Η Τουρκία στρέφεται προς τα Βαλκάνια – Την αποσταθεροποίηση της Συρίας θέλουν στα βόρεια σύνορά μας - OlaDeka

Η Τουρκία στρέφεται προς τα Βαλκάνια – Την αποσταθεροποίηση της Συρίας θέλουν στα βόρεια σύνορά μας

Ο τουρκικός επεκτατισμός βρίσκεται σε αδιέξοδο στη Συρία. Η τουρκική εισβολή δυτικά του Ευφράτη κατέληξε σε ένα φιάσκο, ενώ καμία δύναμη που εμπλέκεται αυτή τη στιγμή στην εμπόλεμη ζώνης της Μέσης Ανατολής δεν συναινεί σε μια δεύτερη πιθανή τουρκική εισβολή στη Συρία ή στο έδαφος του βορειοδυτικού Ιράκ.

Οι «συμβουλάτορες» και συνάμα φερέφωνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εφημερίδα Yeni Safak, η οποία είναι η «φωνή» του σουλτανοπροέδρου της Άγκυρας, στρέφουν τώρα τα βλέμματά τους προς τα Βαλκάνια, για να εκτονώσουν τους τουρκικούς νεο-οθωμανικούς μεγαλοϊδεατισμούς και την εσωτερική πολιτική κρίση που κοχλάζει.

Βεβαίως τα Βαλκάνια έχει αποφασιστεί από τις ΗΠΑ να «δοθούν» στη «φύλαξη» της Ελλάδας, κάτι που προφανώς έχει γίνει αντιληπτό στο ερντογανικό σαλόνι, που σπεύδει να εξαπλώσει την αστάθεια που προκάλεσε στη Συρία και στο Ιράκ και στα βόρεια σύνορά μας.

Οι τουρκικές εμμονές περί αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι πλέον οι βασικές αιτίες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Ότι τα Βαλκάνια μπαίνουν στο στόχαστρο του Παλατιού, όπως προαναγγέλλει με δήθεν προτρεπτικό άρθρο του ο Γιουσούφ Καπλάν στη Yeni Safak, δεν σημαίνει σαφώς και ότι θα προλάβουν να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, παρά τα φιλότουρκα και ισλαμιστικά δίκτυα που ελέγχει στην περιοχή το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας.

«Ο δρόμος να γίνει η Τουρκία παγκόσμια δύναμη περνάει από τα Βαλκάνια και όχι από τη Συρία» τιτλοφορείται άρθρο του Γιουσούφ Καπλάν στην φιλοκυβερνητική Yeni Safak.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Τουρκία κάνει λάθος που παραμελεί τα Βαλκάνια, τα οποία συνιστούν ουδέτερη ζώνη.

«Οι μεγάλοι μετασχηματισμοί, οι κρίσεις και οι πόλεμοι που βιώνονται στα Βαλκάνια καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Τουρκίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εάν η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη θα πρέπει να εστιάσει στα Βαλκάνια και όχι στη Συρία και το Ιράκ, προσθέτει ο Καπλάν.

«Και βέβαια η Τουρκία δεν μπορεί να αποσυρθεί από τη Συρία, δεν μπορεί να μείνει θεατής στο διαμελισμό της και το σχηματισμό της εν αγνοία της Τουρκίας.

»Όμως στρατηγική προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η ασφάλειά της Τουρκίας και όχι το μέλλον του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία.

»Επιπλέον, τα στρατηγικά κέρδη στα Βαλκάνια θα διευρύνουν το πεδίο για στρατηγικούς χειρισμούς νότια της χώρας μας και στη Συρία και στο Ιράκ» επισημαίνει ο Καπλάν και προσθέτει:

«Στα Βαλκάνια οι πληθυσμιακές δομές καθορίζουν τα πάντα. Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις, παίζοντας με τη δημογραφία των Βαλκανίων, προκάλεσαν τον πόλεμο για την κυριαρχία στα Βαλκάνια (…) Οι Σέρβοι ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Οι Γερμανοί αναγνώρισαν στη Σερβία την ανεξαρτησία και κατά τον τρόπο αυτό έσπειραν την πραγματοποίηση πολέμων γενοκτονίας που εξαθλίωσαν τα Βαλκάνια. Αυτοί που βίωσαν τις γενοκτονίες και βέβαια ήταν οι Μουσουλμάνοι (..) κυρίως στη Βοσνία.

»Το παιχνίδι πριν από 100 έτη και πάλι επανήλθε στη σκηνή. Και οι ιστορίες και οι ιστορικοί και τα ιστορικά βιβλία δεν γράφουν πώς δολοφονήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι κατά τους Βαλκανικούς πολέμους!

»Θέλω να θυμίσω πως ορισμένες χώρες μοιάζουν με βόμβα έτοιμη να εκραγεί: κυρίως πρόκειται για τη Βοσνία και τη Μακεδονία (sic)…

»Η Τουρκία θα πρέπει να επέμβει στρατηγικά στα Βαλκάνια. Και μεγάλος τουρκικός πληθυσμός υπάρχει και το πιο σημαντικό είναι ότι οπουδήποτε στα Βαλκάνια υπάρχουν Μουσουλμάνοι (…)»

Τέλος με τον υπότιτλο «Μην μας αφήνετε στους πεινασμένους λύκους» ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η μοναδική πηγή που θα εξασφαλίσει να καταστεί η Τουρκία παγκόσμια δύναμη που θα «συμμαζέψει τα Βαλκάνια είναι το Ισλάμ».

Μονάχα η «γεωπολιτιστική» και «γεωοικονομική» στρατηγική του Ισλάμ θα ενώσει όλες τις Βαλκανικές χώρες.

«Την προσεχή εβδομάδα διεξάγονται εκλογές στο Κόσοβο. Η Γερμανία, οι ΗΠΑ η Ρωσία βρίσκονται εκεί. Η Τουρκία απουσιάζει. Χιλιάδες φοιτητές από το Κόσοβο βρίσκονται στην Τουρκία η Τουρκία όμως απουσιάζει από εκεί» προσθέτει ο αρθογράφος.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογους σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια έχει και το Ισλαμικό Κράτος.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria