Η επιστροφή στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, η καταρχήν δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και η αναβάθμιση της προοπτικής από τη S&P’s έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που δείχνει να γυρνά σελίδα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί. Δεκάδες μεταρρυθμίσεις από τις 140 που έχει υποσχεθεί μέχρι σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, ενώ απαιτούνται επιπλέον 100 για να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα χρήματα του προγράμματος ύψους 26,9 δισ. ευρώ.
Παρότι η λιτότητα είναι εμφανής παντού στην Ελλάδα, από τις περικοπές στους μισθούς μέχρι την αύξηση των ποσοστών φτώχιας, η χώρα δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερα μέτρα κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα στη χώρα καθώς επιχειρήσεις και ιδιώτες μετρούν τις «πληγές» που έχει επιφέρει στο επίπεδο διαβίωσής τους η κρίση.
Στη διάρκεια των μνημονίων, οι Θεσμοί έχουν επιβάλει μεταρρυθμίσεις που έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων, από τις υποχρεωτικές αποδόσεις για την αναγνώριση φοροαπαλλαγών έως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των συντάξεως έως και 50%.
Ιδιωτικοποιήσεις, ποιες ιδιωτικοποιήσεις;
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δίνει αγώνα να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις και να επιβάλλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ στην ατζέντα βρίσκονται επιπλέον περικοπές κόστους και αλλαγές στο εργατικό δίκαιο που θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στη ζωή των Ελλήνων.
«Δεν υπάρχει σοβαρή υλοποίηση» των δύσκολων μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει στο Bloomberg οΓεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. «Τα μέτρα που ψηφίζονται και αυτά που εφαρμόζονται τελικά δεν είναι τα ίδια», σημειώνει, προσθέτοντας: «Ή δεν εφαρμόζονται ποτέ».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος και συγκεκριμένα η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Η πώληση, όμως, είναι ακόμη «παγωμένη», καθώς προσκρούσει σε διάφορα προβλήματα που εγείρουν η αρχαιολογική υπηρεσία και οι Δήμοι της περιοχής.
Το πρόγραμμα χωλαίνει στην εφαρμογή
«Η Ελλάδα δυσκολεύεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», αποφάνθηκε το ΔΝΤ. Παρότι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά έχουν εφαρμοστεί, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και των κλειστών επαγγελμάτων δεν παρουσιάζει πρόοδο, αναφέρει το Ταμείο.
Το ίδιο ισχύει και με τις μεταρρυθμίσεις στον φορολογικό και δικαστικό τομέα. «Η φοροαποφυγή καλά κρατεί στην Ελλάδα», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση. «Το γεγονός ότι το βάρος της προσαρμογής το έχουν σηκώσει κυρίως οι μισθωτοί ενισχύει τις αντιστάσεις σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση», επισημαίνει το ΔΝΤ.
Πηγή