Στον «τάκο» ο Σόιμπλε από τον Γερμανικό Τύπο: Είναι μόνος του

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο γερμανικός Τύπος βάλλει ευθέως κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Στον αγώνα για τις ελαφρύνσεις του χρέους η Αθήνα έχει τώρα στο πλευρό της τόσο το ΔΝΤ, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη δύσκολη θέση να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις πριν τις εθνικές / ομοσπονδιακές εκλογές«, γράφει η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα «Die Welt» στη ιστοσελίδα της.

«Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν στο συνέδριο της Φρανκφούρτης (σ.σ. το οποίο συνδιοργάνωσαν το βρετανικό περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο), εν τούτοις ήταν ωσεί παρών στις συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση τη ελληνικής οικονομίας, διότι διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν, χωρίς να τον κατονομάζουν, στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών περισσότερο ή λιγότερο άμεσα. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πραγματικό αδιέξοδο», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Το ότι ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ των ελαφρύνσεων είναι κατανοητό. Μη αναμενόμενη ήταν η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)», σχολιάζει η Welt, η οποία παραθέτει τη σχετική φράση του μέλοuς του Διοικητικού Συμβουλίου του Μπενουά Κερέ: «Λυπούμαστε που στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών δεν έγινε καμία δήλωση για τις ελαφρύνσεις του χρέους«.

Ο κ. Κερέ, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα «έκρουσε μάλιστα ρητά τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η απόφαση αναβληθεί ακόμα ένα έτος, κάτι με το οποίο ο Σόιμπλε θα συμβιβαζόταν, διότι θα είχαν περάσει οι εκλογές. κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε πιθανόν περισσότερο», όπως είπε. «Γι αυτό είναι μεν δύσκολο να το αποδεχτεί τώρα, αλλά η στιγμή είναι ώριμη», πρόσθεσε ο κ. Κερέ.

Επίσης, η Welt σημειώνει ότι «η Ελλάδα πέτυχε σε δύο χρόνια όσα δεν πέτυχαν σε 20 άλλες κυβερνήσεις πριν, υποστήριξαν ομιλητές του συνεδρίου. Ο Τσακαλώτος ζητά λοιπόν τώρα να οριστικοποιηθεί η μορφή τους. Με την απαίτησή του αυτή βρίσκεται σε αρμονία με το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την περαιτέρω υποστήριξή του στο πρόγραμμα από αυτές», καταλήγει δε ως εξής: «Kαι αυτό είναι πρόβλημα για τον Σόιμπλε. Εάν και πως θα βγει από τη δύσκολη θέση θα αποδειχτεί στις 15 Ιουνίου».

SΖ: Ο Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών

«Παρακαλώ, όχι κλιμάκωση στο θέμα της Ελλάδας!». Αυτό ή κάτι παρόμοιο θα πρέπει να είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, την Τετάρτη, στο Βερολίνο, για να μιλήσει στη συνείδησή του, γράφει σε σύντομο σχόλιό της η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αυτές της μέρες έχουν ανάψει και πάλι τα καλώδια των τηλεφώνων μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών για αυτό, τονίζει η εφημερίδα, καθώς ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τις συμφωνίες μεταξύ του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρεμποδίζει μέχρι στιγμής τη συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Εν τω μεταξύ διαφαίνεται ένας συμβιβασμός, ο οποίος όμως δεν φαίνεται αν αρέσει στον κ. Σόιμπλε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αφήνει καμιά ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να αμφισβητήσει τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung.

Ο κ. Γιούνκερ θα θυμήθηκε το 2015, όταν ο Σόιμπλε σε παρόμοια κατάσταση πρότεινε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δεν θέλει να φτάσουν τα πράγματα ξανά σε τέτοιο σημείο, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Η πρόταση Μακρόν για το ελληνικό χρέος

Την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ επικεντρώνεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.

Πάντως η Handelsblatt επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει.

«Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ. Βάσει πηγών της εφημερίδας το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria