Επίσκεψη του Δημοτικού Κουλούρας στη Λίμνη της Καστοριάς

Με τον καλύτερο τρόπο μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας έκλεισαν τον κύκλο εργασίας και ενασχόλησης με τα Ξενικά εισβολικά είδη στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Nature Detectives”. Ένα πρόγραμμα που θα κλείσει την αυλαία του στο τέλος Ιουνίου, στη Σαρζάνα της Ιταλίας, με τη συνάντηση των συντονιστών και υπευθύνων κάθε συμμετέχουσας χώρας όπου θα γίνει και η τελική αποτίμηση και αξιολόγηση, καθώς επίσης, και η παρουσίαση των παραγόμενων αποτελεσμάτων (e-book κ.λ.π.).

Ένα θέμα, τα εισβολικά ξενικά είδη που, ομολογουμένως, στην αρχή, όταν ανακοινώθηκε στα παιδιά κοιτάχτηκαν μεταξύ τους περίεργα. Την ίδια αμηχανία και έλλειψη γνώσης είχαν στην πλειοψηφία τους και πολλοί πολίτες της Βέροιας όταν ρωτήθηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας καθώς και από ξένους φιλοξενούμενους μαθητές σε μια έρευνα που διεξήχθη στους δρόμους της πόλης- μία από τις πολλές, στοχευμένες και πετυχημένες δραστηριότητες τις οποίες σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Δράσεις (Γνωριμία ξενικών ειδών, εντοπισμός και καταπολέμησή τους, ψάρεμα στον Αλιάκμονα ¨πεταλούδας¨…), συνεργασίες (Α.Π.Θ-Τμήμα Βιολογίας, ΚΠΕ Νάουσας …) διοργάνωση ημερίδων και επιμορφωτικών συνεδριάσεων (Δήμος Βέροιας, Δήμος Νάουσας …), αξιοποίηση εξαιρετικών και εξειδικεύμενων επιστημονικών συνεργατών (Ν. Κρίγκας, Σ. Μιχαήλ …). Πάνω απ’ όλα όμως, υπήρξε καταλυτική η απόκτηση γνώσεων μέσα από την επικοινωνία, ανταλλαγή δραστηριοτήτων, πληροφοριών και επαφή μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και επιστημόνων από κάθε χώρα σε κάθε μετακίνησή μας.

Αποτέλεσμα, τα παιδιά να γίνουν περισσότερο ευαίσθητα σε θέματα περιβάλλοντος, περισσότερο «σοφά» σε γνώσεις που αφορούν κινδύνους και απειλές του.

Συνδυάζοντας ψυχαγωγία και γνώση οργανώθηκε μια επίσκεψη στην πόλη της Καστοριάς. Μια πόλη η οποία έγινε για αρκετό χρονικό διάστημα πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες λόγων των προβλημάτων που προέκυψαν από τη διαφυγή και ανεξέλεγκτη δράση των ξενικών και χωροκτητικών ming, των ζώων που εισήγαγαν οι ντόπιοι επαγγελματίες παραγωγής γούνας (ενδύματα και άλλα προϊόντα) για τα οποία φημίζεται η πόλη.

“Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το νεολιθικό λημναίο οικισμό του Δισπηλιού, όπου γνωρίσαμε τον τρόπο ζωής και διαβίωσης των κατοίκων εκείνης της εποχήςμε τα μέσα και τα εργαλεία της φύσης που κατείχαν και την εκμετάλευση των ενδημικών τοπικών ειδών σε χλωρίδα και πανίδα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μεγάλο ενυδρείο γλυκού νερού της πόλης,- υπενθυμίζουμε ότι η Καστοριά κυκλώνεται από μια φυσική, πανέμορφη λίμνη, όπου γνωρίσαμε και πήραμε πληροφορίες τόσο για τα ενδημικά ψάρια και λοιπούς οργανισμούς της λίμνης (που έζησαν, αδιατάρακτα, αιώνες τώρα), όσο και για τα ξενικά, εισβολικά είδη που εγκαταστάθηκαν στη λίμνη, προκαλώντας από αναστάτωση και ήπια διαταραχή της ζωής της έως αλλοίωση, ανατροπή και αφανισμό πολλών ενδημικών ειδών που είτε, ήδη εξαφανίστηκαν, είτε βρίσκονται σε ορατό κίνδυνο.

Τέλος, και γνωρίζοντας πολύ καλά, ως Έλληνες, το αρχαίο ρητό των προγόνων μας ¨παν μέτρον άριστον¨ καθώς και των συγχρόνων μας ¨η πολλή γνώση βλάπτει σοβαρά την υγεία¨!!! ολοκληρώσαμε την ολοήμερη μετακίνησή μας χαλαρώνοντας μέσα στο υπέροχο δασάκι της Μεσοποταμίας, ανάμεσα σε πλήθος διαφορετικών ειδών κελαηδήματα πουλιών. Όμως …κανένας δεν τόλμησε να ανοίξει κουβέντα για το ποια απ’ αυτά είναι ενδημικά και ποια ξένα και εισβολικά …” αναφέρει το Σχολείο της Κουλούρας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria