«Γερμανικό φλερτ» για τις μονάδες της ΔΕΗ - OlaDeka

«Γερμανικό φλερτ» για τις μονάδες της ΔΕΗ

Η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σαφώς και δεν θα γίνει μέσα σε μια νύχτα. Την ώρα που στο υπουργείο Eνέργειας εργάζονται για την κατάρτιση του λιγνιτικού πακέτου που θα διατεθεί προς πώληση (η οριστική λίστα θα υποβληθεί το φθινόπωρο) εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων έχουν στενές επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να δουν τι μπορούν να πάρουν από την «πίττα». Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, όλο το τελευταίο διάστημα στελέχη επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων επισκέπτονται τα γραφεία της ΔΕΗ προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος εν όψει του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ήδη από το 2012 στελέχη της γερμανικής εταιρείας ενέργειας RWE είχαν έρθει στην Αθήνα και είχαν επαφές τόσο με το ΤΑΙΠΕΔ όσο και με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Τότε προσπαθούσαν να διερευνήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ. Μάλιστα οι Financial Times είχαν γράψει τότε ότι η ΔΕΗ «η οποία παράγει πάνω από το 90% του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα θα μεταβιβάσει στην RWE το 51% από κάθε καινούριο έργο».

To γερμανικό ενδιαφέρον μάλιστα είχε εκφραστεί παλαιότερα και από την κα Άνγκελα Μέρκελ προς τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και δεν περιορίζεται μόνο στους λιγνίτες. Ακόμη παλαιότερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει στη  γερμανική εφημερίδα «Die Ziet» ότι «η  Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από ό,τι η Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε εμάς ρεύμα από τον ήλιο».

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ΔΕΗ αποτέλεσε βασικό αγκάθι για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με τους Θεσμούς να δημιουργούν καθυστερήσεις και να ασκούν πιέσεις για την πώληση μονάδων, μια τακτική η οποία είναι συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια όταν οι δανειστές θέλουν να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στην  προηγούμενη αξιολόγηση, η οποία έκλεισε επίσης μετά από μεγάλη ταλαιπωρία τέθηκε το γερμανικό αίτημα για τη σύσταση του Υπερταμείου, στο οποίο εντάχθηκε για 99 χρόνια μεγάλο μέρος της κρατικής περιουσίας.

H πίεση αυτή δια μέσου της «ενεργειακής οδού» έχει υποψιάσει τους φορείς και τον κόσμο που είναι κοντά στην επιχείρηση. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο insider.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Αδαμίδης αναφερόμενος στα εμπόδια της β’ αξιολόγησης είχε δηλώσει: «Δεν είναι τυχαίο όλο αυτό που συμβαίνει με τα μνημόνια και τις πιέσεις που ασκούνται στον τομέα της ενέργειας για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σκεφτείτε ποιοι αγοράζουν στις ιδιωτικοποιήσεις… Κρατικές εταιρείες των δανειστών μας».

Πάντως σε περίπτωση που το μεγαλύτερο μέρος των προς παραχώρηση μονάδων μεταβιβαστεί σε μία μόνο ευρωπαϊκή εταιρεία αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε να επιβεβαιώνεται το σενάριο της κυριαρχίας ενός μικρού αριθμού ομίλων πανευρωπαϊκά που θα απορροφήσουν τους μικρούς.

Εκτός από τη συγκεκριμένη εταιρεία ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ είχε εκδηλώσει και η γερμανική ενεργειακή επιχείρηση ΕΟΝ και η γαλλική Electricite de France.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria