Τι νέο φέρνουν στις τηλεπικοινωνίες OTE, Vodafone και Wind ως το 2020

Της Στεφανίας Σουκη

Την άποψη ότι οι στόχοι της ευρωπαϊκής ψηφιακής ατζέντας έως το 2020 θα «πιαστούν», με βάση τις επενδύσεις που έχουν ήδη εξαγγείλει οι τρείς μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, αρκεί η ελληνική Πολιτεία να σταθεί «αρωγός» και να συμπληρώνει τις ιδιωτικές επενδύσεις εξέφρασαν χθές οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τριών ομίλων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τις «Ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή αγορά».

«Θέλουμε να δούμε τις ταχύτητες να ανεβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες αλλά και στη… διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης, γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων τoυ ομίλου ΟΤΕ, ενώ το κομμάτι της φορολογίας έθιξε με έμφαση ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Eλλάδας, επισημαίνοντας ότι «έχουμε το άχαρο καθήκον, ως εταιρείες, να κάνουμε συλλογή φόρων σε ένα υπερφορολογημένο προϊόν». Από την πλευρά του ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς απηύθυνε «έκκληση στην ελληνική Πολιτεία να είναι κοντά στις ιδιωτικές επενδύσεις των παρόχων γιατί το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή είναι ένα έργο εθνικής σημασίας και πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να βοηθήσουν και να μην παρακολουθούν σαν ουραγοί κάποιες ”φωνακλάδικες” μειοψηφίες. Πήγαμε σε ένα δήμο να πάρουμε άδεια για δίκτυο οπτικών ινών και μας είχε στο …περίμενε ένα χρόνο».

ΟΤΕ: «Ζούμε σε μία χώρα όπου λείπει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι φορείς να δημιουργήσουν μία ατζέντα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θα δώσει τέλος στο ”χαρτοβασίλειο” του Δημοσίου», ανέφερε ο κ. Μαζαράκης. «Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα δώσει ”πνοή” για τη ζήτηση νέων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τον πολίτη, ακόμη και για την τρίτη ηλικία, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό ”σπιράλ”.
Ως προς το θέμα των τιμών, λόγω του ανταγωνισμού, τα τελευταία χρόνια, στην κινητή, οι τιμές στη φωνή έχουν μειωθεί πάνω από 35% και στα δεδομένα περίπου κατά 70%. Το ερώτημα είναι σε αυτή την περίπτωση: Τα βλέπει αυτά ο συνδρομητής; Η απάντηση είναι όχι γιατί είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό της φορολογίας στο τελικό προϊόν, αν ληφθεί υπόψη ότι το 40% του λογαριασμού του είναι φόροι.

Στην κοινωνία του Gigabit και του Internet Of Things χρειαζόμαστε δίκτυα νέας γενιάς, υψηλής χωρητικότητας, ταχύτητας και αξιοπιστίας. Ο ΟΤΕ επένδυσε πάνω από 2 δισ. ευρώ την περασμένη εξαετία για να φτιάξει δίκτυα και έχει ανακοινώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Ενδεικτικά, το 2016 υλοποιήσαμε το 65% των επενδύσεων της αγοράς. Στο κομμάτι των οπτικών ινών, ο όμιλος είχε δίκτυα Fiber to the Cabinet ήδη από το 2010. Χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να πάρουμε έγκριση από την ΕΕΤΤ και να τα διαθέσουμε εμπορικά. Και μετά χρειάστηκαν άλλα δύο- τρία χρόνια για να εγκριθεί επί της αρχής το vectoring».

Όπως ανέφερε ο κ. Μαζαράκης ο ΟΤΕ επενδύει και είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να το κάνει, «όμως αυτές οι επενδύσεις πρέπει να διευκολυνθούν. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό, έχει ο ρυθμιστής. Οι υποδομές του μέλλοντος προϋποθέτουν:

-Ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει και να διευκολύνει την ανάπτυξη των κινητών και σταθερών δικτύων. Ήδη γίνονται βήματα με την νομοθέτηση μέτρων που θα μειώσουν το κόστος ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, αλλά παραμένει κρίσιμη η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

-Κρατικές ενισχύσεις που θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές των ιδιωτικών επενδύσεων.

-Ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά.

-Επιβράβευση όσων επενδύουν και όχι τιμωρία.

-Κατάργηση της υπερφορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Να πω εδώ ότι οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραστικά, ωστόσο, το ότι ο τελικός καταναλωτής δεν απολαμβάνει πιο φθηνές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες οφείλεται ξεκάθαρα στην βαριά φορολογία.

Ειδικά για την κινητή, χρειάζεται να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Και το κυριότερο: ο νόμος πρέπει να γίνει αποδεκτός από τις τοπικές κοινωνίες και να εφαρμοστεί τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από την ανάπτυξη δικτύων, ασύρματων και ενσύρματων, σε μια περιοχή ωφελούνται, πρώτα απ’ όλα, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες και σε αγορές εκτός των συνόρων της περιοχής τους».

