Τον «οδικό χάρτη» για έξοδο από το Μνημόνιο παρουσιάζει την Παρασκευή και το Σάββατο στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ το βράδυ σήμερα συνεδριάζει για την προετοιμασία της συνεδρίασης το Πολιτικό Συμβούλιο κυβέρνησης-κόμματος και αύριο η Πολιτική Γραμματεία.
Παράλληλα, και στο πλαίσιο επανασύνδεσης του κυβερνώντος κόμματος με τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία δυο χρόνια από τα μνημονιακά μέτρα, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει και θα εξαγγείλει μέτρα για την μεσαία τάξη.
«Πρέπει να τελειώνουμε με το Μνημόνιο το συντομότερο δυνατό. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των όσων συμφωνήσαμε με τους δανειστές. Και δεν πρόκειται πλέον να υπάρξει καμιά επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, παρά μόνο επιμέρους πλευρών του όταν χρειαστεί» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με την εισήγηση στην ΚΠΕ του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μάλιστα και ειδική αναφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. «Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Είναι στρατηγική μας επιλογή. Η αριστερά θα είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια και θα την οδηγήσει ξανά σε συνθήκες κανονικότητας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Το Μαξίμου φέρεται να έχει στον προγραμματισμό του τρεις σταθμούς: Πρώτον, τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια, που θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο με κεντρική εκδήλωση στην Αττική, όπου θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα αφορά πρωτίστως την μεταμνημονιακή εποχή.
Δεύτερον, τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, όπου θα ανακοινωθούν και κοινωνικά μέτρα, με προτεραιότητα σε μέτρα προστασίας της-προς εξαφάνιση- μεσαίας τάξης. Μέτρα που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως όμως
χρησιμοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και προγράμματα εργασίας για ανέργους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Τρίτον, συνολική ανασυγκρότηση των δυνάμεων κυβέρνησης και κόμματος.
Οι συζητήσεις για το χρόνο του ανασχηματισμού
Αρκετά στελέχη, αν και ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, επιμένουν πως ο σχεδιασμός εμπεριέχει και κυβερνητικό ανασχηματισμό λίγο πριν ή μετά τη ΔΕΘ, όπως είναι και το πιθανότερο στην παρούσα φάση.
Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, άλλωστε, μαζί με τις επενδύσεις, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα.
Ασχολείται προσωπικά με τον συντονισμό
Με το θέμα του συντονισμού και της καθημερινής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου θα ασχοληθεί μάλιστα πλέον προσωπικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φέρεται να απελευθερώνει τον πρωθυπουργό, που έως τώρα ασχολούνταν καθημερινά προσωπικά τόσο με το δημοσιονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης, όσο και με τις συζητήσεις με το χρέος. Στο εξής ο ίδιος θα παρακολουθεί τους στόχους, αλλά και θα «βαθμολογεί» και θα αξιολογεί τους υπουργούς.
Σε στρατηγικό επίπεδο το Μαξίμου θα επαναφέρει την πρόταση προγραμματικού διαλόγου για την επομένη των εκλογών προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Πρόταση που εκ των πραγμάτων δημιουργεί προβλήματα στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ιδίως από τη στιγμή-κόντρα στην κατεύθυνση της Φώφης Γεννηματά- κορυφαία στελέχη του χώρου, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν ως στρατηγική επιλογή τη συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.
Να μην έχει απώλειες στην ψηφοφορία της Παρασκευής
Η κυβερνητική πλειοψηφία, πάντως, θα επιχειρήσει να βγει αλώβητη από την ψηφοφορία της Παρασκευής, στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με γνωστό ισοβίτη, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ.
Την πρόταση αναμένεται να υποστηρίξει σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ στη συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και ο πρωθυπουργός.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το ποιος θα κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις σε ένα μείζον θέμα όπως είναι η διαφθορά και η διαπλοκή, αλλά και αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει απώλειες- όχι τόσο με υπερψήφιση της πρότασης της ΝΔ, κάτι που θα θεωρηθεί «αιτία πολέμου» από την ηγεσία, αλλά με λευκά ή απουσίες.
Ενδιαφέρον, βεβαίως, έχει και η στάση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του Πάνου Καμμένου, τον οποίο θα στηρίξει απόλυτα ο Αλέξης Τσίπρας.