1000 στρέμματα σε νέους αγρότες για καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Κοζάνη » 1000 στρέμματα σε νέους αγρότες για καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Την παραχώρηση 1000 στρεμμάτων σε νέους αγρότες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Π.Ε. Κοζάνης.

Επιπλέον ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης επισκέφτηκε μια από τις πρωτοπόρες μονάδες επεξεργασίας αρωματικών φυτών στο Εμπόριο Εορδαίας όπου ενημερώθηκε από τον επικεφαλής για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής με εκχυλίσματα βοτάνων που χρησιμοποιούνται με ευεργετικά αποτελέσματα στην μελισσοκομία και την αιγοπροβατοτροφία αυξάνοντας την παραγωγή και μειώνοντας την νοσηρότητα των οργανισμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Αποστόλου επισήμανε ότι θα παραχωρηθούν 1000 στρέμματα από δημόσιες εκτάσεις σε 100 νέους από την περιοχή της Εορδαίας που έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Επιπλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι επιλέχθηκε πιλοτικά η Κοζάνη διότι διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία, έχει το φυσικό πλεονέκτημα του υπεδάφους και του μικροκλίματος, στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται περίπου τα 8.000 στρέμματα, ενώ υπάρχει και εξειδικευμένη μεταποιητική μονάδα που επεξεργάζεται αρωματικά φυτά.

Ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει το υπουργείο είναι να αυξηθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών από τα 40.000 στρέμματα που είναι σήμερα, στα 100.000 στρέμματα σε διάστημα ενός έτους.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε για τις πολιτικές αποκέντρωσης που εφαρμόζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξής κι αναφέρθηκε στην εκχώρηση του 37% των χρημάτων που ανήκουν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης στις περιφέρειες της χώρας, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης λειτουργιών της κεντρικής κυβέρνησης ώστε «να συνδιαχειριστούμε υπηρεσίες και δράσεις από κοινού με τις περιφέρειες της χώρας».

Οι οφειλές των αγροτικού κόσμου προς τον εκκαθαριστή της πρώην αγροτικής τράπεζας αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους εκκαθαριστές ώστε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η αγροτική περιουσία που υπάρχει πίσω από τα ανεξόφλητα χρέη».

Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι «να δώσουμε την δυνατότητα έστω με κάποιες διευκολύνσεις σε όσους επιθυμούμε να μείνουν στην αγροτική παραγωγή κρατώντας τον αγροτικό κλήρο, ειδάλλως θα επιδιώξουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο εξασφαλίζοντας ότι ο κλήρος δεν θα φύγει από το χώρο των αγροτών».Μίλησε για τα χρέη παλιότερων εποχών όπως του πακέτου Χατζηγάκη κα τις ενισχύσεις των μεγάλων συνεταιρισμών που κρίθηκαν από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο παράνομες και σήμερα μας ζητείται η επιστροφή τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, κάτι όμως το οποίο «το διαπραγματευόμαστε με την Κομισιόν».

enikonomia.gr

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια