Τριμερής: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με την ισχυρή γεωπολιτική της θέση - OlaDeka

Τριμερής: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με την ισχυρή γεωπολιτική της θέση

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτό γίνεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου.

 Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόταξε δηλαδή τη γεωπολιτική θέση της χώρας και εξαιρετικά έπραξε, διότι αυτός είναι ο άσσος της Ελλάδας.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού East Med.

Αναφέρθηκε ευρύτερα στις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τον τομέα της ενέργειας και την πιθανότητα να βρεθούν νέα σημαντικά κοιτάσματα στην περιοχή.

Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο ανάπτυξης οπτικής ίνας, του Eurasia Interconnector «που θα δώσει δυναμική στην περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία των τριών θα επεκταθεί και σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόφαση των τριών για κοινές πρωτοβουλίες στους τομείς της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας.

Στη συζήτηση τέθηκαν το Κυπριακό, το συριακό και το Παλαιστινιακό, όπου η ελληνική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Κατά τον κ. Τσίπρα τέθηκε μεταξύ άλλων και για το θέμα των εποικισμών.

Τι είπε ο σύμμαχος Νετανιάχου

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι τρεις δημοκρατικές κοινωνίες και αυτός είναι ο πιο προφανής παράγοντας συνεργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της τριμερούς, συζητήθηκε το θέμα της ενέργειας.

Διευκρίνισε πως η ενέργεια έχει πολλές μορφές, όπως η παραγωγή και η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αναφέρθηκε στον αγωγό East Med, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο έργο.

Τι είπε ο αδελφός Αναστασιάδης

Την αποφασιστικότητά του να εργαστεί αόκνως, όπως είπε, για να εξευρευθεί μια λύση που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τις κοινές του δηλώσεις στο πλαίσιο της τριμερούς με Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόσθεσε πως «από την άλλη πλευρά πλέον εξαρτάται κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος που θα μας οδηγήσει στο ποθητό αποτελέσμα της επανένωσης της Κύπρου».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την τελευταία συνάντηση με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τους οποίους ευχαρίστησε για τη στήριξη της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κύπρο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria