Τον προστάτη των γουνοποιών Προφήτη Ηλία τίμησε ο Σύλλογος Καστοριέων

Με δοξολογία και αρτοκλασία που τελέσθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Αναγνωστόπουλο τιμήθηκε η μνήμη του Προφήτη Ηλία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Γουάιτστον

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Τον προστάτη των γουνοποιών Προφήτη Ηλία τίμησε ο Σύλλογος Καστοριέων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον προστάτη των γουνοποιών και γουνεργατών Προφήτη Ηλία τίμησε ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» με δοξολογία και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Γουάιτστόουν την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Παναγιώτης Συμεωνίδης, σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ανέφερε ότι ο Προφήτης Ηλίας τιμάται σε όλους τους Ορθόδοξους λαούς, στις 20 Ιουλίου, αλλά ιδιαίτερα στην Καστοριά που θεωρείται η κατ’ εξοχήν πόλη των γουνοποιών και γουνεργατών.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της γουνοποιίας στη Νέα Υόρκη ο κ. Συμεωνίδης τόνισε ότι δυστυχώς ο κλάδος βρίσκεται σε παρακμή, καθώς δεν λειτουργούν παρά μερικές μόνο βιοτεχνίες.

Μέλη του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης, από αριστερά: Παναγιώτης Συμεωνίδης, πρόεδρος, Βούλα Συμεωνίδη, Τούλα Καλαπούτη, πρόεδρος Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Γεώργιος Ανδρεόπουλος, Ηλίας Ανδρεόπουλος, Παντελής Καλαπούτης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Μιχάλης Κακιάς.

«Στις αρχές του 20ού αιώνα», ανέφερε, «μέχρι και τη δεκαετία του ’90 η γουνοποιία και το εμπόριο γούνας αποτελούσε έναν από τους βασικούς κλάδους απασχόλησης Ελλήνων μεταναστών, προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους. Τα περισσότερα κέντρα παραγωγής και εμπορίας γούνας βρίσκονταν στο δυτικό Μανχάταν μεταξύ 26ης και 42ης οδού. Δυστυχώς όμως τις δύο τελευταίες δεκαετίες τα καταστήματα έχουν συρρικνωθεί με τη νεότερη γενιά των ομογενών να επιλέγει άλλα επαγγέλματα και δεν ασχολείται πλέον με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις των γονέων του».

Τα Λάβαρα των Συλλόγων Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» και Φιλόπτωχου Αδελφότης Κυριών Καστοριάς. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Μιχάλης Κακιάς.

Η νέα πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Τούλα Καλαπούτη εξήρε μέσω «Ε.Κ.» το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος τους. «Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς», δήλωσε, «αποτελείται από 250 πολύ δραστήρια μέλη. Επί 97 ολόκληρα χρόνια ο σύλλογος βοηθάει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, εδώ και στην Καστοριά.

»Τα ιδρύματα που βοηθάμε ιδιαίτερα είναι το γηροκομείο του Αγίου Μιχαήλ, το ορφανοτροφείο του Αγίου Βασιλείου, το Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ, το ίδρυμα «Make-A-Wish», τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, το νοσοκομείο και γηροκομείο της Καστοριάς, τον Ερυθρό Σταυρό και πολλά άλλα. Στόχος μας είναι όχι απλά να συνεχίσουμε το φιλανθρωπικό μας έργο αλλά να συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερη βοήθεια, ειδικά στην πατρίδα μας που τόσο πολύ την έχει ανάγκη».

Με δοξολογία και αρτολασία που τελέσθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Αναγνωστόπουλο τιμήθηκε η μνήμη του Προφήτη Ηλία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Γουάιτστον. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Μιχάλης Κακιάς.

 

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια