Η Μπενεβέντο ήταν η τρίτη ομάδα που εξασφάλισε την άνοδό της στην κορυφαία κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα της πόλης των 60.000 κατοίκων στην Καμπανία, κατάφερε να προβιβαστεί στη Serie A, έπειτα από μια επίπονη διαδικασία μπαράζ, στην οποία επικράτησε σε όλες τις αναμετρήσεις. Έτσι, μαζί με τη Σπαλ, έγιναν δύο οι ομάδες που την επόμενη σεζόν θα κάνουν ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία του κάλτσιο.
Για να φτάσει εκεί η Μπενεβέντο, πρώτα χρειάστηκε να τερματίσει στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος της Serie B. Αυτό της έδωσε θέση στα μπαράζ ανόδου, όπου πρώτα «καθάρισε» τη Σπέτσια σε μονό παιχνίδι στην έδρα της, στη συνέχεια επιβλήθηκε της Περούτζια σε διπλά παιχνίδια και χθες επισφράγισε τον θρίαμβό της, με το εντός έδρας 1-0 επί της Κάρπι, αφού πρώτα είχε αναδειχθεί ισόπαλη εκτός έδρας (0-0). Ο Πούσκας (καμία σχέση με τον Φέρεντς), που σημείωσε το γκολ της ανόδου, έγινε «ήρωας»!
Αυτό που κάνει την ομάδα με τα κίτρινα και τα κόκκινα να ξεχωρίζει, που θυμίζει λίγο Αθηναϊκό ή Καστοριά, είναι το σήμα της. Σε αυτό απεικονίζεται μια μάγισσα, η οποία πετάει πάνω σε μια ξύλινη σκούπα. Μπορεί να παραξενεύει τον πολύ κόσμο, αλλά αυτό έχει να κάνει με την ιστορία της πόλης, που δεν λέγεται τυχαία «η πόλη των μαγισσών».
Βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βόρεια της Νάπολης, στη θέση της αρχαίας πόλης Beneventum (Βενεβεντός στα ελληνικά). Θρυλείται ότι είχε ιδρυθεί από τον Διομήδη μετά τον Τρωικό πόλεμο, όπως τουλάχιστον λεγόταν στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Ο θρύλος με τις μάγισσες ξεκινάει τον 13ο αιώνα, με το Μπενεβέντο να είναι το σημείο συνάντησης όλων των μαγισσών της Ιταλίας, όπου και έκαναν τις τελετές τους. Ένας αστικός μύθος που ισορροπεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και ο οποίος έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες οποιουδήποτε είδους.
Το 1428 το Μπενεβέντο έγινε ακόμη πιο δημοφιλές για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, όταν δικάστηκε στη Ρώμη και εκτελέστηκε στην πυρά η Matteuccia da Todi. Η συγκεκριμένη γυναίκα λέγεται ότι έκανε τις τελετές της και έφτιαχνε μαγικά φίλτρα που αποπλανούσαν τους άνδρες κάτω από ένα δέντρο στην πόλη, το οποίο ο μύθος αναφέρει ότι είχε κοπεί από τον Βαρβάτο (από εκεί προέρχεται και η λέξη βαρβάτος) και το οποίο «αναστήθηκε» από τον Διάβολο!
Στο ίδιο δέντρο, τον 16ο αιώνα, βρέθηκαν τα κόκκαλα ενός πτώματος, από το οποίο είχαν «ξηλώσει» τη σάρκα, με μια αύρα μυστηρίου να εξαπλώνεται περεταίρω. Το συγκεκριμένο δέντρο, ήταν μια καρυδιά, η οποία -σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαγισσών- πρέπει να έχει πάντα πράσινο φύλλωμα (χειμώνα-καλοκαίρι) και πρέπει να… κουβαλάει πάντα κάτι κακόβουλο.
Αν και ακόμη δεν έχει βρεθεί η τοποθεσία αυτού του δέντρου, οι θρύλοι γύρω από το Μπενεβέντο και τις μάγισσες συνεχίζουν να απασχολούν τον κόσμο. Πλέον, η πόλη θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και για ακόμη έναν λόγο: την ομάδα της. Αν και οι πιθανότητες παραμονής της στη Serie A είναι μικρές, είναι σίγουρο ότι η μικρούλα «τζιαλορόσα» θα προσπαθήσει να μαγέψει τους αντιπάλους της και να… στοιχειώσει τα παιχνίδια εναντίον της.
Το γκολ του Πούσκας και οι πανηγυρισμοί στο Μπενεβέντο: