Ακόμη και στο ένα εκατομμύριο θα φτάσουν οι πολίτες που θα βρεθούν αντιμέτωποι μέχρι το τέλος του χρόνου με τα «αναγκαστικά μέτρα» της εφορίας δηλαδή με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρα τρίτων ή ακόμη και δεσμεύσεις ακινήτων.
Επίσης, το «πρόγραμμα» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει εντατικοποίηση των «οχλήσεων» στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους:
- Να εισπραχθούν επιπλέον 2 δις. ευρώ από τη δεξαμενή των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία αυτή τη στιγμή λιμνάζουν περίπου 90 δις. ευρώ (σ.σ ήδη έχουν συγκεντρωθεί περί τα 900 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, το γεγονός ότι τουλάχιστον το 80-85% αυτών των χρημάτων θεωρούνται από τώρα «ξεγραμμένα» σημαίνει ότι οι φορολογικές αρχές θα στοχεύσουν για την είσπραξη του ποσού «μαμουθ» που ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ σε όσους είναι ακόμη οικονομικά «ζωντανοί»
- Να συγκεντρωθούν επιπλέον 2,5 δις. ευρώ από τα «νέα χρέη» δηλαδή αυτά που θα μαζευτούν μέσα στο 2017. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο συσσωρεύεται φρέσκο χρέος τουλάχιστον 10 δις. ευρώ, το ποσό των 2-2,5 δις. ευρώ προκύπτει από το γεγονός ότι ο μνημονιακός στόχος ορίζει ότι πρέπει να συγκεντρωθεί περίπου το ένα τέταρτο του ποσού που θα εμφανιστεί ως «φρέσκο» ληξιπρόθεσμο χρέος.
Μόνο και μόνο από το κυνήγι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μαζεύεται ένα προς είσπραξη ποσό της τάξεως των 4 δις. ευρώ από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό, έρχεται να προστεθεί στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 33 δις. ευρώ για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.
Ουσιαστικά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναλαμβάνει να καλύψει το «κενό» που παρατηρείται στα φορολογικά έσοδα της τρέχουσας χρήσης. Ήδη, από τις επιδόσεις του πρώτου τετραμήνου έχει φανεί ότι οι εισπράξεις από τις τρέχουσες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) υπολείπονται του στόχου και το κενό καλύπτεται από τους φόρους παρελθόντων ετών. Το κοκτέιλ των μέτρων που εφαρμόσει και τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ προκειμένου να συμβάλλει στην τόνωση των φορολογικών εσόδων, εκτός από τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και τα υπόλοιπα αναγκαστικά μέτρα θα περιλαμβάνει:
- Συνεχείς οχλήσεις με κάθε μέσο (email, τηλεφωνήματα κλπ) προκειμένου να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τα «τρέχοντα». Οι πρώτες ειδοποιήσεις θα γίνονται ακόμη και εντός πέντε ημερών από τη στιγμή που μια καινούργια οφειλή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη.
- Κυνήγι της… απόδειξης. Μετά την κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες (και μάλιστα αναδρομικά) αλλά και τη διαπίστωση ότι η απαίτηση για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων, το βάρος πέφτει στην εφαρμογή των καινούργιων διατάξεων που ψηφίστηκαν για την επιβολή «λουκέτου» σε όσους δεν κόβουν απόδειξη ή για την βεβαίωση προστίμων το ύψος των οποίων μπορεί να φτάνει έως και τις 5000 ευρώ.