Vodafone Eλλάδας: “Η μεγάλη εικόνα λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ευρυζωνικότητα κι αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα. Πέρα από τις προτεραιότητες του κάθε παρόχου, υπάρχει μία εθνική ανάγκη κι αυτή δεν είναι άλλη από το να φύγει η Ελλάδα από την τελευταία θέση», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης. «Εχουμε έναν καλό κανονισμό με την έννοια ότι μπορεί και προσελκύει επενδύσεις από διαφορετικούς παρόχους, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι η Vodafone, ως πολυεθνικός όμιλος, όταν είναι να επενδύσει σε μία χώρα εξετάζει το σύνολο του επενδυτικού χάρτη στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, επομένως το γεγονός ότι αποφάσισε να επενδύσει και στην Ελλάδα, είναι θετικό.

Ο κανονισμός είναι ανοικτός προς τις επενδύσεις, εξασφαλίζει ανταγωνιστικότητα, δεν είναι ένας κανονισμός που θα μπορεί να επαναμονοπωλήσει την αγορά και είναι τεχνολογικά ουδέτερος. Με αυτά τα δεδομένα, η Vodafone είναι εδώ και θα προχωρήσει σε ένα μεγάλης κλίμακας επενδυτικό πρόγραμμα, συντελώντας και αυτή από την πλευρά της ώστε να φύγουμε σαν χώρα από την …ουρά της Ευρώπης και να πάμε πιο μπροστά».

Ο κ. Μπρουμίδης δήλωσε ότι δεν ανησυχεί αναφορικά με τη ζήτηση των νέων προϊόντων που θα ”χτιστούν” πάνω στα νέα δίκτυα που αναπτύσσουν οι εταιρείες: «Δεν υπάρχει απλά ανάγκη, υπάρχει ”δίψα”, για την κατανάλωση δεδομένων σε υψηλότερες ταχύτητες στην Ελλάδα και αυτό το έχουμε δεί ως όμιλος και από τα παραδείγματα άλλων αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι το πώς θα μπορέσουμε να φθάσουμε εκεί, ειδικά ως προς ftth, πώς το περιβάλλον θα βοηθήσει ώστε να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις σε αυτά τα νέα δίκτυα.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, σταθερά και με συνέπεια επενδύει τα τελευταία χρόνια ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης- μόνο η Vodafone έχει επενδύσει κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ- και θεωρούμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την τεχνολογία και τα δίκτα. Ο κλάδος θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζεται ως ένας δρόμος προς την ανάπτυξη και θέματα όπως το αδειοδοτικό στην κινητή και την σταθερή, το Ηλεκτρονικό Μητρώο κ.α. είναι ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Μόνο με τις ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί στον κλάδο από τους παρόχους, θεωρούμε ότι ο στόχος που έχει τεθεί με ορίζοντα το 2020 θα επιτευχθεί κι ένα ποσοστό 70% των νοικοκυριών θα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε δίκτυα νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων».

WIND Ελλάς: «Ενώ έχουμε έναν …ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ μας ως εταιρείες, όλες έχουμε ένα κοινό στόχο, να σηματοδοτήσουμε το πέρασμα της χώρας σε μία νέα εποχή. Εχουμε ένα –τολμώ να πώ- εξαιρετικό ρυθμιστικό πλαίσιο και την εκπεφρασμένη δέσμευση των τριών σημαντικών παρόχων της χώρας να επενδύσουν και να βάλουν τη χώρα στη νέα ψηφιακή εποχή», ανέφερε ο κ. Ζαρκαλής.

“Kάνω την έκκληση στην ελληνική Πολιτεία να είναι κοντά στο έργο των ιδιωτών γιατί πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας, στο οποίο θα πρέπει να συνδράμουν και οι τοπικές κοινωνίες και να μην παρακολουθούν σαν ουραγοί κάποιες ”φωνακλάδικες” μειοψηφίες». Ενδεικτικά, ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε το παράδειγμα ενός δήμου, όπου η Wind πήγε να πάρει εγκρίσεις για δίκτυο οπτικών ινών «και μας είχε στο …περίμενε ένα χρόνο. Αντίστοιχα και το Εθνικό Ευρυζωνικό Πλάνο θα πρέπει να εξειδικευθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να συμπληρώσει το πλάνο των ιδιωτών».

Ως προς τη ζήτηση από πλευράς των καταναλωτών για νέα προϊόντα που θα στηριχθούν πάνω στα δίκτυα νέας γενιάς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς θεωρεί «δεδομένο ότι η ζήτηση για όλο και καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα είναι ανοδική για τα επόμενα χρόνια. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ζήτηση και στην Ελλάδα. Η Wind, από την πλευρά της, βρίσκεται στην καλύτερη φάση της τελευταίας 10ετίας, διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει αύξηση στα μεγέθη της κι εκτελεί εδώ και δύο χρόνια ένα πολύ επιθετικό πλάνο, το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία με 100 εκατ. ευρώ επενδύσεων κατ’ έτος».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria