Σε ένα ακόμα λυπηρό γεγονός βρέθηκαν τα μέλη της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος την Παρασκευή 30-6-17 αντικρίζοντας μια νεκρή Βίδρα (Lutra lutra) στην νότια παραλία της Καστοριάς εντός του αστικού ιστού.
Κατά πάσα πιθανότητα το ζώο πιάστηκε σε αλιευτικά εργαλεία και ο θάνατος του προήλθε από πνιγμό σε άλλη περιοχή και παρασύρθηκε με τον κυματισμό στο σημείο που βρέθηκε .
Δυστυχώς η απογοήτευση μας ήταν μεγαλύτερη όταν κατά την νεκροψία διαπιστώσαμε ότι το νεαρό θηλυκό βρισκόταν προς το τέλος της κυοφορίας του με δύο αναπτυγμένα έμβρυα .
Η Εταιρία προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς συνέλλεξε γενετικό υλικό (DNA ) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην ταυτοποίηση των ατόμων του πληθυσμού σε συνεργασία με τον Αρκτούρο που παρακολουθεί το είδος στην περιοχή μας .
Από παρατηρήσεις γνωρίζουμε ότι στην λίμνη της Καστοριάς ο πληθυσμός της Βίδρας ανέρχεται σε 12-14 άτομα.
Η Eυρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου. Αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων και γι’ αυτό προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά.
Η φωλιά της βρίσκεται σε στοά πάνω από τη στάθμη του νερού κι έχει δύο εξόδους, μία προς το έδαφος και μία προς το νερό. Kυνηγάει συνήθως το βράδυ, ενώ περνά την ημέρα της σε λαγούμι με υποβρύχια είσοδο.
Έχει τη δυνατότητα να αναπαράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και γεννά, συνήθως την άνοιξη, 1 έως 3 μικρά, τα οποία ζουν με τη μητέρα τους κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.
Οι απειλές που αντιμετωπίζει είναι :
1. Η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών.
2. Η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα.
3. Η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια κι η κατάκλιση των βιοτόπων από τεχνητούς ταμιευτήρες στα ποτάμια.
Όλα τα παραπάνω απορρέουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα