υποστεί και εγώ αυτά και όλοι οι συνάδελφοί μου καταλαβαίνουν τι εννοώ». Αναφερόμενος στις έξι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και οδήγησαν στην συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, ότι οι δικογραφίες αυτές λίμναζαν, είχαν καταχωνιαστεί στα εισαγγελικά γραφεία για πολλά χρόνια. Υπενθύμισε ότι πριν από 14 χρόνια, ως προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ήταν ο ίδιος που είχε παραγγείλει τις έρευνες αυτές και ακόμη οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τον κ. Παπαντωνίου ή οποιονδήποτε άλλον και για όλα έφταιγε ο Τσαχτζόπουλος ή ο Σμπώκος. Και όμως είχε υπάρξει σωρεία δημοσιευμάτων, και για τον κ. Παπαντωνίου και για άλλα πρόσωπα, και όμως όλα αυτά τα δημοσιεύματα είχαν προκλητικά αγνοηθεί» επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά, ότι για τον κ. Παπαντωνίου είχε υπάρξει δημοσίευμα για μεγάλα ποσά που είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, «που επιχείρησε αρχικά να δικαιολογήσει με ισχυρισμούς που απεδείχθησαν ψευδέστατοι». Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε δε, πως ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε καταδικαστεί τρεις φορές από τα ποινικά δικαστήρια, σε συνολική ποινή καθείρξεως δέκα ετών για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, «χωρίς κανένας και ειδικά εισαγγελέας, να συγκινηθεί και να σκεφτεί ότι τα χρήματα αυτά τα οποία είχαν αποκρυβεί από τη δήλωσή του, αφού δεν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, γιατρός, ηλεκτρολόγος, μηχανικός, δεν μπορούσαν να είναι προϊόν φοροδιαφυγής, αλλά ήταν προϊόν δωροδοκίας. Απλές σκέψεις στοιχειώδεις, κι όμως δεν έγιναν αυτές οι σκέψεις είχε δημοσιευθεί στον Τύπο κατ΄ επανάληψη ότι είχε αποκτήσει πολυτελή έπαυλη στις Κυκλάδες και, όπως μάλιστα δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αυτή την έπαυλη την πούλησε χωρίς φορολογική ενημερότητα, επωφελούμενος της αδράνειας των αρμοδίων αρχών να δεσμεύσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως όφειλαν». Επίσης, επικαλέστηκε πρόσφατα δημοσιεύματα, ότι υπήρξε αμοιβή 6,5 εκατομμυρίων, που μάλλον υποκρύπτει μίζα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε μάλιστα σχετικό δημοσίευμα, εκφράζοντας την ελπίδα, η δικαιοσύνη να ερευνήσει αυτό το θέμα, θέτοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μίζα ή για αμοιβή. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε όμως και μια αναφορά για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι «νομικά αστοιχείωτη». «Θα πω γι΄ αυτούς, ότι αν πρόκειται για αμοιβή, η αμοιβή πρέπει να εξακολουθεί να είναι στη διάθεση αυτού που την έλαβε ή να έχει αντικατασταθεί με ισόποσα αποκτήματα, ενώ αν είναι μίζα, θα έχει εξαφανιστεί». Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε, πως αποτέλεσμα της ολιγωρίας που υπήρξε ήταν τα περισσότερα αδικήματα του κ. Παπαντωνίου να παραγραφούν, πλην της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που σύμφωνα με τη νομολογία της τακτικής δικαιοσύνης, δεν έχουν παραγραφεί. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε, ωστόσο, ότι η δωροδοκία υπουργού δεν ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα και δεν δύναται ως εκ τούτου να παραγραφεί. «Η δωροδοκία δεν διαπράττεται κατά την άσκηση των καθηκόντων υπουργού αλλά επ΄ ευκαιρία αυτού» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε τη συμβολή της ειδικής επιτροπής της Βουλής στην αποκάλυψη, ότι το ζεύγος Παπαντωνίου διαθέτει 46 τραπεζικούς λογαριασμούς και επιχειρείται να μπλοκαριστεί το άνοιγμά τους στην Ελβετία. Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να υπερασπιστούν την αλήθεια και να μην σιωπούν στην προσπάθεια κάποιων να διασωθούν πολιτικά, επιρρίπτοντας τις ευθύνες τους αλλού και πρόσθεσε πως μετά από όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί, «προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια κάποιων να θεωρηθεί η σημερινή κυβέρνηση υπεύθυνη για το καταστροφικό σπιράλ των μνημονίων που κάποιοι εντελώς αδικαιολόγητα έριξαν τη χώρα μας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria