Σε λιμνάζοντα ύδατα το σκάνδαλο του Γράμμου

Του Σπύρου Κουταβά

Έχουν περάσει έξι χρόνια και τέσσερις μήνες από τότε που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει σήμερα το μέλλον της υπόθεσης

 

Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν την πορεία την δικαστική εξέλιξη  εικάζουν ότι ο ογκώδης φάκελος της «αποναρκοθέτησης  του Γράμμου» θα βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες εκκρεμούσες υποθέσεις που λιμνάζουν στα  γραφείο του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης εκτιμώντας ότι ίσως λόγω φόρτου εργασίας  και άλλων γεγονότων να έχει περάσει σε «τέταρτη μοίρα».

Θα περιγράψουμε εν συντομία ορισμένα στοιχεία που αφορούν την πορεία της πολύκροτης υπόθεσης και τις προσπάθειες των εμπλεκομένων να κερδίσουν χρόνο και εύνοια σε ότι αφορά τα στοιχεία που την συνθέτουν.
Το έργο της ψηφιακής καταγραφής ναρκοπεδίων και πιλοτικής αποναρκοθέτησης του Γράμμου, «εκτελέστηκε» την περίοδο 2006-2007 στην Δυτική Μακεδονία και της Ηπείρου, και ήταν έργο προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, με περιφερειάρχη τον Ανδρέα Λεούδη, κουμπάρο του Κώστα Καραμανλή.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε το 2010 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το πόρισμα που συνέταξαν οι τέσσερις επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών είναι καταπέλτης. Εντόπισαν σωρεία παραβάσεων και απίστευτων παρατυπιών με αποτέλεσμα  το έργο να απενταχθεί  από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το έργο  είχε ενταχθεί στην ΚτΠ, με χρηματοδότηση  κατά 80% απο την ΕΕ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώσει το σύνολο του ύψους της χρηματοδότησης.

Την έκθεση καταπέλτη των επιθεωρητών καταθέτει στην δικαιοσύνη ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Κίρκος και τον Φεβρουάριο του 2011  ο τότε Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Κούτρας δίνει παραγγελία στο ΣΔΟΕ για έρευνα. Ο  φάκελος με το ανακριτικό υλικό που διενήργησε το ΣΔΟΕ παραδόθηκε στην Εισαγγελία μετά από 31 μήνες!, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου 2013. Τι μεσολάβησε και υπήρξε τέτοια τεράστια καθυστέρηση;

Παρ’όλα αυτά, μετά από 31 μήνες έρευνας, καταθέσεων, ανοίγματος λογαριασμών υπηρεσιακών  και πολιτικών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εντοπισμού ανύπαρκτων εταιριών, πλαστών και εικονικών τιμολογίων που έχουν σχέση με την εκτέλεση του έργου που έκανε ο ανάδοχος και παρέλαβε ως έργο η τότε περιφερειακή αρχή,  η δικογραφία της αποναρκοθέτησης με νέα εισαγγελική εντολή επέστρεψε ξανά στο ΣΔΟΕ για συμπληρωματικές καταθέσεις και έρευνα. Ορίστηκε νέος ελεγκτής από πλευράς του ΣΔΟΕ και το νέο πόρισμα παραδόθηκε στα μέσα του 2014 στην Εισαγγελία Κοζάνης.

Τι μεσολάβησε για την νέα Εισαγγελική παραγγελία;

Οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Γράμμου αλλά και σε άλλες υποθέσεις της περιόδου του πρώην περιφερειάρχη Α. Λεούδη που ερευνά η δικαιοσύνη (κάποιοι είναι υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας) προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο αλλά και να ανατρέψουν  το εις βάρος τους αποτέλεσμα ερευνών.

Έτσι λίγο μετά την κατάθεση του πορίσματος –προς το τέλος Αυγούστου 2013 στην Εισαγγελέα Κοζάνης – έστειλαν καταγγελία στον νέο τότε υφυπουργό Οικονομικών  Γ. Μαυραγάνη, στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου υποστήριζαν ότι έχουν πέσει θύματα σκευωρίας και πολιτικής δίωξης από τον πρώην γενικό γραμματέα Γ. Κίρκο και τους συνεργάτες του.

Η καταγγελία διαβιβάστηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα όπου στην συνέχεια την μεταβίβασε στην Εισαγγελία Κοζάνης.  Έτσι, η Εισαγγελέας διέταξε την διερεύνηση των καταγγελιών και η νέα προϊσταμένη του ΣΔΟΕ που μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα  με απόφαση του τότε υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, όρισε υπάλληλο της υπηρεσίας για την σύνταξη πορίσματος. Το νέο πόρισμα παραδόθηκε στην Εισαγγελέα και στην συνέχεια μεταβιβάστηκε στο γραφείο της τότε ανακρίτριας (τέλη του 2014) και σήμερα του ανακριτή Κοζάνης. Οι καταγγέλλοντες  στράφηκαν και κατά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ που συνέταξαν το πρώτο πόρισμα καθώς και του τότε προϊσταμένου του ΣΔΟΕ στην δυτική Μακεδονία. Επίσης κλήθηκαν και  παράδωσαν  απολογητικά υπομνήματα ο πρώην γενικός γραμματέας περιφέρειας  Γ. Κίρκος,  ορισμένοι από τους συνεργάτες του, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ο πρώην προϊστάμενος του Σώματος που επι διοίκησής του συντάχθηκε το αρχικό πόρισμα.

Μετά από εβδομήντα έξι μήνες! έρευνας, και καταθέσεων διοικητικών και πολιτικών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση,  η δικογραφία λιμνάζει σε κάποιο από τα γραφεία του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης.

Η μεγάλη καθυστέρηση της υπόθεσης για το εάν τελικά έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις προκειμένου η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο είναι ασυνήθιστη  και φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν έστω κάποιες εξηγήσεις γι’αυτό. Πρόκειται για καθυστέρηση που οφείλεται μόνο στην έρευνα του ΣΔΟΕ και την έκδοση δύο πορισμάτων κατά εισαγγελική παραγγελία; Οφείλεται σε πραγματικά εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας που συνάντησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην διαδρομή της προανάκρισης όπως το άνοιγμα των λογαριασμών κ.α.; Μήπως έχουν συμβάλλει και οι συνήθεις  υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών  που χειρίστηκαν την υπόθεση; Η μήπως οφείλεται σε κάποιους άλλους λόγους;

Οι ερωτήσεις στην βουλή

Για την αποναρκοθέτηση έχουν κατατεθεί αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή από την περίοδο του 2008 έως σήμερα. Έχουν καταθέσει από το 2008 δύο ερωτήσεις  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Φ. Πετσάλνικος), μια ερώτηση οι  ΑΝΕΛ το 2013 με τις Ρ. Μακρή και Μ. Χρυσοβελώνη,  ο βουλευτής της  Χ.Α Αρτέμης Ματθαιόπουλος το 2013,  ενώ η τελευταία  ερώτηση κατατέθηκε στο κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2014 από τους βουλευτές της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης  (ΣΥΡΙΖΑ) Ε. Ουζουνίδου, Β. Διαμαντόπουλο και Α. Γερμανίδη στους οποίους απάντησε ο τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου.

Κατά ένα περίεργο τρόπο ουδείς από τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της δυτικής Μακεδονίας στους οποίους το κυβερνητικό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) έχει συντριπτική πλειοψηφία -επτά σε σύνολο 10 βουλευτών- δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για την πορεία της υπόθεσης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria